Як повірити лічильник на воду: на Кіровоградщині розставили крапки над «і»

Середа, 04 березня 2020 13:30
Як повірити лічильник на воду: на Кіровоградщині розставили крапки над «і» Фото: http://www.mukachevo.net/

До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшли звернення від споживачів послуг ОКВП «Дніпро-Кіровоград» стосовно не отримання ними повідомлень від підприємства про майбутню повірку квартирних лічильників води. Про це з посиланням на пресслужбу установи повідомляє mandarin-news.

Пояснення працівників ОКВП з цього приводу було наступним: мовляв, власники квартирних засобів вимірювальної техніки вже мають самі стежити за терміном цієї повірки. У зв’язку з цим Головне управління повідомило про свою позицію з означеного питання.

Процедуру подання на періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки визначено Порядком подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт (далі – Порядок), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 №474. Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання (далі – виконавці), а також споживачів відповідних послуг – фізичних осіб, у власності яких перебувають засоби вимірювальної техніки.

Відповідно до пункту 7 вищезазначеного Порядку, виконавець не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки… інформує про це споживача шляхом надсилання повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.

Таким чином, власник квартирного лічильника забезпечує проведення періодичної повірки засобу обліку води у строк, що не перевищує одного місяця з дня одержання повідомлення від виконавця, якщо інше не встановлено договором. За цей час споживач оплачує послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води – згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці.

Також плата за послуги нараховується згідно з показаннями будинкового засобу обліку води, а у разі його відсутності (несправності) – за нормативами (нормами) споживання у таких випадках: у разі відсутності засобів обліку води, встановлених у квартирі (будинку садибного типу); у разі несправності квартирних засобів обліку, що не підлягає усуненню, з моменту її виявлення.

Нагадуємо, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання зокрема, води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів, якщо інше не встановлено договором, а у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування. Порядок та особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання житлово-комунальних послуг визначаються статтями 13 та 15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», – йдеться у повідомленні.

У Держпродспоживслужбі наголосили, що до укладення вищезазначених договорів діють старі, які укладені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення».

Прочитано 2705 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+