- Ви тут:
- Мандарин News
- Всі важливі новини
- У кількох учнів та працівника харчоблоку кропивницької школи виявили стафілокок
У працівника харчоблоку кропивницької школи №8 та 4 учнів цього закладу виявили стафілокок. Таку інформацію повідомила начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко під час брифінгу сьогодні, 4 лютого.
«Працівника відсторонили від роботи. Він зараз перебуває на лікуванні. Після того як пройде лікування і здасть повторні аналізи, цей працівник тоді буде допущений до роботи.
Було взято матеріали й у дітей, які звертались до лікарів за допомогою, досліджено 6. На сьогодні у 4 дітей виявили стафілокок», –розповіла Костенко.
Станом на сьогодні всі порушення у харчоблоці навчального закладу усунули. За словами Лариси Костенко, після дослідження всіх матеріалів, які ще є в лабораторному центрі, управління освіти прийматиме рішення щодо повернення учнів початкової ланки з понеділка і відкриття харчоблоку.
Костенко додала, що остаточні висновки щодо винних осіб зроблять наступного тижня, коли комісія завершить дослідження. Всі винні особи притягнуть до відповідальність.
ДОВІДКОВО. За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення – потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.
тафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи так звану мікрофлору організму.
Стафілококи можуть розвиватися за температури від 10 до 45°С. Ці бактерії спор не утворюють, тому їх легко знищити при належному тепловому обробленні харчових продуктів. Зазвичай клітини стафілококів гинуть при 70-80°С, однак деякі види витримують нагрівання до 100°С. Розвиваючись у харчових продуктах, стафілокок може виділяти особливий вид токсину – ентеротоксин, що діє на кишечник людини. Ентеротоксин термостабільний, для повного його руйнування необхідне двогодинне кип'ятіння.
Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м'ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.
Забруднювати харчові продукти стафілококом також можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.
Варто дотримуваись наступних правил, аби знизити вірогідність накопичення стафілокока в харчових продуктах:
- дотримуватись встановлених термінів реалізації швидкопсувних продуктів;
- прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту) як на виробництві, так і в домашніх умовах;
- своєчасно проводити медичний огляд людей, які пов’язані з приготуванням їжі;
- регулярно здійснювати клінічний огляд тварин та періодичні лабораторні дослідження (зокрема корів на субклінічний мастит) та, за потреби, своєчасно лікувати їх;
- відсторонювати від роботи осіб, які страждають на діарею та простудними захворюваннями, ангінами, фарингітами, фурункульозом або мають інфіковані рани;
- обов’язково піддавати тривалій термічній обробці продукти під час приготування;
- дотримуватись правил особистої гігієни (чистий спецодяг, гумові рукавички);
- уникати купівлі харчових продуктів у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням.
Нагадаємо, 28 січня стало відомо про отруєння учнів молодших класів НВО №8 у Кропивницькому. Згодом фахівці розповіли про причину отруєння учнів. Справу передали до поліції.