Слово за Києвом: жителі Кропивницького виступили проти підвищення тарифів на воду (ФОТО, ВІДЕО)

Четвер, 29 серпня 2019 13:15

У міськраді Кропивницького відбулись громадські обговорення щодо підвищення тарифів на водопостачання абонентам ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Про це з місця подій повідомляє кореспондент mandarin-news.

Про необхідність підвищення тарифів на водопостачання розповів директор обласного комунального підприємства Роман Ілик. За його словами, подорожчання води та її відведення зумовлено двома чинниками – підвищенням тарифів на електроенергію та необхідністю погасити тіло та відсотки кредиту Світового банку. Так, до кінця року «Дніпро-Кіровоград» має повернути зазначеній фінустанові 27 мільйонів тіла та 9 мільйонів гривень відсотків за користування позиченими коштами. До речі, саме за останні у 2020 в комунальному підприємстві планують значно підвищити якість послуг – передбачається заміна обладнання радянського зразка на сучасне енергозберігаюче. Разом із тим, на заміну мереж передбачено лише 180 мільйонів гривень – цього вистачить на дуже незначну частину трубопроводів області, загальна довжина яких сягає 1200 км.

Можливість підвищення тарифів викликала обурення у переважної більшості присутніх на обговоренні місцевих жителів. Ледь не кожен у своєму виступі зазначав, що через постійну зростаючу кількість поривів утрати води сягають небачених обсягів, а за все це сплачує пересічний споживач. Обсяги втрат і дійсно вражаючі – за словами Романа Ілика, кожної доби Кропивницький отримує близько 40 тисяч метрів кубічних води, в  той же час, від 28 до 32% цих обсягів миють наші вулиці через постійні пориви. Також кропивничани жалілися на байдужість співробітників водоканалу – при тих чи інших поривах вони змушені звертатися до аварійної служби по кілька разів поспіль, при чому переважна кількість таких скарг ігнорується. В результаті в окремих районах міста вода тече вулицями від кількох днів до цілих тижнів. Та й сама її якість викликає чимало нарікань – ні колір, ні запах не викликають бажання пити без додаткового очищення. Разом із тим, за словами Романа Ілика, вода, яку постачає жителям області очолюване ним комунальне підприємство, відповідає державному стандарту «питна». Це зауваження викликало у присутніх саркастичний сміх.

Проти підвищення тарифів на водопостачання виступила також і міськрада Кропивницького свої претензії до «Дніпро-Кіровоград» озвучив заступник міського голови Андрій Паливода.

Нам не вистачає інформації. Ми на даний час не маємо можливості встановити факт економічної доцільності цього підвищення. Ну зрозуміло, якщо підвищується електроенергія, це тягне за собою й інші аспекти. Але на який відсоток має підвищуватися тариф, ми встановити не можемо. Саме тому ми виступаємо проти такого підвищення. Тому що жодних підтверджуючих документів для такого подорожчання ми на даний момент не бачимо, – наголосив посадовець.

Після тривалих дебатів майже всі присутні висловилися проти підвищення тарифів на воду та її відведення. Рішення громади буде запротокольовано та відправлено до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕП).

За словами директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Романа Ілика, незважаючи на протест громади, рішення про підвищення тарифів все одно може бути прийняте – громадське обговорення проводиться для того, щоб дізнатися про думку користувачів цих комунальних послуг. Втім, це питання може відпасти саме по собі, якщо нові Верховна Рада та Кабінет Міністрів приймуть рішення про здешевшання електроенергії.

Медіа

Прочитано 743 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+