Четвертий вимір музики: меломанів Кропивницького вразив найшвидший у світі піаніст (ВІДЕО)

Середа, 19 лютого 2020 12:40
Четвертий вимір музики: меломанів Кропивницького вразив найшвидший у світі піаніст (ВІДЕО) Фото: https://comma.com.ua/

Днями у Кіровоградській обласній філармонії відбулася лекція-концерт всесвітньо відомого піаніста українського походження Любомира Мельника. Про це повідомляє mandarin-news.

Про маестро відомо не дуже багато. Народився у Мюнхені, згодом сім’я переїхала до Канади, у місто Вінніпег. Вивчав латину і філософію у коледжі Святого Павла. Аспірантуру закінчив в університеті Квінс у Кінгстоні. З 1973 по 1975 рік Любомир Мельник жив у Парижі, де  працював у Паризькій опері та писав музику для хореографічних постановок. Тоді ж створив власну методику гри на фортепіано. Піаніст зробив кілька турів і відіграв понад 1000 концертів тільки за 2018-2019 роки, сорок з них – в Україні. Цього року в орбіту його чергового туру потрапив і Кропивницький.

Вечірній концерт маестро зібрав майже повну залу обласної філармонії. Пан Любомир виконав три твори з власної композиторської скриньки. А на початку наголосив, що радий грати для кропивничан на такому прекрасному концертному роялі, який він сприймає як партнера, тобто як живу істоту. Він також зазначив, що ніколи не було піаністів, які могли б робити на фортепіано те, до чого дійшов він на власному досвіді. А те, що він винайшов, пан Любомир визначив як «безперервна музика». Така техніка дозволяє грати 19 з половиною нот у секунду кожною рукою.

Так, слухачі переконалися, він справжній віртуоз. Любомир Мельник грає на феноменальній швидкості. Таке не кожному під силу у 71 рік. Та, певно, не всі розуміли зміст його творів, адже більшість аудиторії складали не підготовлені до авангардної музики слухачі. Тому очевидно деякі пані навіть дрімали, а один «поціновувач» у п’ятому ряду увесь час жував гумку, щоправда іноді потрапляючи у такт. Навіть ті, хто виховані на класичній музиці, відзначили, що його твори нагадують добре темперований клавір. Можливо ми надто консервативні порівняно з европейцями, але коли протягом півгодини тобі пропонують один і той самий ритмічний малюнок, починаєш втомлюватися і втрачати інтерес до «магії звуків», яку начаклував композитор. Гадаю, такий концерт був би доречнішим і кориснішим для студентів музичних коледжів та консерваторій.

У своїх ремарках перед кожним твором («Ілліріон», «Метелик», «Млин») пан Мельник намагався пояснити тему і образи, які він заклав у них. Можливо твори насправді глибші, ніж нам здалося, але для цього напередодні нам варто було б поринути у трансцендентальну філософію, яку розробляли Успенський, Хайдеггер, Шопенгауер, Декарт і Платон. Тоді б ми зрозуміли, чому будь-які звуки маестро сприймає як чудо, особливо звуки машин. Як на мене, найбільш дохідливим у цьому плані став «Метелик». Щодо «Млина» – найдовшого і найскладнішого твору в концерті – особисто мені було цікаво дочекатися фіналу. Адже пан Любомир у передмові до нього обіцяв, що після того, як 400-літній млин гине під час темної бурі, його душа зустрічається з Богом і він переосмислює своє життя, відчуває вдячність перед Богом за те, що воно було сповнене красою. На жаль, цього катарсису я не відчув. Мені здалося, що то була лише ілюзія.

Проте є й інші думки та враження. Ось, наприклад, як прокоментувала виступ Любомира Мельника завідувачка відділом мистецтва ОУНБ ім. Чижевського Світлана Ушакова:

Це надзвичайно гарна красива музика. Її можна назвати “Музика природи”. Оце захоплення музикантом світом звуків яскраво відчувається. Часом то вода, то рух хмар, які він собі уявляє. А найбільше мене вразило те, що він з дитинства слухає музику машин, агрегатів, фабрик і чує цілі оркестри. Якщо подивитися, як він почуває себе на сцені, як він виробляє свою музику, то він майже розслаблений, він сам є частиною інструменту. Мені цей концерт подарував дивовижне відчуття, бо я перебувала поза часом. Такого типу музики є доволі у світі. Філіп Глас найвідоміший її представник. Вважаю, що у творі «Млин» Любомир Мельник знайшов свій жанр саме у поєднання з текстовою передмовою. Вона не прочитана, а сказана від серця, вона схожа на промову проповідника. Для мене цей твір видався найпотужнішим. Хочу ще раз повторити його думку: світ існує не таким пласким, як його подають нам деякі науковці. Нам не вистачає розуміння його четвертого виміру.

Для того, щоб ознайомитися з унікальною технікою гри Любомира Мельника, пропонуємо вашій увазі фрагмент його концерту у Будинку Кіно.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Медіа

Прочитано 397 разів
Останнє редагування Середа, 19 лютого 2020 13:21
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+