У міськраді Кропивницького розповіли про готовність до нового навчального року

Вівторок, 17 серпня 2021 17:53

Про підготовку закладів освіти Кропивницького до нового навчального року розповіла начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко під час брифінгу сьогодні, 17 серпня, передає mandarin-news з посиланням на Кропивницьку міську раду.

Як повідомила  посадовиця, в рамках цієї підготовки у навчальних закладах обласного центру  триватиме “Освітянська декада” — це ціла низка заходів, розпланованих на шість днів за різними напрямами. Старт “Освітянської декади” уже відбувся 17 серпня  презентацією дошкільної освіти міста, 18 серпня — на базі гімназії №9 презентуватимуть методичний передовий досвід, 19 серпня - день позашкілля і закладів професійно-технічної освіти, 20 серпня — в міській раді пройде засідання дитячого парламенту, 25 серпня — день інклюзивної освіти, а завершиться “декада” 27 серпня  щорічною педагогічною конференцією, куди завітає і міський голова Андрій Райкович.

У контексті розмови безпосередньо про підготовку до нового навчального року Лариса Костенко виділила два напрями, що стосуються дошкільної та загальносередньої освіти.

За словами очільниці управління освіти, у Кропивницькому  працюють 39 дитячих садочків  і 7 дошкільних відділень при НВО. І, якщо станом на 5 вересня 2020 року садочки відвідувало 8999 дітей, то наразі ця цифра становить 8430. Іще яскравіше демографічну ситуацію ілюструє набір у ясельні групи.  У 2015 році у ясельні групи набрали 2600 діток, а у 2020 році — 1600.

 - Ми не скорочуємо кількість груп, а робимо так, щоб їх розвантажувати, відповідно до державних норм. Народжуваність продовжує зменшуватись, і набір дітей у садочки — теж. У 2020-2021 році 10 ясельних груп недобрали. Ми групи не закриваємо, як про це говорять іноді в соціальних мережах - якщо після випуску групи,  дітей до неї не добираємо, то така група просто не працює  наступного навчального року, - зазначає Лариса Костенко.

В управлінні освіти здійснюють  постійний моніторинг загальної ситуації по закладах дошкільної освіти, як і в цілому по інших навчальних закладах Кропивницького і максимально враховують  усі дитячі потреби — збільшується кількість логопедичних груп, впроваджується дієтичне харчування для діток з непереносимістю лактози та глютену — на що також звернула увагу Лариса Костенко.

Що стосується загальної  середньої освіти то, за словами очільниці профільного управління, деякий час іще спостерігатиметься збільшення кількості класів і  дітей, орієнтовно кількість учнів у поточному навчальному році збільшиться на 100 осіб. Остаточна цифра  буде відома вже після 5 вересня.

Першачками цього року стануть 2514 маленьких кропивничан, всього по навчальних закладах міста набирають 94 перших класи — повідомила Лариса Костенко. Але якщо зважати на статистику народжуваності, то вже за 4 роки у місті можуть недобрати 40 перших класів. В усіх школах міста перший урок 2021-2022 навчального року буде присвячено 30-ій річниці незалежності України.

Під час брифінгу Лариса Костенко анонсувала також відкриття  міжшкільного ресурсного центру. Це  стане значним досягненням в освітянському просторі міста, а на широкий загал роботу центру презентують ближче до Дня міста.

Досить детально Лариса Костенко зупинилася на показниках вакцинації педагогічних працівників.Так, за її словами, рівень  вакцинації по школах міста становить  52%; по садочках- 37%; по закладах позашкільної освіти — 39%.  Загальний показник  вакцинації педагогічних працівників міста становить 46%.  Але щодня ці цифри зростають — наголошує посадовиця. Лідирують за рівнем охоплення вакцинацією педагогічних колективів гімнaзія ім. Т. Шeвчeнкa, спeцшкoлa №14, нaвчaльнo-peaбілітaційний цeнтp, НВО "Мpія" а також  дитячі садочки №№ 2, 42 та 70.

Серед  пoзaшкільних зaклaдів в лідерах школа естетичного виховання  "В гoстях у кaзки", де вакциновано понад 90% працівників. Від 19 сepпня poзпoчнеться черговий eтaп вaкцинaції педагогічних кoлeктивів.

Насамкінець Лариса Костенко наголосила, що навчальні заклади міста готуються з 1 вересня до штатного режиму роботи, оскільки Кропивницький, як і вся область, перебуває у зеленій карантинній зоні.

 

 

Прочитано 665 разів
Останнє редагування Вівторок, 17 серпня 2021 18:32
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+