На Кіровоградщині з’явиться нова церква ПЦУ (ФОТО)

Четвер, 07 листопада 2019 12:00
На Кіровоградщині з’явиться нова церква ПЦУ (ФОТО) Фото: https://ar.volyn.ua/

Уміській раді Новомиргорода відбулися громадські слухання щодо затвердження детального плану побудови храму Успіння Пресвятої Богородиці Православної церкви України. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Новомиргородські вісті.

Минулого року на весняних зборах віряни постановили: будуватимемо церкву з нуля. Прогнозовано все обійдеться у 5 мільйонів гривень. Наразі придбано земельну ділянку, закуповуються будівельні матеріали. Прихожани почали вдома вирощувати декоративні рослини для озеленення в майбутньому прихрамової території.

Задля дотримання інтересів громади Новомиргорода попередньо, за місяць до загальних слухань, у ЗМІ було розміщено оголошення про церковне будівництво. 30 жовтня збиралася містобудівна рада, щоб врахувати зауваження до проекту. Останнім шансом висловити свою незгоду для супротивників побудови храму стало прийняття участі у громадських слуханнях. Своїм правом вони не скористалися.

В актовій залі мерії зібралися активісти від приходу ПЦУ на чолі зі священиком та керівництво міста. Прибув задля презентації детального плану представник організації-проектувальника.

Зі слів отця Степана та Юрія Бурлаки, інженера-проектувальника з Кропивницького, майбутній храм буде площею 15×15, висотою в 13 метрів, корисна площа становитиме 100 метрів квадратних на сотню прихожан. Культова споруда матиме хрестоподібну форму. Проект церкви типовий, виконаний в українському стилі, п’ятикупольний.

Активісти слухань додали, що куполи на майбутній церкві відрізнятимуться від тих, котрі вінчають російські храми: гостріші, не такі цибулевидні. Замість сусального золота їх планується оздобити сучасним покриттям – нітридом титану. Передбачається проектом також власне водовідведення, каналізація, враховано підвальне приміщення.

Буде декілька варіантів заїзду до церкви з різних вулиць, чого вимагає техніка безпеки. Планується створити паркувальні місця. Ця інформація особливо цікавила водіїв. Задля обладнання одного з під’їзних шляхів доведеться прокласти невеликий відрізок асфальтного покриття, що стане турботою міської влади. Важливо, що до ділянки не ведуть златопільські катакомби. Пам’яток культурної спадщини не знайдено, що часом створює колапс та затримку у зведенні будівель.

Наразі до ділянки підведено воду та електроенергію. Всього в цьому році церковна громада на документацію та матеріали витратила 200 тисяч гривень.

Реалізація проекту зі зведення церков зазвичай займає від трьох до семи років. Присутні на слуханнях сподіваються на якомога швидше будівництво власного храму.

Прочитано 611 разів
Останнє редагування Четвер, 07 листопада 2019 11:19
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+