Перші засідання виборчих комісій в ОТГ відбулись на Кіровоградщині

Вівторок, 13 листопада 2018 11:11

Центральна виборча комісія взяла до відома ухвалу окружного адміністративного суду міста Київ про забезпечення адміністративного позову депутата шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання 34 ОТГ до вирішення спору. Відповідну постанову було прийнято під час засідання – повідомляє mandarin-news із посиланням на Громадську мережу ОПОРА.

Внесення цієї постанови на розгляд пов'язано з необхідністю реагування на ухвалу окружного адміністративного суду міста Київ про забезпечення адміністративного позову, якою зупинено дію рішення відповідних рад територіальних громад, які увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, в яких Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори на неділю, 23 грудня, та оголосила з 3 листопада початок виборчого процесу. Зокрема, необхідність реагування пов’язана з тим, що судове рішення, яке набрало чинність, обов’язкове до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування і посадовими та службовими особами. Колеги, я пропоную зробити перший крок в цілому ряді кроків, які має здійснити Центральна виборча комісія у зв’язку з прийняттям ухвали окружного адміністративного суду, – зазначив заступник голови Комісії Олег Конопольський.

Свою постанову разом з копією ухвали суду ЦВК надіслала для доведення до відома відповідним територіальним виборчим комісіям, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Черкаській, Чернівецькій і Чернігівській облдержадміністраціям.

Мені здається, очевидним є факт, що як чинне законодавство, так і рішення Конституційного Суду, так і судова практика, яка існує, не передбачають можливості скасування виборів після того, як вони вже призначені. Я впевнена, що ЦВК не має повноважень скасовувати вибори і не буде цього робити. Проаналізувавши ухвалу окружного адміністративного суду, хотілось би звернути увагу на те, що в ухвалі фігурує 151-а стаття КАС, яка визначає, що заходи забезпечення позову унеможливлюють або в інший спосіб порушують безперервність процесу призначення, підготовки та проведення виборів. На мою думку, ухвала про забезпечення позову, в якій до вирішення спору зупинено рішення окремих рад про об’єднання, не має прямих наслідків для виборчого процесу. Тому, на мою думку, розсилка даного рішення суду, яке безпосередньо в резулятивній частині не стосується Центральної виборчої комісії саме у формі постанови, мабуть, не є нашими повноваженнями. Тому я не підтримую таку редакцію, – прокоментувала секретар ЦВК Наталія Бернацька.

Ми вже починаємо отримувати запити і посилання в цих запитах на те, що комісії та органи місцевого самоврядування чули щось із засобів масової інформації про якусь постанову, вони є такими, що вимагають від нас в рамках наших повноважень здійснити свій крок для того, щоб кожна зі сторін змогла зрозуміти, що за постанова є, стосується вона їх чи не стосується. А це дуже важливо – реалізувати ті правові механізми і дії, які мають захищати їх права, – відповіла голова Комісії Тетяна Сліпачук. 

Член ЦВК Тетяна Юзькова підтримала Наталію Бернацьку: 

В будь-якому випадку, зазначену постанову не можна розглядати як зміну, відтермінування чи скасування виборчого процесу, який вже йде.

У свою чергу, член ЦВК Леонтій Шипілов запропонував включити в постанову пункт щодо звернення ЦВК до окружного адміністративного суду з роз'ясненням щодо способу його виконання.

Тому що без роз'яснення його важко виконати, оскільки існує ймовірність його неправильного виконання, – сказав він. 

Член ЦВК Андрій Євстігнєєв підтримав пропозицію звернутись до суду:

Якщо цього не буде зроблено, редакція постанови дає можливість її трактувати однозначно як натяк на те, що є сумніви в тому, що вибори 23 грудня у відповідних громадах мають відбутись, що суперечить чинному законодавству, особливо в частині безперервності виборчого процесу.

Олег Конопольський зазначив, що наразі Комісія не отримала документа про те, що ЦВК є учасником судового процесу. 

Звернутись за роз'ясненням, така дія буде вчинена, як тільки ми отримаємо підтвердження, що ми є учасниками виборчого процесу. Підстав ставити питання звернутись до суду у нас сьогодні нема, – сказав він. 

Член ЦВК Алла Басалаєва зазначила:

Якщо у нас нема підстав звертатись до суду, тоді у нас виникає питання: а чому ми виносимо постанову про ухвалу, якщо є сумніви взагалі у цьому судовому провадженні і у відображенні нашого статусу? Нам нічого не забороняє користуватись нашими процесуальними правами та звернутись до суду". 

Тетяна Сліпачук зазначила, що заява щодо роз'яснення вже готується. 

Слово також взяв Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, який підтримав постанову ЦВК щодо прийняття до відома ухвалу суду. 

Я розумію, що саме рішення до відома дає можливість продовжувати виборчий процес", – сказав він.

Пропозицію Шипілова підтримали 7 членів Комісії, проти виступили 6 членів. 

У цілому за проект постанови проголосували 10 членів ЦВК, проти – 2, утримались – 4. 

Крім того, ЦВК звернулась до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з проханням невідкладно підготувати відповідні зміни до законодавчих актів для унормування питань перебігу виборчого процесу, зокрема в частині судових рішень щодо визнання протиправними рішення рад територіальних громад про добровільне об’єднання, в тому числі після призначення виборів чи початку виборчого процесу, а також скасування радами, які увійшли до складу ОТГ, свого рішення про добровільне об’єднання.

Прочитано 286 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+