Жителька Кіровоградщини потрапила в реанімацію після вживання риби

Четвер, 15 липня 2021 10:28

Учора, 14 липня,виявили випадок  підозри на ботулізм у 34 – річної мешканки с. Богданівка, Суботцівської територіальної громади, Кропивницького району. Про це mandarin-news повідомили в ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Це перший випадок підозри на ботулізм у цьому році.

Напередодні жінка вживала копчену скумбрію, придбану вмісцевому магазині.

Наразі потерпіла, у важкому стані, перебуває на лікуванні в реанімаційному відділенні КНП «Знам’янської міської лікарні».

З метою підтвердження діагнозу «Ботулізм» 14 липня 2021 р. до відділу досліджень біологічних факторів Центру доставили кров хворої

У лабораторному центрі наголошують на небезпеці ботулізму.

Потенційно-небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, не правильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались чи зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком можуть бути зараженими, адже ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.

При найменшій підозрі на ботулізм не гайте часу та негайно зверніться до лікаря.

За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них 1 дитина. 6 випадків стали летальними.

Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — 4.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках.

Впродовж 2019-2020 рр. захворювання на ботулізм на території Кіровоградській області не реєструвалось. Протягом 2018 року було зареєстровано 4 випадки з чотирма потерпілими (м. Кропивницький, м. Світловодськ, Олександрівський та Маловисківський райони). Зареєстровано один летальний випадок у Маловисківському районі. Причиною отруєнь в нашій області стали м’ясні та овочеві консерви домашнього приготування.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Ботулотоксин у 375 000 разів сильніший від отрути гримучої змії!

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
  • Фото: умовне. Високий замок 

 

Прочитано 1577 разів
Останнє редагування Четвер, 15 липня 2021 10:51
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+