у Кропивницькому випишуть «на вулицю» кількасот психічно хворих пацієнтів (ВІДЕО)

Середа, 04 березня 2020 10:40
у Кропивницькому випишуть «на вулицю» кількасот психічно хворих пацієнтів (ВІДЕО) Фото з вільного доступу

Дві сотні пацієнтів обласного психіатричного диспансеру випишуть зі стаціонару з 1 квітня. Про це з посиланням на Суспільне повідомляє mandarin-news.

Так позначиться на лікарні друга хвиля медичної реформи, розповів головний лікар диспансеру Олександр Тарасенко. На стаціонарі залишиться пів тисячі пацієнтів. Також, скоротять дві сотні працівників з восьми.

Син Олени Купчак – один з двохсот пацієнтів психіатричного диспансеру, якого випишуть з 1 квітня додому.

Його залишити тут не можу. Найняти доглядальницю – це дві-три тисячі. Вдома залишити одного його я не можу, то як мені бути? Я готова платити, щоб тільки не закривали лікарню. Одна справа прийти, погодувати, а за інше я спокійна, бо тут лікарі, – говорить жінка.

За місячне лікування одного хворого Національна служба здоров'я виділятиме сім з половиною тисяч гривень раз на рік, говорить головний лікар Олександр Тарасенко. Це вполовину менше, ніж отримують зараз. Пояснює – це гроші на зарплати парцівникам, ліки та харчування:

31 березня ми випишемо всіх, і 1 квітня ми заведемо нову картку стаціонарного хворого, і покажемо, що це перший випадок у цьому році. Пролікуємо до тридцяти днів на суму, яка передбачена пакетом послуг і випишемо. Якщо чоловік потрапляє повторно в цьому році, Національна служба вже не фінансує. Але у нас ситуація така, що наші пацієнти можуть поступати по три-чотири рази на рік.

Не всіх пацієнтів зможуть забрати додому родичі, говорить головний лікар:

Вони втратили соціальний зв'язок, у них немає житла. Ми пишемо листи в різні інстанції і отримуємо відповіді, що житло зруйноване й непридатне для життя. І уявіть – така маса людей випишеться з 1 квітня з нашого закладу. Так склалось, що окрім нашого закладу їм нікуди йти. Вони захочуть їсти й підуть просити, або красти, вбивати.

У жіночому відділенні диспансеру з гострими психічними захворюваннями допрацьовує останній місяць медсестра Ірина Хмара:

Попала під скорочення. Мені рік залишився до пенсії, то хотіла допрацювати, але що вдієш. На все відділення після скорочення один на один з хворими залишиться одна медсестра і санітарка замість п'яти чоловік на зміну. Я не знаю, як вони будуть справлятись. Що сама робитиму, ще не думала.

Скоротять тих працівників, які не потрібні для лікування хворих, говорить начальник обласного департаменту охорони здоров'я Олег Рибальченко:

Всі заклади охорони здоров'я контрактують з Національною службою здоров'я. З 10 березня вони отримають суми за договорами. Після того кожен головний лікар матиме фінансовий план на утримання, в тому числі персоналу. Кошторис закладу не буде достатній для утримання якихось фахівців, які можуть бути зайвими, може бути поставлене питання про скорочення цих працівників.

Говорить – скоротять двісті ліжок стаціонару, які не завантажені пацієнтами, що потребують постійного догляду.

За словами головного лікаря, вирішення ситуації бачить два – відміняти другий етап реформи, або дофінансовувати диспансер з бюджету.

Обласний центр зайнятості готовий надати допомогу працівникам, яких скоротять, говорить заступник директора Богдан Стоян:

Ситуація доволі складна, враховуючи, що у нас відбулось вивільнення працівників райдержадміністрацій і вакансій для медпрацівників не так уже й багато. Не чекати вивільнення, а шукати роботу в період попередження, бо є вакансії зараз. Для тих, хто бажає продовжити роботу за медичним напрямком, але змінити профіль, у нас є така програма підтримки, як ваучер – людина має право на підвищення кваліфікації за допомогою навчання. І ми фінансуємо це навчання у межах десятикратного прожиткового мінімуму. У будь-якому випадку, ми будемо виплачувати допомогу по безробіттю всім, хто до нас звернувся.

Медіа

Прочитано 4622 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+