Подорожчання води на Кіровоградщині: чому жителі області платитимуть найбільше в Україні (ВІДЕО)

Понеділок, 27 січня 2020 10:00
Подорожчання води на Кіровоградщині: чому жителі області платитимуть найбільше в Україні (ВІДЕО) Фото: УНІАН

Обговорення підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення, заплановане на лютий 2020 року, організували на підприємстві ”Дніпро-Кіровоград” у Кропивницькому. Про це з посиланням на Суспільне повідомляє mandarin-news.

За словами директора підприємства Романа Ілика, на підвищення тарифів вплинули зростання вартості електроенергії, збільшення витрат на зарплату працівників та необхідність повернення відсотків по кредиту Світовому банку. Підвищити тариф планують на 20%:

У травні 2019 року провели розрахунки, планові показники, обсяги реалізації, подали прогнозовані ціни вартості матеріалів, електричної енергії та заробітної плати до національної комісії. Нацкомісія опрацювала, перевірила ці матеріали, актуалізувала їх станом на кінець 2019 року та ухвалила проєкт постанови про тарифи на 2020 рік. В нову ціну закладено всі витрати підприємства: на підйом води, її очистку, транспортування, обслуговування інженерних мереж, прийом стоків, їх транспортування. Так само в новий тариф закладено обслуговування тіла кредиту Світового банку для погашення позики, яке почали в 2019 році.

Згідно запропонованого тарифу, для абонентів підприємства ”Дніпро-Кіровоград” один кубометр води коштуватиме 37 гривень 14 копійок. За централізоване водопостачання абоненти сплачуватимуть 20 гривень 88 копійок за кубометр. За централізоване водовідведення – 16 гривень 26 шість копійок. Наразі за послуги водопостачання та водовідведення споживачі ”Дніпро-Кіровоград” сплачують 30 гривень 68 копійок.

На обговоренні були присутні сорок чотири людини. За словами учасника обговорення Миколи Гречухи, для підвищення тарифу підстав немає:

Якщо б замінили якісь комунікації, насоси, то це б мало зменшити тариф, а мова йде про збільшення видатків через вартість амортизації й інше. Я ходжу на ці слухання три роки і кожного разу чую одне й те саме: ”Дніпро-Кіровоград” – збиткове підприємство.

Роман Ілик розповів, що після підвищення тарифу підприємство працюватиме з прибутком:

Жителі відчують покращення після 2020 року, оскільки на цей рік припадає активна фаза погашення кредиту Світового банку, в 2020 році реконструюємо каналізаційні насосні станції, замінимо насосне обладнання водопровідних насосних станцій, плануємо реконструювати каналізаційні очисні споруди, реконструювати, а фактично побудувати нові, водопровідних мереж.

Протокол обговорень відправлять до Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Медіа

Прочитано 2192 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+