Тариф на розподіл газу зросте для жителів Кіровоградщини

Вівторок, 17 листопада 2020 16:47

ВАТ«Кіровоградгаз» оприлюднило проект структури тарифу на послуги розподілу природного газу на 2021 рік. Наразі послуга коштує 1 гривня 044 копійок. У наступному році вартість становитиме 2 гривні 39 копійок.  Про це йдеться на сайті установи.

Основною метою перегляду тарифу є включення витрат на встановлення індивідуальних лічильників газу населенню, а також приведення рівня заробітної плати працівників ВАТ «Кіровоградгаз» до середньої по промисловості, перегляд витрат на матеріали та послуги сторонніх організацій, в зв’язку з інфляційними процесами.

Проєкт структури тарифу:

 

При розрахунку структури тарифу на 2021 рік включено наступні витрати:

  • Вартість газу на нормативні та виробничо-технологічні втрати/витрати природного газу та власні потреби.
  • Вартість матеріалів (паливо, електроенергія, витрати на ремонт, інші матеріальні витрати).
  • Витрати на оплату праці.
  • Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • Амортизаційні відрахування.
  • Інші витрати:
  • -витрати, пов’язані з експлуатацією газорозподільних систем, власником яких є держава за 2020 рік.
  • -витрати на заміну та/або створення обмінного фонду лічильників.
  • -витрати на встановлення індивідуальних лічильників населенню.
  • Прибуток. В структурі тарифу прибуток включено з врахуванням рентабельності на
  • рівні 5 %, а також включає наступні статті: -прибуток на виробничі інвестиції.

13 листопада відбулось відкрите обговорення проєкту підвищення тарифу в режимі онлайн, у якому взяла участь і Федерація профспілок області.

Очевидно, наслідуючи приклад постачальників газу, які щомісячно підвищують тарифи на газ, товариство і собі планує підвищити діючу ціну послуги майже утричі.

Якщо раніше, у 2017 році, ціна газу з ПДВ була 6 грн. 88 коп і в її складі розподіл складав 62 коп, то тепер прогнозована ціна - 7 грн. 50 коп, і вже окремо тариф на розподіл - 2 грн. 87 коп, тобто у сумі майже 11 грн., - написали в Федерації. 

Поки що це тільки проект тарифу на розподіл газу. Обласне об'єднання профспілок категорично проти такого різкого тарифного стрибка і має намір звертатися до вищих органів влади з метою його недопущення.

Нас заколисували, відокремлюючи тариф за розподіл газу від ціни на газ, що це будуть буквально копійки. Відразу так і було, а насправді йде до того, що розподіл газу буде дорожче за сам газ. Хто із споживачів витримає цей тягар? Людей підкошують пандемія, безробіття, економічна нестабільність.., - повідомляють у Федерації профспілок. 

 

На офіційному сайті ВАТ "Кіроовградгаз" оприлюднили протокол відкритого обговорення проекту структури тарифу на послуги розподілу природного газу. В ході вікритого обговорення вирішили погодити запропонований проект структури тарифу на послуги з розподілу природного газу ВАТ "Кіровоградгаз", взяти до уваги пропозиції та зауваження. 

 

Прочитано 1676 разів
Останнє редагування Вівторок, 17 листопада 2020 17:44
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+