Кіровоградщина: "Велта" зливає в річку радіаційні відходи? Рекомендовані

Вівторок, 27 липня 2021 12:54

Відомий український блогер, громадський діяч та політик Антон Гура разом з однодумцем Петром Сологубом побували в Новоукраїнському районі Новомиргородської ОТГ поблизу села Лікарівка та відвідали компанію «Велта». У прямому ефірі вони розповіли аудиторії про те, що ця компанія скидає хімічні речовини в річку державного значення Велика Вись через що гине риба та є загроза життю і здоров'ю населення, передає mandarin-news з посиланням на прямий ефір Антона Гури.

За їхніми словами, компанія «Велта», яка займається видобутком титанової руди, розгорнула в Новомиргороді екоцид.  

«Там, де ми були, там жах. Настільки все вимерло. Риба спливла. Радіаційні відходи виливають в річку з кар’єра, де добувають корисні копалини, а саме титан. Річка жовтого кольору.

 

Не можна так знущатись над людьми.  Це порушення ст. 18 Конституції України. Зараз це питання життєвоневідкладне. Села вздовж річки залишились без води, про що повідомили мешканці. Вода в річці має запах солярки та нафти. Керівництво ще й змінили русло річки.

 

Ми знайшли трубу, з якої відбуваються зливи хімікатів у річку. 

Нас засікла охорона і цілеспрямовано гналась за нами, аби відібрати докази того, що саме через діяльність цієї компанії риба спливла в річці і нині є пряма загроза життю людей. «Велта» бере з русла річки воду для промиву пульпи, що заборонено законом», – розповів в ефірі Антон Гура.

Скріншот з прямого ефіру Антона Гури.

 

Блогери направились до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Марії Чорної. Вона перебувала у відрядженні в Києві, тож з Антоном та Петром спілкувався її заступник Поліщук Сергій. Згодом доєднався перший заступник голови Придніпровської державної екологічної інспекції Віктор Петрікеєв та представник поліції. Чоловіки принесли в пляшці зразок води з річки. 

 «У разі виявлення порушень, фізична особа має звернутись до екоінспекції, яка вже готуватиме клопотання для проведення позапланового заходу перевірки підприємства. Отримавши відповідне розпорядження, ми виїдемо на місце події», – розповів Віктор.

Журналісти написали заяву до поліції та на ім’я заступника голови Придніпровської державної екологічної інспекції Віктора Петрікеєва з вимогою провести перевірку компанії «Велта».

Mandarin-news звернувся за коментарем до керівництва компанії «Велта» щодо інформації про викиди хімічних речовин у річку. Публікуємо відповідь компанії без змін.

«Повідомляю, що ТОВ ВКФ «Велта» не використовує радіоактивні речовини у виробничому процесі. Збагачення нашого продукту—ільменіту—відбувається виключно завдяки його фізичним властивостям. Тож інформація щодо викидів радіоактивних відходів у річку Велика Вись не відповідає дійсності. Вода на підприємстві використовується у замкненому циклі.

 

 

Протягом 10 років роботи, компанія «Велта» неодноразово перевірялась компетентними державними екологічними органами та громадськими організаціями. 

Для прикладу, нещодавно організація «Флора» (Кропивницький) відібрала незалежні проби води з двох підземних джерел у Новомиргороді та не виявила радіоактивних часток або часток важких металів. 

На жаль, у відео немає будь-яких фактів – аналізу проб, висновків компетентних спеціалістів на які можливо спиратися, тож дана інформація носить маніпулятивний характер», – йдеться в офіційному листі-відповіді підприємства.

Медіа

Прочитано 2772 разів
Останнє редагування Вівторок, 27 липня 2021 13:49
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+