Тортури в Кропивницькому СІЗО: як ув’язнених доводять до самогубства (ФОТО)

Понеділок, 27 січня 2020 10:40

Представники Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснили спеціальний моніторинг дотримання прав ув’язнених, які перебувають у ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» у зв’язку з завершенням режиму особливих умов у зазначеній установі. Про це з посиланням на пресслужбу омбудсмена України повідомляє mandarin-news.

Моніторинг провели Уповноважений ВРУ у південних областях Олександр Остапенко спільно з регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Кіровоградській області Олегом Кошовим та координатором зав’язків з громадськістю в Кіровоградській області Віктором Жученею

16 січня з 17.00 годин наказом Південного міжрегіонального управління кримінальних покарань та пробації ДКВС припинено дію режиму особливих умов у Кропивницькому СІЗО, що діяв з 17 грудня 2019 року.

З моменту останнього моніторингового візиту до ізолятора працівників Секретаріату Уповноваженого минув місяць. Проте покращення ситуації з дотриманням прав і свобод ув’язнених досі неможливо констатувати

Як засвідчив моніторинг, після 26 грудня 2019 року в установі продовжувалися побиття та протиправне застосування насильства до ув’язнених, необґрунтовані обшуки, застосування заходів психологічного тиску у вигляді образ, лайливих слів, які принижують гідність, із боку співробітників групи швидкого реагування ДКВС.

Зокрема, співробітники групи швидкого реагування застосовуються до утримуваних осіб, в тому числі неповнолітніх ув’язнених, фізичні покарання у вигляді присідань та відтискань на кулаках від підлоги. У випадку невиконання незаконних розпоряджень, ув’язненим завдаються удари в різні частини тіла. Зафіксовано випадки суїцидальних спроб серед ув’язнених.

Також останні скаржилися на безпідставне застосування щодо них дисциплінарних стягнень у вигляді попереджень та доган за незначні порушення та за відсутності належних доказів. При цьому, з метою унеможливлення процедури оскарження стягнень, від ув’язнених відбираються пояснення щодо відмови у одержанні паперових копій матеріалів дисциплінарних проваджень.

В установі існує проблема у взаємодії між працівниками медичної частини та адміністрацією установи щодо належного супроводу та вивезення хворих для стаціонарного лікування за межу установи. Адміністрацією не забезпечується своєчасний супровід та доставлення ув’язнених до медичної частини. Зокрема, 22 січня на огляд лікаря було доставлено лише 2 ув’язнених з 11, що порушує їх права на отримання своєчасної та належної медичної допомоги.

Станом на 23 січня в медичній частині перебуває ув’язнений з відкритою формою туберкульозу. Пропри те, що він перебуває в окремій палаті медичної частині, належного лікування не отримує, оскільки це можливо забезпечити лише в умовах стаціонару. Зазначені дії порушують його права на охорону здоров’я та створюють небезпеку зараження інших ув’язнених, – повідомили у пресслужбі омбудсмена.

Під час обстеження харчоблоку СІЗО встановлено відсутність добових проб приготованої їжі, що свідчить про порушення вимог Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України.

За словами ув’язнених, їхні скарги на дії адміністрації не надсилаються до Секретаріату Уповноваженого, прокуратури та правозахисників.

За результатами моніторингового візиту готуються акти реагування до Міністерства юстиції України.

Прочитано 750 разів
Останнє редагування Понеділок, 27 січня 2020 09:59
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+