День пам’яті героїв Крут: у Кропивницькому вшанували подвиг юних героїв (ФОТО)

Середа, 29 січня 2020 11:20

У Кропивницькому вшанували пам’ять героїв Крут – біля меморіальної дошки братам Шульгиних зібралися кількасот небайдужих жителів міста та області. Про це з місця подій повідомляє кореспондент mandarin-news.

Учасники мітингу клали до меморіальної дошки квіти та прив’язували стрічки в національних кольорах. Про події більш ніж сторічної давності розповіла викладачка ЦДПУ ім. В. Винниченка, доцентка філологічних наук Ольга Кирилюк.

Вона спростувала поширені міфи комуністично-російського походження про те, що уряд УНР кинув на вірну загибель фактично дітей – студентів та гімназистів – у бою під Крутами з української сторони брав загін чисельністю у 600 багнетів (росіян було вдесятеро більше), і лише двісті з них були юнаками. До речі, крім організатора студентського куреня Володимира Шульгина, який загинув у тій нерівній битві, на полі бою проти більшовицько-російських загарбників воювали й інші наші земляки – Левко Прядко, Семен Могила та Михайло Михайлик з Глодос Новоукраїнського району, а також Сергій Горячко з Гурівки, що на Долинщині. І саме їх подвиг дав час уряду УНР добитися міжнародного визнання та отримати військову допомогу. Саме тому, щоб знищити пам’ять про неймовірний подвиг українців, більшовики знищили поховання загиблих героїв на Аскольдовій могилі в Києві. Але історія про пожертву патріотів завжди житиме в пам’яті українського народу.

Закінчився мітинг літією за загиблими. Яку відслужив єпископ Марк.

Прочитано 840 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+