На Кіровоградщині будують сучасні очисні споруди (ВІДЕО)

Понеділок, 17 лютого 2020 16:45

 

У Світловодську розпочали будівництво водопровідних очисних споруд. Про це з посиланням на Суспільне повідомляє mandarin-news.

Як розповів директор підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Роман Ілик, вартість проєкту – дев’ять з половиною мільйонів доларів США. Це гроші кредиту Світового банку.
Очищення води, яка потім йде водогоном зі Світловодська до Знам’янки, Олександрії і Кропивницького, починається в так званій ”будівлі фільтрів”. За словами Романа Ілика, їй та обладнанню майже пів сотні років: 
Воду з Дніпра змішують у резервуарах і ємностях з реагентами, тобто хлором і коагулянтом. Саме тому ми бачимо значну фізичну зношеність. Причина – випаровування води і, частково, реагентів, що впливає і на стіни будівлі, і на труби.
Далі, за словами Романа Ілика, з резервуара-змішувача вода потрапляє до резервуарів, які називаються освітлювачі. В них, за рахунок реакції домішок, реагенту, коагулянтів, хлору, домішки осідають. Потім вода потрапляє на фільтрування: 
Від дрібних домішок воду доочищають в резервуарах з кварцовим піском, звідки вона потрапляє до резервуарів чистої води. Все це технологія п’ятдесятирічної давнини.
Роман Ілик показав майданчик, на якому будують нові очисні споруди. У конкурсі на будівництво перемогла будівельна фірма з Києва. За словами головного технолога підрядної будівельної організації Дениса Ісаєва, нині на об’єкті працюють тридцятеро людей і п’ятнадцять будівельних машин: 
Ми виконаємо увесь спектр робіт: будівництво, постачання обладнання, запуск технологічної лінії.
Будівництво і використання грошей Світового банку контролює менеджер з Німеччини Майкл Молнар.
Після завершення будівництва, за словами Романа Ілика, очищення води буде якіснішим: 
Водопровідні очисні споруди забезпечуватимуть очистку питної води, відповідно до нових стандартів, до європейських вимог, директиви Ради Європейського Союзу ”Вода питна” і до змін у санітарних правилах, які набудуть чинності з 1 січня 2022 року.
Будують очисні споруди за кредитні гроші, розповів директор підприємства ”Дніпро-Кіровоград”: 
Кредит Світового банку – це позика. Позику потрібно віддавати. З 2020 року в тарифі вже передбачена частина грошей на повернення тіла кредиту Світового банку. Цього року плануємо заплатити близько шістдесяти мільйонів гривень на повернення тіла кредиту й відсотків.
За словами Романа Ілика, будівництво водоочисних споруд у Світловодську планують завершити до кінця 2021 року.
Нагадаємо, гроші Світового банку – майже чотирнадцять з половиною мільйонів доларів – підприємство ”Дніпро-Кіровоград” брало у 2014 році на реконструкцію мереж, очищення води та переоснащення, до 2032 року.
У 2019 році тариф на послугу водопостачання і водовідведення підвищували вдвічі, у липні та листопаді, зокрема, через збільшення витрат на обслуговування кредиту Світового банку на 25%. Споживачами води підприємства є понад сто сімдесят тисяч людей. З 5 лютого 2020 року тариф на воду зріс, нині він становить 37 гривень 62 копійки. Це найвищий тариф на воду в Україні серед обласних центрів.
 

Медіа

Прочитано 1136 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+