Місцеві вибори у Кропивницькому: кого обиратимуть жителі міста (ФОТО)

Субота, 29 лютого 2020 12:00

Другий рік поспіль в Україні пройде під знаком виборів. Та якщо минулого року ми обирали президента та нову Верховну Раду, то цього прийшла черга тих, від кого безпосередньо залежить наше щоденне життя. Мова йде про місцеву владу.

Буквально напередодні нового року монобільшість з кількома союзниками прийняла Виборчий кодекс у новій редакції. Відповідно до його положень, вибори до Верховної ради Криму, обласних і міських рад (більше 90 тисяч жителів) будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Тобто спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї політичної сили. Мандати отримають місцеві організації партій, який подолали бар'єр у 5%.

Каденція нинішньої міськради не обійшлася без скандалів – обранців періодично звинувачували у використанні службового становища та лобіюванні власних інтересів. Разом із тим, депутати прийняли низку важливих для життя Кропивницького рішень. Та й інфраструктурних об’єктів за цей час у Кропивницькому було здано немало – мабуть, за історію незалежності наше місто ще так не будувалося.

Політика, особливо в Україні – річ дуже змінна, тому зрозуміло, що вже у листопаді ми побачимо у міськраді багато нових облич. Втім, поважні депутати з величезним досвідом роботи спробують переобратися на наступний термін. Редакція mandarin-news опитала місцевих політиків, які представляють найзнаковіші політичні сили України щодо їх майбутнього, попросивши їх відповісти на чотири запитання. Зокрема, їх просили розповісти, чи планують вони балотуватися в наступну міськраду, і якщо так, то з якою політичною силою, оцінити свої досягнення протягом нинішньої каденції та спрогнозувати, які партії вирішуватимуть проблеми міста наступної каденції в умовах прийнятого монобільшістю Виборчого кодексу України.

Одним із перших на ці питання відповів секретар міськради Кропивницького.

Результат пошуку зображень за запитом андрій табалов

Так, Андрій Табалов ще не прийняв рішення про своє майбутнє, вважаючи, що вищий рівень для політика будь-якої сили – це Верховна Рада України.

Балотування на посаду мера не виключаю, але поки не думав над цим, – підкреслив секретар міськради Кропивницького. – Якщо вести мову про програму, з якою я йшов на посаду міського голови, то багато чого з неї втілено у життя. Стосовно моїх планів як депутата двох округів, то я їх також, гадаю, виконав відсотків на 70.

На думку Андрія Табалова, пройти у міськраду обласного центру наступного скликання точно мають шанс партії, представлені у парламенті, хоча й не всі.

Я думаю, до міськради пройдуть ті потужні місцеві осередки, які наповнені знаними людьми, що плідно працювали на своїх округах, – наголосив посадовець.

А от екссекретар міськради Кропивницького Сергій Бойко точно балотуватися не буде. Свою ж роботу в цілому оцінює позитивно.

Результат пошуку зображень за запитом депутат сергій бойко кіровоград

Надвеликих завдань під час виборчої кампанії ми на себе не брали. Головним меседжем була комунікація з виборцями та вирішення їх нагальних питань, – наголосив депутат, що потрапив до міськради за списками Радикальної партії Олега Ляшка. – Зрозуміло, що хотілося більшого, але на території, за якою мене було закріплено, було досягнуто, як на мою й мешканців думку, непоганих результатів. Це засвідчується і обговореннями під час моїх депутатських звітів. Там висловлювалася думка, що ми разом із громадою рухались все ж таки в правильному напрямку.

Що стосується міста, то тут, на думку депутата, хочеться більше зрушень у частині модернізації роботи наших управлінь і служб, покращення їх якісних показників. Разом із тим він переконаний, що не зважаючи на проблеми, які є, місто працює і невеликими темпами, але розвивається.

На думку Сергія Бойка, прогнозувати наступний склад міськради важко, тому що Виборчий кодекс дійсно вигідний для партій з рейтингом від 9-10% електоральної підтримки, яка є зараз. Але в той же час і так звані «малі» проєкти, можуть подолати 5-відсотковий бар’єр, правильно сформувавши і розробивши виборчу тактику.

На мою думку, всі партії, які зараз мають більше 10% електоральної підтримки в місті і по Україні, однозначно потраплять у наступний склад міської ради. Я маю на увазі «Слугу народу», «Опозиційну платформу за життя», «Батьківщину» і «Європейську солідарність». Це ті, хто зараз можуть цілком справедливо можуть планувати свою діяльність, уже розраховуючи на потрапляння в міську раду. Єдине питання для них стоятиме про кількісний склад депутатів, який вони отримають в наступній міськраді, – підкреслив Сергій Бойко.

У свою чергу, Ігор Волков, який пройшов до міськради за списками БПП, а потім вийшов із фракції, участь у місцевих виборах брати планує, але ще думає, в якій якості. А от до діяльності своїх колег-депутатів ставиться більш ніж критично.

Результат пошуку зображень за запитом депутат ігор волков кіровоград

Фото: Перша електронна

П’ять років каденції міських депутатів – це вирішення «шкурних» питань та «інтересів» депутатів так званої «більшості», до складу якої я не входжу з принципових міркувань, – наголосив Ігор Волков.

На думку політика, Виборчий кодекс не писався під одну політичну силу хоча б тому, що створювався попереднім скликанням парламенту. Він переконаний – з політичних сил на місцевій арені у наступному скликанні точно будуть представлені «Слуга народу», «Опозиційна платформа «За життя» та «Батьківщина».

Голова фракції ВО «Батьківщина» Олександр Цертій буде брати участь у найближчих місцевих виборах обов’язково.

Результат пошуку зображень за запитом депутат олександр цертій кіровоград

Фото: Утренний город

Кожного дня зустрічаючись зі знайомими, містянами, виборцями, і відчуваю потужну підтримку людей, які схвалюють мою діяльність в якості депутата міської ради, а також моїх чисельних ініціатив і напрацювань на місцевому рівні, – наголосив депутат. – Не приховую також і «мерських» амбіцій – в мене достатньо досвіду, інтелекту і наполегливості, щоб досягти на цій посаді якісних змін.

Він переконаний – нинішня ідеологія ВО «Батьківщина» здатна принести Україні економічний розвиток, зростання промислового потенціалу, забезпечити її громадян робочим місцями з високими доходами і, як наслідок, забезпечити належні соціальні стандарти.

Тому я не планую змінювати мою партійну приналежність, – підкреслив депутат.

За словами політика, завдань від громади він отримав багато – у людей завжди високі очікування на місцевих виборах.

Мені не соромно дивитись в очі моїм виборцям – велику частину їхніх завдань мені вдалося реалізувати, ще більшу, на жаль, – ні, через відсутність необхідної підтримки моїх програм. Проте, я жодного дня не зупинявся на шляху захисту інтересів моїх виборців і громади міста в цілому, – стверджує політик. – Шкода, що нинішня депутатська більшість не підтримала мої ідеї щодо реформування роботи виконавчих органів, системи розподілу бюджетних коштів, зниження корупційних ризиків, підсилення ролі громади в системі місцевого самоврядування.

Олександр Цертій переконаний, що виборці зроблять правильні висновки відносно депутатів і політичних сил, які системно голосували проти таких змін і наступний склад міської ради буде в цьому плані набагато якіснішим.

На думку депутата, Виборчий кодекс дуже «сирий» і недосконалий, про це він неодноразово заявляв ще на етапі його прийняття.

Думаю, що з новою виборчою системою хочуть проекспериментувати саме на місцевих виборах – таку ж ситуацію ми спостерігали у 2015 році. Під яку політичну силу його «писали», сказати важко, але те, що багато політиків і діячів, які вже «бачать» себе майбутніми депутатами, в ньому не розібралися і уявлення не мають, як за такої системи перемагати – це факт, – переконаний Олександр Цертій.

Представник «Свободи» Сергій Капітонов буде балотуватися лише за тієї умови, якщо ця політична сила висуне його на наступних виборах.

Світлина від Сергія Капітонова.

Але те, що наша партія буде балотуватися – це однозначно, – підкреслив депутат.

Обранець наголосив – для його політичної сили це був перший досвід саме на місцевих виборах у нашому місті. До цього свободівці в депутатському корпусі Кропивницького представлені не були.

Я свою роботу оцінюю позитивно – ще жодна людина з тих, що нас підтримали, не сказала, що розчарувався в нас, – наголосив Сергій Капітонов. – Звісно, можливо, були якісь помилки, недопрацювання. Ви знаєте, дуже важко працювати, коли ти в опозиції – все вирішується більшістю голосів, тому нам важче відстоювати інтереси мешканців, в тому числі в питаннях ЖКГ тощо – те, що більше всього турбує мешканців міста.

Сергій Капітонов вважає нинішню виборчу систему несправедливою. Особливо несправедливим є рішення, що ті партії, які не пройшли 5-відсотковий бар’єр, позбавляються державної фінансової підтримки.

Для чого вона потрібна? Щоб прибрати корумповану політичну складову, тому що жодна з партій не може існувати без фінансування. Завдаток за висування заплатити, провести виборчу кампанію – на все це потрібні кошти, – переконаний депутат. – За окремими партіями стоять певні олігархічні клани, які їх фінансують, і ці політичні сили обслуговують потреби не виборців, а саме тих, хто їм дає гроші.

За словами політика, новий Виборчий кодекс майже в сорок разів збільшує заставу для місцевих виборів.

Наша пропозиція – зменшити заставу, щоб вона дорівнювала 4 мінімальним зарплатням у містах з населенням понад 90 тисяч виборців, – переконує депутат. – Я розумію, збільшилась «мінімалка», можна збільшити і заставу, але ж не в 40 разів! Політичні патрії повинні конкурувати поміж собою ідеологією, програмами, діями своїми, а не грошима.

На думку Сергія Капітонова, «Слуга народу» може створити в міськраді наступного скликання монобільшість. Він переконаний – багато людей уже зрозуміли свою помилку, але вони ще не відчули на собі всі проблеми, коли до влади приходять нефахівці своєї справи та популісти.

Думаю, у нашій міськраді представництво політичних сил може змінитися кардинально. Але я прогнозую, що такі політичні сили як «Батьківщина», «Європейська солідарність» – вони все таки будуть тут. Питання – в якій кількості. Що стосується інших політичних сил, то тут усе залежатиме від інших чинників, у тому числі, загальноукраїнського рейтинг, – наголосив Сергій Капітонов.

Голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка Рафаель Санасарян разом зі своєю командою братиме участь у наступних виборах до міськради Кропивницького.

Рафаель Санасарян: «Я дуже щасливий чоловік – роблю те, що люблю»

Ці п’ять років минули надзвичайно швидко. На жаль, не все із задуманого вдалося втілити у життя, хоча в основному ми свою програму виконали, – говорить лідер фракції РПЛ у міськраді Кропивницького. 

– На місцевому рівні у нас є прекрасна команда Радикальної партії Олега Ляшка, яка довела свою результативність конкретними справами. Саме з нею ми будемо іти на вибори.

 

Оцінювати свою роботу депутата політик не збирається – каже, це мають зробити його виборці.

Ви знаєте, я ще до виборів 2015 року допомагав жителям мікрорайонів Жадова та Попова. Але отримавши свій округ, зосередився саме на ньому, – говорить Рафаель Санасарян. – Думаю, жителі цих територій відчули зміни на краще – весь цей час ми з командою послідовно втілювали в життя свою програму #5 років реальних справ. В результаті вдалося відремонтувати прибудинкові території – тепер тут навіть у найсильніший дощ можна пройти, не ризикуючи втопитися в гігантських калюжах. Ремонти дахів, під’їздів, ліфтів – усім цим доводиться займатися ледь не кожного дня, адже створена ще за радянських часів інфраструктура буквально дихає на ладан, приносячи місцевим жителям масу неприємностей.

Депутат каже – він буквально приріс до свого округу душею. Тому займатиметься вирішенням його проблем, незважаючи на результати наступних виборів. Зокрема, його округ знаходиться в одному з найбільших «спальників» Кропивницького, тут зростає дуже багато дітей різного віку.

За цей час ми збудували тут кілька дитячих та спортивних майданчиків – наші діти варті того, аби рости здоровими та щасливими. Але цього, вважаю, все одно недостатньо, тому робота в цьому плані буде тривати, – стверджує Рафаель Санасарян. – Гарантую – вже за кілька років ви не впізнаєте цей мікрорайон.

Політик вважає новий Виборчий кодекс дискримінаційним.

Зроблено це було для того, щоб перевагу мала одна конкретна політична сила з найбільшим рейтингом. Але навряд чи вийде повторити успіх парламентських виборів, – стверджує Рафаель Санасарян. – Рейтинг – річ скороминуча. Згадайте, який успіх у 2014-му мав «Народний фронт». І де він зараз? А на місцевих виборах люди довірятимуть не абстрактним нонеймам, а людям, які роблять конкретні справи.

Депутат переконаний – найбільші шанси потрапити в міськраду наступного скликання мають «Слуга народу» – за рахунок всеукраїнського рейтингу, «Європейська солідарність», «Наш край», «Батьківщина» та «Опозиційна платформа «За життя»». І, звичайно, Радикальна партія Олега Ляшка.

Далі буде…

Прочитано 4199 разів
Останнє редагування Понеділок, 02 березня 2020 09:31
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+