Справу про вбивство 10 спецназівців перевели в Кропивницький

Середа, 08 листопада 2017 13:09

Вищий спецсуд передав на розгляд в Кропивницьке справу про вбивство 10 українських військових про взяття в полон ще 5, після зради жителя селища Латишева, який в розпал активної фази війни на Донбасі, видав спецназівців терористам, пише Українська правда.

Про це повідомляє кореспондент LIGA.net, із засідання Вищого спеціалізованого суду.

Повідомляється, що Вищий спецсуд задовольнив клопотання про перенесення слухань справи бійців 3-го окремого полку спеціального призначення ЗСУ, загиблих в 2014 році на захопленій бойовиками території Донбасу в результаті зради місцевого жителя.

"Справа передається в суд Кропивницького. Колегія в складі трьох суддів повністю задовольнила клопотання представника родичів загиблих спецназівців Олени Яркіної про перенесення слухання справи в інше місто", - зазначає інформагентство.

Також уточнюється, що причиною клопотання стало місце проживання більшості членів сімей загиблих, яким фізично важко відвідувати засідання суду в Києві.

"Уже там (в Кропивницькому - ред.) справа буде розглядатися по своїй суті, з самого початку. І мова йде про заочне засудження", - розповіла Яркіна.

Вона також зазначила, що поки не відома дата першого слухання.

Про деталі цієї історії на своїй сторінці в Facebook розповіла координатор групи "Медійна ініціатива за права людини" Ольга Решетилова.

За її словами, 23 липня 2014 року ПЗРК терористів "ДНР" збило два літака Су-25 Повітряних сил ЗСУ. Один із льотчиків катапультувався, але приземлився на окупованій території, в 2х кілометрах від села Латишево Шахтарського району.

Це село знаходиться недалеко від міста Сніжне і російського кордону, зараз під контролем так званої "ДНР".

29 липня на його пошуки вирушила група з 19 військовослужбовців третього окремого полку спеціального призначення.

"У Латишево група заїхала на подвір'я з ангаром, де її люб'язно зустрів господар Микола Бутрименко, місцевий підприємець, в той час депутат Шахтарської райради від Партії регіонів", - написала Решетілова.

Вона зазначила, що чоловік привітно зустрів бійців і запропонував переночувати у нього, а сам нібито поїхав провідати хвору дружину в Сніжне.

Але пізніше повернувся з озброєним угрупованням "ДНР" на БТРах і БМП на чолі з майбутнім "мером" Горлівки Станіславом Кімом.

"Група спецназівців була оточена і розстріляна. 10 українських бійців загинуло. П'ятеро потрапили в полон", - додала Решетілова.

За її словами, згодом, прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала його і передала до суду (два окремих виробництва - по Бутрименко і по бойовиках).

"Крім Бутрименко і Кіма, слідчими було встановлено особи ще трьох обвинувачених. Це громадяни України і Росії - Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков", - написала Решетілова.

"У цьому кримінальному виробництві потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб - це військовослужбовці, які залишилися живими, п'ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта - це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців", - додала вона.

Решетилова  підсумувала, що на даний момент суд проходить заочно, а "ті, хто вбивав українських військових продовжують жити і перебувають на окупованих територіях".

Прочитано 411 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+