Як запобігти небезпечні інфекії на Кіровоградщині?

П'ятниця, 27 квітня 2018 14:55

Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в області у весняно-літній період потребує розв'язання низки проблем. На цьому наголосила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області О.М. Черненко під час виступу на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

З настанням весняно-літнього сезону ризик виникнення спалахів кишкових інфекцій збільшується через підвищену температуру повітря, адже створюються сприятливі умови для розвитку багатьох збудників таких інфекцій, пише Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Характеризуючи епідемічну ситуацію в області, О.М. Черненко зазначила: торік в області було зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції, в позаминулому – 7, а з початку поточного року маємо один зареєстрований спалах в дитячому колективі. Більшість їх виникла у навчальних закладах, в т.ч. один - у дитячому оздоровчому таборі, приблизно однаковий показник на об’єктах громадського харчування та в домашніх умовах.

Місцем поширення інфекційних захворювань є торгівля харчовими продуктами в необладнаних для цього місцях. З метою ліквідації та запобігання виникненню стихійної торгівлі в населених пунктах фахівці Держпродспоживслужби області постійно беруть участь у рейдових групах відповідного спрямування. Протягом 2017 року проведено 217 рейдів, у ході яких складено 64 адміністративних протоколи та ліквідовано 37 місць стихійної торгівлі.

Стихійна торгівля є також чинником забруднення навколишньої території. У 2017 році систематична робота з очищення територій проводилася лише в 16% населених пунктів області. Крім того, схеми санітарного очищення населених пунктів розроблені лише у Новгородківському, Гайворонському, Долинському, Кіровоградському, Компаніївському, Олександрійському, Петрівському районах та в містах Світловодську, Олександрії. У решті територій схеми частково розроблені.

Не скрізь все гаразд і в питанні систематичного санітарного очищення населених пунктів та вивозу сміття. Ця робота організована в містах Кропивницькому, Світловодську, Олександрії, Знам’янці, Новомиргороді, Бобринці, смт Вільшанці, а також Гайворонському, Добровеличківському, Петрівському та Кіровоградському районах. Частково - в Голованівському, Долинському, Світловодському, Олександрівському, Онуфріївському та Знам’янському районах. На інших територіях ця робота не проводиться.

Небезпеку становлять й офіційні місця видалення відходів, які не відповідають вимогам чинного законодавства щодо їх обладнання. Більшість наявних сміттєзвалищ перевантажені, особливо в містах. Роздільне збирання, переробка та утилізація відходів проводяться лише на полігоні твердих побутових відходів в м. Кропивницькому. В області функціонує тільки 2 підприємства з переробки небезпечних відходів.

Хоч місця збирання та видалення відходів облаштовано практично в кожному малому населеному пункті, та це не впливає на зменшення кількості самих відходів. І сприяє виникненню випадків самозагорання відходів на сміттєзвалищах та наявності несанкціонованих сміттєзвалищ різних видів відходів.

У 2017 році в ході 87 перевірок територій ліквідовано 580 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Не на належному рівні проводяться або ж взагалі не проводяться дезінсекційні та дератизаційні заходи щодо знищення кліщів і гризунів у житлових і зелених зонах та в місцях відпочинку населення. Тим часом випадки хвороби Лайма (бореліозу), носіями якої є інфіковані кліщі, в області реєструються щороку.

Гризуни є носіями особливо небезпечних хвороб, у т.ч. лептоспірозу, туляремії, сказу та інших. Це підтверджують і результати лабораторних досліджень. Щороку в області реєструється 7 – 27 випадків лептоспірозу. Тим часом на жодній адміністративній території не проводиться суцільна дератизація. Повністю були охоплені обробками проти гризунів у 2017 році 13,3% об’єктів, тоді як в Україні показник складає 56,2%.

Шляхами поширення інфекцій теплої пори є також водоймища. Останні роки відкриті водойми не обробляли проти комарів, там не проводились протималярійні заходи. В деяких районах лише збирали та скошували берегову та плаваючу рослинність, а цього недостатньо.

Влітку виникає потреба обробки підвальних приміщень в житлових будівлях проти личинок немалярійних комарів для регулювання їх чисельності. В зв’язку з цим щорічно відповідним організаціям і господарствам, органам місцевого самоврядування органи Держпродспоживслужби області направляють листи з метою благоустрою водойм, особливо тих, де відпочивають люди, проведення гідротехнічних заходів з метою профілактики малярії серед населення та обробки підвалів у житлових будинках.

Профілактика сказу серед домашніх тварин – ще одне питання, яке потребує вжиття відповідних заходів.

Усі ці проблеми безпосередньо впливають на епідемічну ситуацію в області і вимагають розв’язання задля недопущення погіршення ситуації з інфекційної захворюваності серед населення.

 DS

Прочитано 630 разів
Останнє редагування Середа, 02 травня 2018 11:31
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+