Житель Кропивницького помер від лептоспірозу

Четвер, 30 липня 2020 14:00

В обласному центрі  від лептоспірозу помер чоловік середнього віку, який відпочивав та займався риболовлею на водоймищі в Компаніївському районі Кіровоградської області. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на обласний лабораторний центр.

За інформацією, основним джерелом інфекції є гризуни, які виділяють збудника лептоспірозу з сечею,  внаслідок чого інфікується вода в ставках, річках, криницях, іноді харчові продукти.

Крім цього джерелом лептоспірозної інфекції можуть бути  сільськогосподарські, домашні тварини (собаки, лисиці, нутрії та інші),  особлива роль належить пацюкам, які являються переносниками збудника лептоспіри, що викликає важкий перебіг захворювання у людини.

Захворювання людей спостерігається переважно у літньо-осінній період, який відповідає часу інтенсивного літнього відпочинку, риболовлі, полюванні,  туристичних подорожах, проведенню сільськогосподарських робіт. Причиною зараження людей може бути вживання сирої води з випадкових водоймищ, та ковтання води при купанні, вживання харчових продуктів до яких мали доступ гризуни та інші. Мікроби потрапляють в організм людини не лише через травний тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизову рота, носа, ока.

Симптоми: лептоспіроз починається гостро, швидким підвищенням температури до високого рівня, інтенсивного головного болю, болю в литках, почервоніння обличчя, склер, світлобоязливістю. В печінці виникають запальні та дегеративні зміни, в нирках явища геморагічного нефриту. При перших симптомах захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря з метою запобігання ускладнень.

Крім цього, необхідно додержуватись таких правил:

вживати бутильовану воду, зберігати питну воду та харчові продукти від доступу гризунів;

купатися тільки в спеціально відведених та дозволених місцях, бажано в річках з проточною водою, під час купання не ковтати воду;

знищувати гризунів, як в приватному секторі, так і на підприємствах, організаціях, в повному обсязі.

 

Прочитано 288 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+