Без морозива і парфумів: світ переживає дефіцит ванілі

Понеділок, 11 вересня 2017 11:02

Дефіцит ванілі на світовому ринку поставив під загрозу виробництво традиційного морозива. Ціни на ваніль виросли до рекордних позначок, які в десятки разів перевищують колишній рівень.

Ваніль широко використовується для виготовлення десертів і алкогольних напоїв, а також в тютюновій і парфумерній промисловості.

За даними організації Eurovanille, ціна стручків ванілі раніше цього літа перевищила 600 доларів за 1 кг проти 25 в 2011 році. У серпні вона повернулася до позначки приблизно 500 доларів за 1 кг, але обсяги поставок і якість товару залишаються нижче звичних показників.

Дефіцит викликали несприятливі природні умови на Мадагаскарі, найбільшому постачальнику натуральної ванілі на світовий ринок (80-85%). Більше третини останнього врожаю було знищено через посуху і тропічний циклон Енаво, які вирували на острові.

Найбільше від дефіциту постраждали дорогі сорти морозива і ремісниче виробництво (для дешевих ласощів вже давно використовують штучні ароматизатори). Ряд виробників в Європі і США змушені прибрати ванільне морозиво з меню.

Іншим компаніям довелося істотно підняти на нього ціни. Так, Nestle підвищила вартість морозива Movenpick в Швейцарії на 2,5% в цьому році.

У ряді регіонів США ваніль через дефіцит перестали продавати на вагу, і замість 120-140 стручків на фунт (1 фунт = 453 г) виробники ванільного екстракту і морозива тепер закуповують партії по 25 стручків.

Eurovanille обіцяє оцінити перспективи врожаю на наступний рік в жовтні-листопаді, коли почнеться сезон цвітіння ванільних ліан на Мадагаскарі.

Прочитано 1998 разів
Останнє редагування Понеділок, 11 вересня 2017 11:04
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+