Більше тисячі кропивничан пройшли тестування на ВІЛ

Вівторок, 30 жовтня 2018 12:36

Проект HealthLink «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині» продовжив і підсилив заходи з профілактики, тестування та лікування ВІЛ на Кіровоградщині. За вісім місяців роботи проекту, який реалізувало Кіровоградське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», є суттєві результати – повідомляє mandarin-news із посиланням на Кіровоградське обласне відділення ВБО "ВМ ЛЖВ".

Ми працювали у восьми пілотних закладах охорони здоров’я: Бобринецька, Добровеличківська, Кіровоградська, Маловисківська районні лікарні, Помічнянська лікарня, Районне територіальне об’єднання «Новомиргородське» та Центральна міська лікарня м. Кіровограда. Кожен медичний заклад отримав безкоштовно тести для експрес-обстеження на ВІЛ. У кожній лікарні були медичний координатор та соціальний працівник, які займалися виявленням та супроводом людей, у яких було встановлено позитивний ВІЛ-статус, - розповідає керівник проекту Костянтин Данильченко.

Загалом тестування на ВІЛ в рамках проекту пройшли 1063 клієнти, з яких 36 – мають ВІЛ-позитивний статус, а 31 нововиявлений клієнт став на диспансерний облік і вчасно розпочав приймати антиретровірусну терапію.

Завдяки проекту було не лише протестовано людей на ВІЛ, а й вчасно надавалася допомога тим клієнтам, яким поставили позитивний статус. Безперечно, це призначення лікування АРТ-терапією. І добре те, що надавалася всебічна соціальна, психологічна та юридична підтримка людям, які вперше дізнались про свій ВІЛ-статус. Ця допомога була комплексною, тож недарма проект дослівно перекладається «зв’язок зі здоров’ям», - наголошує Костянтин Данильченко.

 

Ми провели вісім тренінгів для медичних працівників пілотних закладів охорони здоров’я, закликавши їх бути толерантними до ВІЛ-позитивних осіб, розібравши випадки стигми та дискримінації, пояснивши їхні наслідки. Понад сотня осіб стали на крок ближче до цієї теми. Можна сказати, вони глибше відчули свою місію у протидії епідемії ВІЛ. Стільки ж медичних працівників пройшли наші тренінги з консультування та тестування на ВІЛ. Відгуки учасників виправдали наші очікування, - розповідає координатор проекту Дмитро Корольков.

За словами Костянтина Данильченка, проект показав свою ефективність та підсилив комплексні заходи із тестування та лікування ВІЛ на Кіровоградщині. Чи потрібно його реалізовувати далі? Однозначно відповідає «так», адже цей проект дає зв’язок зі здоров’ям тим, хто досі не знає свій ВІЛ-статус, зокрема, і прискорює заходи з протидії епідемії ВІЛ на Кіровоградщині загалом.

ФОТО з відкритих джерел

Прочитано 379 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+