Експерти розповіли про вплив карантину на сфери життя кропивничан

Вівторок, 19 травня 2020 15:49

 

Карантин та самоізоляція вплинули фактично на всі сфери життя жителів країни та Кропивницького, зокрема. Про те, яким було місто до карантину та яким воно буде після його завершення, йшлося під час відео-брифінгу сьогодні, 19 травня.

 

 

Так, особливо гострою є проблема для представників малого та середнього бізнесу. За словами підприємця Рафаеля Санасаряна, який є власником магазинів спортивного одягу, купівельна спроможність містян значно впала одразу після карантину.

 

«Ми представлені в 6 областях нашої країни, в основному це центральна частина України. Хочу відзначити, що говорю лише  про нашу компанію, можливо, види діяльності у когось різняться, як і показники. На сьогодні за першу неділю роботи після карантину ми бачимо падіння продаж в районі 35%. Ми припускали падіння ринку, але не таке сильне. Ми очікували близько 25% падіння ринку. Можливо, ситуація буде дещо змінюватися, ми очікуємо на певний сплеск.  Лякає більше інша цифра -   падіння середнього чеку. Ця цифра зараз склала приблизно 800 гривень. Такого падіння у нас не було ніколи з 2007 року ми не бачили такого падіння чеку. В середньому 75% усіх покупок складає до 1000 гривень. Це дуже низький показник. Ми очікували цей показник в липні, але ніяк не в травні, адже люди були вдома, засумували за покупками в магазинах», - пояснює Санасарян.

 

 

За словами підприємця, найближчі три місяці будуть складними для підприємців. Окрім того, каже Санасарян, проблема не лише у купівельній спроможності містян, а і у проблемах з митницею. 

 

«Усі, хто замовляє продукцію за кордоном, розмитнює їх та доставляють до місця призначення. Усі, хто отримав контейнери у лютому та на початку березня, не встигли розмитнити  цю продукцію, адже не працювали порти та брокери. На сьогодні наша компанія займається розмитненням, працюють брокери. Є низка проблем, але те, що ми отримали днями, мене шокувало. Після розмитнення контейнерів ми отримуємо додаткові штрафні санкції за простій їх в портах під час карантину. Це не тисячі гривень, а сотні тисяч. Я вважаю, що таке навантаження підприємці просто не пройдуть», - каже підприємець.

«Наш юридичний відділ навіть не може оскаржити ці штрафи в судах, оскільки немає законодавчої бази. За контрактом все правильно, ми мали вчасно забрати контейнери з порту, але немає жодного слова про карантин, - говорить Рафаель Санасарян. - Якщо зараз наша держава не зверне увагу на ці проблеми і не дасть визначення тому, що сталося протягом цих двох місяців, то я думаю, що більша кількість підприємців в нашій країні просто зникне».

 

Відобразився карантин і на емоціональному та психологічному стані кропивничан. Так вважає психолог Ганна Колєва.

 

 

«Ця криза не може не відобразитися на психологічному, емоційному, світоглядному стані людини. Це криза не державна, вона світова. У багатьох людей загострюються ті проблеми, які раніше були фоновими. Це якісь фобії і страхи, особистісні проблеми, проблеми в родині. Якщо раніше це був один скандал на тиждень, то зараз це перейшло в роз’яснення, сварками і навіть бійками», - зазначила Колєва.

 

 

Водночас, за словами сімейного лікаря Ігоря Туровського, містяни звикли до стану карантину та значно більше прислухаються до рекомендацій від медиків та Уряду.

 

 

Крім цього, під час брифінгу результатами соціологічного опитування серед кропивничан поділилися соціолог Едуард Клюєнко та політолог Руслан Стадніченко. Респондентам задавали декілька питань, які стосувалися їх електоральних поглядів, а також питання щодо проблем міста, які є найбільш болючими.

 

«48% людей нарікають на поганий стан доріг, 35,5% - погані тротуари, третя проблема - 28,4%, на яку звертають увагу кропивничани - занедбаність центральної набережної міста», - повідомив Едуард Клюєнко.

 

 

Крім цього, респондентам задали питання про те, які політичні сили найбільше допомагають людям у нашому місті. Найбільша кількість респондентів (31,3%) вказали ГО «Перспектива міста», 7,3% вказали ВО «Батьківщину». На третьому місці з показником 5,2% - партія «Наш край».

Прочитано 2886 разів
Останнє редагування Середа, 20 травня 2020 10:20
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+