Кропивницькі волонтери передали військовим понад 20 тисяч сухих супів (ВІДЕО) Рекомендовані

П'ятниця, 01 липня 2022 16:47

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну ініціативні хлопці й дівчата з Кіровоградщини об’єднали зусилля для боротьби на кулінарному фронті. Олена Коряк, Наталка Бур’яненко, Інна Олійник, Вікторія Вахник та багато інших почали сушити овочі для заготівлі супів та подальшої відправки страв військовим на передову, а також жителям деокупованих територій. Про це mandarin-news розповіла одна із співорганізаторок ініціативи «Годуємо патріотів» Вікторія Талашкевич.

Історія організації «Годуємо патріотів» почалась ще в 2014 році, а вже з 24 лютого цього року маленька ініціатива переросла у масштабну допомогу військовим та цивільним, які залишились без продуктів харчування через окупацію.  Наразі "кулінарне військо" Кіровоградщини налічує близько півтисячі людей, які волонтерять на повну, без вихідних. 

"Протягом тижня ми займаємось сушкою овочів, сухариків, зелені, фруктів, а щосуботи ми фасуємо супи та інші смаколики. Збираємось на 11 і на 14 годину. Формуємо дві групи волонтерів, адже працювати зранку до вечора на ногах складно. Чотири місяці поспіль суботи у нас присвячені спільноті "Годуємо патріотів",- каже Вікторія.  

За словами Вікторії, за період роботи «Годуємо патріотів» змінювали і вдосконалювали рецептуру сухих супів, а починалось усе лише з двох рецептів. З того часу змінили також і порції.

"Цього року почали відразу робити 6 супів і 1 борщ, а потім додали ще восьмий (зелений борщ). Зараз ще думаємо про додаткові супи",- анонсує співорганізаторка.

Вікторія каже, що раніше робили супи в пакеті на 7 літрів і виходило 15 порцій, а зараз, на прохання військових, цю кількість зменшили до 4 літрів та 8 порцій.

"Наразі ми  щотижня фасуємо від 2 500 до 2 800 тисяч пакетів супів, а  іноді й більше. Це залежить від того, що ми купили та що отримали в подарунок, чи знайшли пакети",- веде далі розповідь Вікторія.

Вона додає, що усього від початку повномасштабної війни нафасували понад 24 тисячі пакетів супів, а також стільки ж пастили, сухариків, чаїв та інших смаколиків.

Після фасування супи складають у ящики, в які також кладуть пряники, малюнки діток, обереги тощо. Згодом посилки передають волонтерам, які возять гуманітарні вантажі  на передову, а також мешканцям Донецької, Луганської, Запорізької, Сумської, Миколаївської та інших областей України. 

Охочі поволонтерити на кулінарному фронті можуть приєднуватись у телеграм-бот  «Годуємо патріотів». Тут вказують дату і час фасування, а також інформацію про потребу в тих чи інших овочах. Крім того, є можливість звернутись до когось із організаторів ініціативи у Фейсбук або на сторінку "Годуємо патріотів". 

Аби взяти участь у фасуванні, необхідні всього дві речі: кулінарні ваги та хустинка (якщо у вас довге волосся). Вікторія Талашкевич зазначає: «якщо у вас немає ваг, то ви можете рахувати супи, пакувати сухарики, пастилу, адже справу, місце і нашу дружню підтримку ми завжди гарантуємо!»

Після закінчення війни співорганізатори хочуть продовжити виготовлення сухих супів, адже, на переконання Вікторії, ця справа завжди на часі.

"Після перемоги ми хочемо створити на базі цієї спільноти соціальне підприємство, яке буде готувати супи за собівартістю для різних категорій населення: для людей поважного віку, які не можуть начистити собі тієї ж картоплі на суп, для багатодітних родин, для закладів, де перебувають люди старшого віку або дітки, для всіх тих, хто не може забезпечити себе гарячою стравою. Ми б хотіли продовжувати цю роботу, адже наразі в Україні немає такого продукту для вразливих людей",- ділиться планами Вікторія. 

Відео: ФБ сторінка Вікторії Талашкевич. Фото: скріншот з відео. 

Медіа

Прочитано 387 разів
Останнє редагування Понеділок, 04 липня 2022 14:14
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+