Представили ескіз реконструкції площі Героїв Майдану в Кропивницькому

Вівторок, 26 жовтня 2021 13:27

Ескізна пропозиція реконструкції площі Героїв Майдану стала предметом розгляду архітектурно-містобудівною радою в понеділок, 25 жовтня. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Кропивницьку міську раду.

- Питання реконструкції площі Героїв Майдану є надзвичайно важливим для нашого міста. Ми вже провели серйозну підготовчу роботу, відбулися засідання конкурсних комісій, на початку року створена робоча група, яка розглянула надані ескізні пропозиції. Управління капітального будівництва провело тендер на проєктування, який виграло ТОВ “Гільдія зодчих”, - повідомила під час засідання  т.в.о. начальника управління містобудування та архітектури - головного архітектора міста Ірина Мартинова. - Перед проєктувальниками стоїть складна задача. Вони мають врахувати, зокрема, й історичну складову. Колись місцевість, на якій нині розташована площа, носила назву Міський бульвар. Тут росло багато дерев, працював перший в місті фонтан, встановлений за ініціативи Олександра Пашутіна. В 1935-36 роках під час реконструкції викорчували майже всі дерева, а на місці фонтану встановили пам’ятник Кірову. Історичне обличчя бульвару було втрачене.

- Для нас це дійсно знаковий проєкт, ми докладаємо всіх зусиль, аби зробити з площі перлину міста, його візитівку, - зазначив член містобудівної ради, заступник директора проєктної компанії “Гільдія зодчих” Владислав Згама.

Головний архітектор проєкту Анна Бурко представила характеристику існуючого об’єкту, історичну складову його створення та ескізну пропозицію реконструкції.

Обстеження площі засвідчило значну деформацію та пошкодження її покриття, бетонних частин та облицювання лав, втрату герметичності залізобетонних чаш фонтанів, зношеність їх електричних та гідросистем тощо. Окрім цього, сходинкова конструкція покриття площі є перешкодою для пересування маломобільних груп населення. Загальний стан об’єкту класифікується як непридатний до нормальної експлуатації.

- Розроблена нами ескізна пропозиція передбачає реконструкцію площі, як універсального простору з можливістю мультифункціонального використання, - відзначила Анна Бурко. - На нашу думку, тут повинні бути сухі фонтани, багато зелених насаджень. Територія — без заниження і завищення, один рівень на всю площу, з відсутністю бордюрів по периметру. Передбачено артоб’єкти, які відображатимуть сутність назви площі, можливість монтажу сцени та новорічної ялинки, місця для відпочинку, якісне освітлення. Старі катальпи, які мають історичну цінність, залишаться. Додатково будуть висаджені дерева різних порід, зокрема, клени, сакури, катальпи. Центральною композицією пропонується сухий фонтан у вигляді арки.

За підсумками засідання представлену ескізну пропозицію взяли за основу. Враховуючи зауваження членів архітектурно-містобудівної ради, після внесення відповідних корективів її розглянуть повторно.    

Фото: Без купюр

 

Прочитано 547 разів
Останнє редагування Вівторок, 26 жовтня 2021 13:56
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+