На Кіровоградщині домашня вівчарка поставила під загрозу багатотисячне місто

Понеділок, 06 січня 2020 12:40
На Кіровоградщині домашня вівчарка поставила під загрозу багатотисячне місто Фото: http://novyny.kr.ua/

Вівчарка, яка утримувалася у приватному подвір’ї  Хмельницького мікрорайону Світловодська, виявилася хворою на сказ. Про це з посиланням на Світловодськ вечірній повідомляє mandarin-news.

Собака був відсутній вдома протягом трьох тижнів та, повернувшись звернув на себе увагу своїх господарів нетиповою поведінкою. Вівчарка була агресивною, і покусала іншого домашнього пса на подвір’ї. Така поведінка вівчарки змусила господарів звернутися до фахівця Світловодської міської держлікарні ветеринарної медицини, яка при виїзді на місце виявила всі клінічні ознаки сказу у собаки (слюнотеча, параліч нижньої щелепи, неспокійна поведінка). Вівчарка була не щеплена проти сказу у 2019 році через свою агресивну поведінку. Її було взято під нагляд, іншим тваринам у подвір’ї (коту та собаці) проведено вимушене щеплення проти сказу. Також фахівці провели дезінфекційну обробку подвір’я.   

Вранці 1 січня 2020 року вівчарка загинула. Патогенний матеріал доставили до Кіровоградської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби. В результаті експертизи було виділено вірус сказу. 

У процесі попереднього епізоотичного обстеження було виявлено, що вівчарка покусала 3 особи та ослинила ще 2.  Потраждалі були доставлені до Світловодської ЦРЛ, де їм було проведено антирабічні щеплення. 

Враховуючи, що собака був відсутній вдома 21 день, точну інформацію щодо постраждалих від нього людей та тварин встановити не вдалося. Орієнтовно весь цей час він перебував у межах Хмельницького мікрорайону (Табурища). 

Тому звертаємось до жителів міста, які контактували або постраждали від вказаної вівчарки, з переконливою рекомендацією звернутися до лікувальної мережі за антирабічною допомогою. Також пропонуємо звернутися до Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицини власникам домашніх тварин або небайдужим людям, які опікуються безпритульними тваринами, для проведення щеплень тварин від сказу, – наголосила Тетяна Кривошея, начальник Світловодського міського управління Головного управління   Держпродспоживслужби у Кіровоградській області.

Наразі ця установа разом зі Світловодською міською державною лікарнею ветеринарної медицини проводить усі необхідні заходи щодо ліквідації вогнища сказу та попередження його подальшого розповсюдження. 

Прочитано 2133 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+