Гаївка з Кіровоградщини стала основою пісні гурту "Go_А" на "Євробаченні-2021" Рекомендовані

Понеділок, 24 травня 2021 15:00

Стародавня дохристиянська гаївка, яку записали учасниці проєкту “Баба Єльки” в селі Розумівка Олександрівського району, що на Кіровоградщині стала основою для пісні «Шум» гурту "Go_A".   Саме з цією піснею гурт виступив на «Євробаченні -2021»  у Роттердамі та отримав 5 місце від журі, хоча  у глядацьких голосуваннях гурт здобув 2 місце. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на 5 канал.

Гаївку в записі проєкту «Баба Єлька» виконує Анастасія Зеленько, бабуся з Кіровоградщини, якій 82 роки.

"Це ми не тільки співали її, а йшли у хоровод із пританцями. Бувало так, що дівчатка беремо драні ситечка і наче сіємо-віємо", – розповідає Анастасія Зеленько.

"Шум – це дух лісу, дух народження природи, дух зеленого, адже у дохристиянські часи рік починався саме весною. І взагалі – ніби як світ оживав", – пояснює співавторка етнографічного проєкту "Баба Єлька" Світлана Буланова.

Як повідомляє «Перша електронна», сама пісня уперше зазвучала на всю країну в прямому ефірі Радіо Культура 11 листопада 2020-го з уст етновиконавиці Світлани Буланової, яка виступає під творчим псевдонімом YELKA. А вже за кілька місяців, 7 січня цього року, YELKA презентувала кліп на осучаснену версію “Конопелечок”.

Гурту "Go_А" на «Євробаченні -2021» фанати конкурсу віддали 267 балів, тоді як переможцям конкурсу – італійцям – 318. Утім, за правилами, одну половину балів за виконавців давали глядачі країн-учасниць, а іншу – професійне журі держав. Переможницею Євробачення  стала Італія, тож наступного року конкурс відбудеться там. "Go_А" тим часом уже повернувся в Україну. Співаків в аеропорту зустрів кореспондент "5 каналу" Сергій Барбу.  

Міжнародні журі поскупилися балами для України. Найвищу оцінку дали лише литовці.

А от мільйони глядачів із Європи, Азії та Австралії оцінили Україну сповна.

Український гурт за голосуванням глядачів на другому місці. Максимальні бали – по 12 – Україна отримала від Литви, Ізраїлю, Італії, Польщі, Франції. За етно рейв українською нуль не поставив ніхто.

Кількість переглядів українського виступу в першому пів фіналі стрімко наближається до 10 мільйонів. Це відео стало трендовим у кількох десятках країн. А на одній із найбільших музичних платформ Шум увійшов до 5-ки найпопулярніших у світі пісень.

"Це перша пісня українською мовою повністю. І щоб там зараз на Євробаченні не говорили, що це комерція повинна бути, що текст треба писати англійською, щоб краще на музичних платформах продавати, ми бачимо що "Go_A" ламає цей стереотип", – каже музичний оглядач "Євробачення" Володимир Бірюков.

Зламала стереотипи цьогоріч Італія. Країна три десятки років не перемагала на Євробаченні. І нарешті їм це вдалося.

Україна вже двічі перемагала на Євробаченні. Вперше 2004-го конкурс підкорила Руслана з "Дикими танцями". До речі, пісня тоді була двомовною – українською та англійською.

А 2017-го конкурс теж відбувався у столиці, але тоді він переїхав трішки далі від середмістя – у Міжнародний виставковий центр.

Бо роком раніше другу перемогу Україні забезпечила Джамала з піснею "Тисяча дев'ятсот сорок четвертий". Її виконувала англійською та кримськотатарською.

Україна унікальна учасниця Євробачення. Ми єдина країна з-поміж усіх, яка завжди потрапляє до ґранд фіналу конкурсу.

Фото: "Слово і діло".

Медіа

Прочитано 1471 разів
Останнє редагування Понеділок, 24 травня 2021 20:34
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+