Місцеві вибори у Кропивницькому: кого обиратимуть жителі міста. Частина друга (ФОТО)

П'ятниця, 13 березня 2020 16:45

Другий рік Україна і Кропивницький зокрема живуть під знаком виборів, правда, цього разу місцевих. Що чекає на місто в наступні 5 років? Хто представлятиме інтереси кропивничан?

Редакція mandarin-news опитала місцевих політиків, які представляють найзнаковіші партії України щодо їх майбутнього, попросивши відповісти на чотири запитання. Зокрема, їх просили розповісти, чи планують вони балотуватися в наступну міськраду, і якщо так, то з якою політичною силою, оцінити свої досягнення протягом нинішньої каденції та спрогнозувати, які партії вирішуватимуть проблеми міста наступної каденції в умовах прийнятого монобільшістю Виборчого кодексу України. А першу частину читайте тут.

Голова фракції політичної партії «Рідне місто» Олександр Шамардін рішення про своє політичне майбутнє прийме ближче до виборів.

На сьогоднішній день я працюю і виконую доручення виборців, – говорить депутат міськради.

Але якщо рішення буде прийнято, на вибори обранець піде з політичною партією «Рідне місто», обласний осередок якої він очолює.

Кожен з наших депутатів відповідає за рішення особисто, – говорить Олександр Шамардін. – Ми знаємо реальні місцеві проблеми, пропонуємо шляхи їх вирішення та працюємо на розвиток міста та мікрорайонів спільно з громадою.

Він вважає, що роботу депутата мають оцінювати люди – жителі округу та міста вцілому.

Я, як працював, так і працюю на розвиток мікрорайонів Кущівка, Катранівка, Велика Балка та Завадівка, межі яких входять до округів депутатів фракції політичної партії «Рідне місто», – наголошує голова фракції «Рідне місто».–  Також підтримую загальноміські інфраструктурні, освітні, медичні та інші ініціативи, які сприяють розвитку нашої громади, підвищують рівень комфортності та доступності.

Депутат зауважує – десятками років на ці мікрорайони ніхто не звертав уваги. Наразі там з’явилося зовнішнє освітлення, почали робитися тротуари та дороги, зливова каналізація, ремонтуються школи та садочки,прибудинкові дороги та покрівлі, поїхали комунальні автобуси, з’явилися магазини та аптеки.

Звісно, хотілося б, аби робіт проводилося більше, але є й інші мікрорайони, які теж потребують розвитку. І це теж треба розуміти, – резюмує Олександр Шамардін.

Він переконаний – прогнозувати, які політичні сили потраплять до міської ради восени, зараз дуже складно.

Складно, насамперед, зрозуміти логіку виборців, – наголошує депутат міськради. – Парламентські вибори показали, що люди обрали нові обличчя виключно за партійними лозунгами та загальнонаціональним брендовим обличчям, захотіли нових вражень і наразі їх отримують. Висновки, я думаю, зроблять самі.

У позафракційної депутатки Валентини Яремчук є здорові амбіції продовжити розвиватися у сфері місцевого самоврядування – є багато втілених у життя ідей та проєктів, які потребують продовження.

Світлина від Валентини Яремчук.

Але вважаю, що час, який лишився в цій каденції, потрібно витрачати не на підготовку до виборів, а на максимальну віддачу справам, які розпочали, – наголосила політикиня. – Мій виборчий округ – селище Нове – зараз в процесі інтеграції в місто. Тому для мене найголовніше сьогодні – налагодити співпрацю та роботу новоствореного відділу на селищі, бо від цього залежить доля цілого мікрорайону на багато наступних років. Наразі свої амбіції та силу направляю саме в це русло.

Валентина Яремчук переконана – ці 5 років були дуже насиченими.

Завдання депутата – представляти інтереси територіальної громади, для мене це було наскрізним протягом всіх п’яти років, – наголосила депутатка. – А дати оцінку моєї діяльність в першу чергу мають люди.

За її словами, ще жодного разу вибори до місцевих рад не відбувалися за однією виборчою системою. Тобто кожного разу правила змінюють кардинально. І це погано.

Те, що система заточена під політичні партії, і людям буде складно вплинути на персональний склад майбутньої рада – це факт. Які політичні сили будуть у новому складі ради, наразі залежить від того, які ще зміни внесуть народні депутати до Виборчого кодексу, – наголосила Валентина Яремчук. – А зміни точно будуть вноситись хоча б з тієї причини, бо в нинішній редакції багато колізій, які суперечать Закону про місцеве самоврядуванню та здоровому глузду.

Вона переконана – в тому «турборежимі», в якому працює Верховна Рада, при внесенні правок напередодні виборів ми можемо мати кардинально іншу ситуацію. Тому прогнози робити зарано.

Голова депутатської групи «Опозиційна платформа – За життя» Анна Ніжнікова планує брати участь у місцевих виборах. Правда, в якому статусі, буде вирішувати команда.

Світлина від Anna Nizhnikova.

Ми йдемо тією ж командою, яка працювала всі ці п’ять років, – наголошує депутатка міськради. – За цей час пройшов ребрендинг партійної структури в місті та області, фактично вона стала основою для формування «Опозиційної платформи – За життя». Свою електоральну спроможність ми довели на минулорічних президентських та парламентських виборах. Тому вже сьогодні маємо міцний фундамент – як рейтинг партії та її лідерів національного рівня, так і рейтинг місцевої команди. Тому будемо виборювати найбільшу підтримку жителів міста та області.

Втім, оцінювати роботу її команди в статусі депутатів міськради Кропивницького політикиня не береться. Каже, це восени зробить виборець, поставивши у бюлетенях відповідну позначку.

В той же час, на думку Анни Ніжнікової, Виборчий кодекс не такий страшний, як його малюють.

Думаю, що ті політичні сили, які показали свою ефективну роботу на користь громади міста та області, цілком мають шанс пройти до місцевих рад. Але, для цього необхідна злагоджена робота команди. – переконана депутатка. – Для тієї ж політсили, на яку натякаєте ви – якщо я правильно зрозуміла, це пропрезидентська партія – вигідно нівелювання персонального рейтингу місцевих політиків. Щоб на хвилі популярності Президента завести до місцевих рад «кота в мішку», як це було на парламентських виборах минулого року.

У свою чергу, голова фракції «Самопоміч» Віталій Пінчук теж візьме участь у виборах, якщо на це піде піде політична сила, яку він представляє.

Світлина від Виталія Пинчука.

Я буду робити те, що скаже партія. Я поділяю її цінності, тому не збираюся переходити в інші табори, – наголосив депутат.

Оцінювати свою діяльність протягом 5 років каденції політик відмовився, вважаючи, що це мають зробити жителі округу, інтереси якого у міськраді він представляє. А от до наступного скликання, переконаний він, пройдуть політичні сили, представлені нині у Верховній Раді України.

Думаю, це буде «Слуга народу», «Опозиційна платформа «За життя», «Європейська солідарність» і «Батьківщина» – на останньому місці, – переконаний Віталій Пінчук.

В той же час його соратник по фракції, екссекретар міської ради Кропивницького Володимир Смірнов вважає, що говорити нині про місцеві вибори і його роль й них занадто передчасно. Його думку підтримує і голова фракції «УКРОПу» Михайло Бєжан – визначатися він буде ближче до виборчих перегонів. Також, на жаль, не вдалося отримати коментар міського голови Андрія Райковича. Втім, у тому, що він балотуватиметься вдруге, у місті майже ні в кого немає жодних сумнівів.

У свою чергу, екснародний депутат Олександр Горбунов про свої політичні амбіції віджартовується.

Світлина від Олександра Горбунова.

Мені часто задають питання, чи є в мене мерські амбіції. Відповім коротко, опускаючи питання про місцевий чи обласний рівень амбіцій. Моя єдина мерська амбіція – стати мером Москви. В цій якості я хочу максимально приносити користь Україні, – говорить колишній парламентар.

Олександр Горбунов стверджує: він підтримає ту політичну силу, яка робить конкретні справи для поліпшення добробуту наших громадян, які приносять користь нашому місту.

Мене цікавить не просто бла-бла-бла, а конкретні справи. Я готовий співпрацювати з тією політичною силою, яка дає результат, – говорить політик. – Але однозначно, це буде лише проукраїнська, проєвропейська політична сила. Мені однаково, як вона називається. Я завжди був державником, не влазячи в різні протистояння – для мене завжди була важлива лише Україна.

Олександр Горбунов каже – він звик до того, щоб результати його роботи оцінювали люди: нескромно робити це самостійно.

Мої меседжі, з якими я виходив до людей на минулих виборах: мені потрібно закінчити проєкти, які я розпочав: створення аеропорту, стадіону, відновлення парку Перемоги тощо – я можу багато про це говорити. На жаль, не склалося. До речі, 80% ремонту доріг у Кропивницькому – це та робота, яку я робив, – говорить політик.

За його словами, є багато проєктів, які він не встиг завершити. Екснардеп переконаний – такими вони і залишаться. Те саме стосується мистецького фестивалю «Кропивницький».

Кропфест – це те, в що я вкладав душу, це думки, напрацювання, які дуже багато років хотілося втілити у життя. Я переконаний, що це – частина нового креативного обличчя нашого міста, – говорить Олександр Горбунов. – Те, що мене не підтримали як кандидата в народні депутати, я розцінюю як відповідь на питання, чи потрібен цей фестиваль нашому місту. Мабуть, ні. Я це розцінюю саме так.

У той же час, експарламентар не береться прогнозувати, які партії потраплять до міськради наступного скликання, адже ситуація в Україні змінюється надзвичайно швидко.

Візьмемо історію «Народного фронту» – він з’явився незадовго до виборів і виграв їх, – говорить політик. – Те саме стосується «Слуги народу» – вони з’явилися незадовго до виборів і виграли їх. На жаль, ситуація в Україні змінюється надзвичайно швидко, тому можливо все. Але справа не в політичній силі, а в ідеології, яку вона сповідує.

У свою чергу, екснародний депутат Костянтин Яриніч вважає себе командною людиною.

Світлина від Костянтина Яриніча.

У нас на сьогоднішній день працює ціла команда людей, які готові представляти і місто, й область у місцевих радах різного рівня, – стверджує політик. – Я не стою осторонь цього процесу. Не зважаючи на так званий «холодний» період», працює і фракція, й обласні депутати. І я, зрозуміло, буду займатися цим процесом або зсередини, або в керівному, організаційному, так би мовити, складі. Це буде зрозуміло ближче до літа.

Костянтин Яриніч пов’язує своє політичне майбутнє з партією «Європейська солідарність».

Я не змінюю прапорів, для мене це принципова позиція. Я дуже багато зробив для того, щоб ця політична сила стала такою, якою вона є, – наголошує колишній депутат. – Немає ідеальної команди, до кожної є якісь претензії, – і негатив, і позитив. Але те, що це потужна проукраїнська сила, яка завжди опікується тим, щоб ми були по-справжньому незалежною державою, ніяких сумнівів нема.

Костянтин Яриніч нагадав – у народні депутати він ішов, плануючи змінити в Україні медичну галузь.

Я буду нещирим, якщо скажу, що вдалося зробити все. Такого політичного діяча, мабуть, не існує ніде у світі, – говорить колишній парламентар. – Нагадаю, наша команда започаткувала медичну реформу. На жаль вона нині повернула не в ту сторону. Я переконаний, що страхова медицина може докорінно змінити доступність і якість медичної допомоги. На превеликий жаль, попередня команда відійшла від цієї тези.

Політик наголошує – медичне страхування передбачає фінансування не лише з боку держави, а й інвестиційні потоки, які можуть зайти у країну. Держава на сьогоднішній день намагається зробити все самотужки, але грошей на все не вистачає.  Втім, зараз у Міністерство охорони здоров’я прийшов новий керівник, який знову заговорив про медичне страхування.

Я помилився лише в тому, як швидко можна його втілити у життя, – говорить Костянтин Яриніч. – Потужні країни світу основні зміни в цьому плані зробили протягом 8-10 років. Я думав, що врахувавши їх помилки, цю реформу в Україні можна впровадити років за три. На жаль, не можна. Потрібно змінювати не лише законодавство, а й менталітет пересічного громадянина. А такі зміни швидко не відбуваються.

Екснардеп переконаний – підхід до медичної реформи зроблено правильний, а от імплементація пішла не тим шляхом. Нове міністерство, вважає він, може змінити цю ситуацію досить швидко.

Я багато років працював над законопроєктами щодо реформування медичної галузі, – говорить експарламентар. – Я пишаюся, що ми ці зміни хоча б почали. Як буде надалі – не знаю, існує дуже багато викликів, на які ми повинні відповісти.

Політик переконаний – ближче до місцевих виборів ситуація з рейтингом різних політичних сил буде вирівнюватися. Тому не можна говорити про те, що нове виборче законодавство дає преференції якійсь із них. Так, нині «Слуга народу» має найбільшу електоральну підтримку. Але нині все залежить від того, яким чином влада буде виходити з економічної кризи.

Україна отримала новий Кабінет Міністрів, – говорить експарламентар. – Але це поганий сигнал як для економічної стабільності, так і для інвестиційного клімату в нашій державі. Президент наполягає на тому, що він таким чином підбирає фахових людей. І це теж може бути дієвим методом вирівнювання ситуації. Але для держави це, звичайно, поганий сигнал.

Політик переконаний – наступні 5 років головними діючими особами в політиці будуть партії з потужним керівництвом і депутатським складом. Мова йде про «Слугу народу», «Європейську солідарність», «Батьківщину» та «Опозиційну платформу – За життя».

Це основні гравці, – переконаний політик. – Втім, не виключено, що до місцевих рад зайдуть і не настільки потужні політичні сили. Наскільки вони будуть перспективними, багато в чому залежатиме від того, що у нас взагалі буде відбуватися в країні ближче до осені.

Як бачимо, наступні вибори – рівняння з багатьма невідомими. Втім, уже можна прогнозувати, що участь у них візьмуть всі політичні сили, присутні нині у міській раді Кропивницького. Також не сказала свого слова партія «Слуга народу», яка вперше в історії українського парламентаризму спромоглася створити у Верховній Раді монобільшість. Чи здатна вона повторити свій успіх на місцевих виборах? Це питання, яке цікавить багатьох небайдужих до політики людей. Це при тому, що місцевий осередок партії фактично нічим цікавим не запам’ятався – багато жителів Кропивницького сумніваються в тому, що він існує насправді. Тому тепер можна стверджувати лише одне – осінь у Кропивницькому буде багата на сюрпризи. Дай бог, приємні…

Прочитано 3842 разів
Останнє редагування П'ятниця, 13 березня 2020 17:03
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+