«Автономки» в Кропивницькому: бюрократичне пекло та дозволи «для своїх»

Вівторок, 19 березня 2019 16:35

Щоб замінити централізоване опалення автономним, потрібна ціла купа дозволів, актів та довідок. На всі ухвалення та збір паперів може пройти від 5-6 місяців до півтора року – і це в разі отримання дозволів.

Кореспондент mandarin-news дізнався, в яких випадках відмовляють у відрізанні від центрального опалення та чи є можливість «обійти» міжвідомчу комісію в Кропивницькому.

Щоб встановити «автономку», для початку слід отримати дозвіл на від’єднання від ЦО. Відповідна заява подається власником квартири до Центру надання адміністаритвних послуг. На основі заяви міжвідомча комісія з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення надає дозвіл або відмовляє у ньому. Раніше можна було отримувати дозволи поквартирно. В 2016 році їх взагалі перестали видавати, що викликало супротив містян, в тому числі й численні мітинги.

Ще тоді заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін розповідав про розробку Схеми теплопостачання міста та розбалансування системи в 65%. Подібної схеми досі не розроблено, розбалансування залишається на тому ж рівні у промовах чиновників. Хоча поки ніхто не зміг пояснити, як система може бути розбалансована частково і що означає 65 відсотків для споживачів послуг. І чим взагалі загрожує оте пресловуте «розбалансування»? Адже в першу чергу виконавчі органи мають працювати в інтересах мешканців, а не теплопостачальної системи. А ось зношеність труб, через ремонт яких постійно псуються дороги у місті, та кількість аварій і проривів, через які абоненти ЦО змушені іноді більше доби залишатися взимку без тепла – яскраво демонструють зношеність і застарілість цієї системи.

 

 

Водночас, зараз отримати дозвіл на відріз труб централізованого опалення ви зможете лише у випадку, якщо на стояку, тобто по вертикалі в будинку, всі квартири над та під вашою не мають ЦО. Або ж якщо ви одночасно подали заяви на від’єднання від централізованого опалення з такими квартирами. Якщо окрім вас на стояку залишиться хоч ще одна квартира з центральним опаленням – дозволу ви не отримаєте. Тобто якщо вам не повезе із сусідами знизу чи зверху, доведеться надалі платити немаленькі суми за тепло, рівень якого ви ніяк не можете корегувати: ні зекономити, ні зробити його комфортнішим. Для прикладу: за лютий 2019 року централізоване опалення двокімнатної квартири у 45 квадратних метрів обійшлося приблизно в 2300 гривень.

 

 

Якщо дозвіл ви отримали, то це лише перший крок на довгому бюрократичному шляху. Далі акт про відключення мають затвердити в ЖЕО, ЖБК чи ОСББ – в залежності від форми керівництва багатоквартирним будинком. Потім потрібно знайти контору, яка має ліцензію та за ваш рахунок відріже та опломбує батареї центрального водопостачання. Що все добре відрізали, запломбували і більше ви не є абонентом їхніх послуг – це довідка від теплопостачальної компанії. В Кропивницькому таких компаній дві: ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» та комунальне підприємство «Теплоенергетик». Потім потрібні ще дозволи від «Кіровоградгазу», якщо ви вирішили встановлювати газове опалення, та «Обленерго», якщо електричне. З усіма дозволами, актами і довідками ви звертаєтеся… знову в ту ж міжвідомчу комісію через подання заяви в ЦНАП! Але тепер ви чекаєте дозволу вже власне на встановлення автономного опалення. Після цього, вже другого дозволу вже звертаєтеся у відповідні ліцензовані фірми для монтажу автономної системи обігріву. Бланки заяв для ЦНАПу можна скачати за роздрукувати за посиланням.

Як нам повідомили в ЦНАПі, міжвідомча комісія має засідати мінімум раз в місяць, і засідання проходять лише в неопалювальний період. На питання кореспондента, що робити, якщо дозвіл перший отримано, від ЦО відрізалися, але розгляд дозволу на встановлення «автономки» затягнувся і почався вже опалювальний період – розвели руками.

 

 

Та чи можна встановити «автономку» швидко і без зайвої біганини по бюрократичним коридорам? Виявляється, можна. Щоправда, доведеться доплатити.

Встановленням автономки займаються безліч фірм а Кропивницькому. При цьому достатньо мати дозвіл на від’єднання від централізованого опалення: збір всіх інших дозволів і документів фірма бере на себе. І чомусь в них це виходить набагато швидше, ніж якщо займатися цим самому. Але виявилося, що і без дозволу є компанії, які зроблять все за доплату.

В зимовий період 2017-2018 року батареї були постійно холодні. Тому вирішила встановити автономне опалення і відмовитися від центрального, – розповідає Вероніка С*., мешканка Кропивницького.

За словами кропивничанки, зимою викликали декілька різних майстрів, щоб прочистити систему, розвоздушити тощо. І все це за власні кошти. 

Але вертикальна труба стояку залишалася гарячою, а от всі інші батареї були холодними. При цьому я мала платити за загальним тарифом послуг централізованого теплопостачання. Тобто за холодні батареї платила, як за гарячі, – розповіла вона.

Заяву на відключення від центрального опалення Вікторія подала на початку весни 2018 року. Чекати на відповідь довелося декілька місяців.

Наприкінці літа ми отримали відмову в наданні дозволу. Але далі платити за дискомфорт величезні суми я не збиралася. Тож звернулася до однієї з місцевих фірм, які обіцяли все встановити, – пояснює Вероніка С.

Кропивничанка розказала, що автономне опалення було встановлено в неї вже через півтора-два місяці після звернення. Фірма займалася виготовленням документації, обрізкою труб ЦО, монтажем системи автономного опалення.

При цьому представник цієї фірми пояснив, що декілька тисяч гривень мені довелося переплатити фірмі саме через владнання проблем з документацією, яке вони взяли на себе, – підкреслила Вероніка С.

Ще тоді, коли міжвідомчу комісію очолював Олександр Мосін, люди під час мітингів закидали йому присутність корупційних схем при наданні дозволів на автономки. Як повідомили кореспонденту mandarin-news в ЦНАПі, наразі міжвідомчу комісію очолює вже інший заступник голови міськради Кропивницького – Олександр Вергун.

Та поки мешканці продовжують вимагати можливості встановити автономне опалення. З 2016 року було зареєстровано 5 електронних петицій на цю тему. Мешканці Кропивницького збирали підписи і за програму будівництва міні-котелень на твердому паливі, і власне спростити процедуру відмови від централізованого опалення. Майже всі ці петиції набирали більше необхідної кількості підписів. Нещодавно чергову петицію «Перехід населення на автономне опалення на місцевому рівні» було розглянуто постійною комісією міської ради з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності. І хоч петиція набрала 479 голосів з 450 необхідних, члени комісії вирішили не підтримати петицію, з подальшим донесенням пояснень про можливі наслідки розбалансування системи опалювання міста до авторів петиції.

Центра надання адміністративних послуг в Кропивницькому знаходиться на першому поверсі приміщення міської ради, по вулиці В.Перспективній 41. Працює ЦНАП з понеділка по четвер з 8 ранку до 17:00, у п’ятницю – до 16:00, а в суботу – з 8:00 до 15:00. Секретар міжвідомчої комісії приймає по понеділках, середах і п’ятницях в кабінетів 101. 

Прочитано 2166 разів
Останнє редагування Вівторок, 19 березня 2019 17:53
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+