Чому на Кіровоградщині небезпечно купувати молоко та олію "з рук"?

Вівторок, 29 травня 2018 15:02

Молоко та кисломолочні продукти, олію можна продавати на агропродовольчих ринках лише в скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому та емальованому посуді.

Це регламентує п. 5.7 «Ветеринарно–санітарних правил для ринків».

А саме: «Молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками». Це тому, що тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно змивши проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою, і це буде якісна повноцінна очистка! Продукти в такій тарі довше залишатимуться свіжими і будуть безпечними для споживання.

Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою, тому реалізують молокопродукти та олію в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв. А оскільки ці ємкості є одноразового використання, це небезпечно. Адже використовуючи одноразову пляшку вдруге, люди піддають себе ризику, який підвищується прямо пропорційно кратності повторного використання пластикової тари.

Чому не можна повторно використовувати пластикові пляшки?

При багаторазовому використанні на них з'являються внутрішні подряпини і тріщини, які є досить затишним місцем для життя бактерій та розмноження мікроорганізмів. Пластик не щільний, такий посуд дуже важко вичистити, рівень бактерій у ньому перевищує гранично допустиму норму для організму людини. Крім того, його неможливо простерилізувати чи ретельно обробити мийними засобами. Скільки б не мити пляшку, бактерії все одно залишаться в мікротріщинах, адже вузьке горлечко, різні форми пляшок не дадуть змоги очистити пляшку ретельно. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.

Пластик з часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати серйозні захворювання Тож слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, тільки не в сміттєві контейнери разом з усім побутовим сміттям. Їх можна здавати, наприклад, у пункти прийому вторинної сировини.

Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на прилавку. Якими б чистими вони не виглядали ззовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.

Повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Прочитано 1829 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+