Кіровоградщина: Олександрійські депутати проти підвищення ціни на газ

Вівторок, 30 жовтня 2018 12:49

30 жовтня відбулася 52-га позачергова сесія міської ради VII скликання, на розгляд якої були внесені Сьогодні під час  52-ої позачергової сесії депутати Олександрійської  міської ради одноголосно підтримали Звернення   до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо скасування постанови Кабміну про підвищення ціни на газ для населення, повідомляє mandarin-news з посиланням на сайт Олександрійської міської ради
У зверненні йдеться: “19 жовтня 2018 року на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про підвищення ціни на газ для населення на 23,5 % з 01 листопада 2018 року. Таким чином ціна на «блакитне паливо» для населення складатиме 8550 грн за тисячу куб.м.
Ми, депутати Олександрійської міської ради, вважаємо вищезазначене рішення таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів та порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя.
Голова Уряду публічно заявив, що підняття цін на газ для населення аргументоване вимогою МВФ для виділення Україні чергового кредитного траншу. Ми переконані, що політика Уряду, яка спрямована на отримання кредитів МВФ задля погашення попередньо отриманих, є хибною, і шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці.
За умови професійної роботи всіх без виключення державних інституцій, зокрема КМУ та ВРУ, та за умови всебічного запобігання корупції у вищих щаблях державної влади, Україна має перспективи економічного зростання, розвитку та процвітання. Про це свідчать статистичні дані щодо видобутку українського газу (20 млрд.куб.м/рік) та співвідношення зі споживанням газу населенням України (17 млрд.куб.м/рік). При цьому наголошуємо на необхідності виконання зобов’язань щодо видобутку власного газу для повного задоволення потреб населення, проголошених ще під час Революції Гідності.
Експертне середовище у сфері газовидобування визначає вартість українського газу – від 1500 до 2000 грн./тис. куб. м. З цього можна зробити висновок, що існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців (6957 грн/ тисячу куб. метрів) є економічно необґрунтованою. Відповідно, економічне обґрунтування нової ціни залишається під сумнівом.
До того ж, аналізуючи статистичні дані щодо поточної ситуації в Україні, спостерігається випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Тарифи протягом 3 років зросли більше ніж у 5 разів при тому, що заробітна плата українця зросла на 20,5% (проти 2014 року), але реально – зменшилась на 20,2%, а протягом 2016 року зарплата збільшилась лише на 9% (у порівнянні з 2015 роком), у 2017 році – на 19% (у порівнянні з 2016 роком).
Одночасно Урядом обмежуються субсидії, які багато людей отримували в попередні роки. Окрім того, в багатьох випадках спостерігається відмова в наданні субсидій великій кількості заявників, оскільки нормами законодавства наразі обмежено надання субсидій.
Враховуючи соціальне напруження та негативні наслідки, до яких може призвести підвищення цін на газ, ми, депутати Олександрійської міської ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України із вимогою захистити найбільш вразливі верстви населення шляхом розширення програми субсидій та забезпечення доступності та належної якості житлово-комунальних послуг для споживачів.
У такій складній для держави економічній ситуації, в умовах військових дій на Сході України, ми не можемо залишатись осторонь, тому зобов’язані стати на захист територіальної громади м. Олександрії та звернутися до Президента України з вимогою зупинити дію Постанови КМУ від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення.
Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Олександрійської міської ради, вимагаємо від Президента України виконати конституційний обов’язок перед громадянами України і зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови Кабінетом Міністрів України.
У відповідності до п.15 ст.106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.
Кабінету Міністрів України скасувати Постанову від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення.
Верховній Раді України розглянути питання про скасування Постанови від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення”.

Прочитано 309 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+