Як завдяки копії SIM-картки шахраї обвішали кредитами жителя Кропивницького

Вівторок, 28 липня 2020 11:32

Кропивничанин  Дмитро Житнухін – учасник АТО, батько двох неповнолітніх  дітей. Більше року тому чоловік став жертвою шахраїв, які взяли на його ім’я кредити в різних фінансових установах, скопіювавши SIM-картку. Справа дійшла до того, що в установу, де працює Дмитро надіслали виконавче провадження чорного нотаріуса, згідно з яким із заробітної плати чоловіка вираховуватимуть кошти на погашення заборгованості по  кредиту.  Про свою історію зіткнення з шахраями,  їхню схему, поневіряння та як себе захистити від подібного розповідає Дмитро.

Фото з ФБ сторінки Дмитра. 

 

Усе почалось з повідомлення у Вайбер

Увечері, 16 травня 2019 року,  в День вишиванки Дмитро отримав повідомлення від свого колеги з текстом «Дима, помоги мне разобраться со скайпом».

Того дня в колеги був День народження, тож Дмитро думав, що він хоче вийти на зв’язок з родичами за кордоном. 

Я погодився допомогти. На мій телефон надійшов код з паролем доступу до скайпу. Я його скопіював  та переслав співробітнику. Як з’ясувалось згодом,  це не був мій колега, його SIM-карта вже була здубльована шахраями. Вони від його імені писали мені й іншим працівникам по роботі, – розповідає чоловік.

SIM-ку заблокували, а з карток зникали гроші

Спочатку шахраї взялися за банківську картку кропивничанина. Він мав кредитну та зарплатну картки в Приватбанку. І тут, нібито, серйозна система захисту. Проте паролі, дівочі прізвище матері та інші кодові слова виявляється нічим коли невідомі  здубльовують вашу сімку. На ваш номер приходить пароль для входу в Приват, або прохання  ввести 4 останні цифри номеру, який телефонує, тоді шахрай може зайти на ваш рахунок та  розпоряджається грошима.

До того ж, зазначає Дмитро, у Приват-24 в розділі довідок є повна інформація про ідентифікаційний код, місце проживання особи. Банк створює довідку для заповнення декларації : доходи, кредитний рейтинг.

Шахраї зайшли в мій Приват- 24. На зарплатній картці тоді було менше 1000 грн, тож ці гроші їх не зацікавили. На кредитній картці  був ліміт 45 тисяч грн. Через свою жадібність вони зняли лише 5 тисяч грн та перевели їх на зарплатну картку і розрахувались на електронний гаманець. Були  спроби вивести 15 тис, 10, 9, але стояв ліміт на оплату в Інтернеті, тож  вони змогли вивести лише  4 999 грн. Банк побачив нехарактерні дії і заблокував рахунок, – ділиться своєю історією Дмитро.

У ніч з 16 на 17 травня 2019 року чоловік  прокинувся  і збирався на роботу.  Тоді він побачив, що його SIM-карта заблокована. Він не міг нікуди подзвонити.

З телефона дружини  чоловік набрав гарячу лінію Приватбанку і дізнався, що з його кредитного рахунку зняли 5 тисяч грн. і картка заблокована. До того ж,  шахраї віддалено перевипустили SIM-карту, тому чоловікові довелося йти у відділення мобільного оператора з документами, щоб відновити свій номер та довести, що цей номер справді належить йому.

Дмитро звернувся до поліції і до служби безпеки банку. Написав відповідні заяви.

В поліції відкрили кримінальне провадження, а в Приваті повідомили,  що всі фінансові операції були  підтверджені моїм номером телефону. Хоча відповідно до документів, які регламентують діяльність банку, якщо я нікому не передавав паролі і коди від сімки і персональні дані, вони мають убезпечити мої кошти, а вони просто зробили відписку. Представники банку пояснили, що якщо вони кожному, хто, став жертвою шахраїв повертатимуть кошти, то банк просто лопне, – розповідає чоловік. 

Фінансові компанії працюють навіть вночі

Тієї ж ночі, з 16 на 17 травня, коли Приватбанк заблокував рахунок Дмитра, шахраї від його імені заповнили онлайн-анкети і подали заявки в компанії з мікрокредитування : Дінеро (7 тис. грн. кредиту), Манівео, Качай гроші (4 , 830тис.грн.  кредиту),  Грошик фінансової  компанії «Горизонт» (3тис. грн.). Компанія «Манівео» побачила підозрілі інформаційні дії з боку шахраїв і в кредиті відмовила. Компанія Дінеро, Качай гроші і «Горизонт фінансової компанії «Грошик» перерахували злодіям кредитні кошти. Усього в цих компаніях шахраї взяли 15 тисяч гривень на ім’я Дмитра.

Чоловік наголошує, що такі онлайн-компанії не верифікують особу. Вони заманюють людей, які мають борги в банках, отримати легкі гроші. Компанії перераховували кошти на картку фізичних осіб і не перевіряли кому пішли ці гроші. 

Через тиждень чоловік дізнався, що шахраї взяли кредити на його ім’я. З цих компаній йому почали приходити повідомлення, що час повертати борги. Шахраї брали короткострокові кредити, тож через сім днів треба було або платити відсотки, або повертати гроші:

Я звернувся до Приватбанку і мені порадили взяти довідку в українському  бюро кредитних історій. Це була ще одна шокова ситуація, що ми повинні повернути велику суму грошей – близько 20 тис гривень. На кожну суму нарахували відсотки та пеню.

Дмитро направив листи у фінансові компанії. Також він телефонував у ці компанії, але йому говорили надсилати офіційний лист з поясненням того, що це не він брав кредити, а також копію витягу з ЄРДР. Кропивничанин надіслав, але на цьому історія набрала нових обертів.

Почалися «веселі дні»

Практично щодня чоловікові з різних номерів телефонували «звонилки» з погрозами та вимогою повернути кошти. Такі дзвінки здійснюють з допомогою так званої «вертушки» ( в колцентрах є прилади, які генерують дзвінок з різної точки України, ви сидите в Києві, а вам телефонують із Хмельницького, Житомира). 

Далі чоловік знову писав листи  в ці компанії та на адміністрацію Президента щодо перевірки правомірності роботи компаній.  Писав в Держрпродспоживслужбу, яка займається захистом прав споживачів, а також  в національну комісію з фінансових послуг. Саме тут Дмитро отримав лист з рекомендацією звертатись в поліцію, адже всі інстанції переадресовували його листи в ту організацію, яка регулює діяльність цих компаній.

Справу «вели» 9 місяців. Заворушились лише коли Дмитро поскаржився в прокуратуру

Пройшло 8 чи 9 місяців.  Я ледь не кожен день приходив до слідчого, а той  лише обіцяв,  що все роблять, – каже чоловік.

Дмитро поскаржився в прокуратуру на бездіяльність слідчого. Лише після цього слідчий написав від свого імені листи на фінансові компанії із запитом інформації щодо отримання мною кредитів. Згодом дві компанії перестали дзвонити і вимагати кошти. Одна компанія просто не відповіла слідчому. Інколи чоловікові від них приходили повідомлення з пропозиціями «50 % знижки на оплату пені».

 Я від знайомих дізнався, що ГУ в Дніпропетровській області спільно з управлінням кіберполіції затримали групу шахраїв, які перевипускали сімки. Вони з Кривого Рогу. 

 

Дізнався  телефони представників кіберполіції і вони мені повідомили що мій номер  теж є в базі шахраїв. Оскільки таких випадків по Україні було близько 700, то працівники  поліції не в змозі фізично всіх об’їхати і допитати, саме  тому я не потрапив  у кримінальне провадження, яке вони вели, – розповідає Дмитро, – Я надав нашій поліції інформацію, що злочинців знайшли, але, як потім стало відомо, справу веде вже інший слідчий. Коли я побачив ту справу, виявилось, що  вона практично пуста, хоча мали бути документи. Щоб передати справу за підслідністю, потрібно, щоб в цій справі були якісь дані.

Тепер чоловікові складно довести, що він є потерпілим. Наразі справу передали новому слідчому, тож Дмитро має надію, що справа здвинеться.

Вишенька на торті

Дві компанії перестали телефонувати чоловікові. Фінансова компанія «Горизонт» передала дані по кредитному договору так званому «чорному нотаріусу» – Гораю Олегу Станіславовичу. Раніше він був начальником управління юстиції в Житомирській області, голова асоціації юристів в області.

Нотарус фігурував у низці скандалів, зокрема, в одній з гнилих без перебільшення історій,– представлення в суді інтересів працівниці прокуратури Юлії Демчук, яка вирішила відібрати квартиру у 86-річної одинокої бабусі.

Горай співпрацює з фінансовими компаніями. Він незаконно виносить виконавчі написи, згідно з  якими з «боржників» стягують кошти. Так сталось і в ситуації Дмитра.

Цей нотаріус виніс виконавчий напис – документ, який передбачає стягнення в примусовому порядку з боржника коштів за кредитним договором. Але цей напис робиться нотаріусом, який переконується в адресі проживання боржника, прописці та безспірності оригіналу кредитного договору. Оригінал договору відсутній, адже я його не підписував. Адресу мені вказали місто Київ провулок Бестужева буд 13, кв. 64, де я ніколи в житті не був!, – повідомляє потерпілий.

Усе це робилось для того, щоб передати постанову про стягнення коштів приватному виконавцю міста Києва Клименку Романові Васильовичу.

У Фейсбуці є спільнота, де спілкуються потерпілі від рук цього нотаріуса.

Могло бути ще гірше

«Чорний» виконавець міг арештувати кошти боржника. Так сталося у 80% випадків.

Не виносячи постанови про арешт коштів боржника, відбувається блокування банківських карток  людей, зокрема,  матерів-одиначок, інвалідів, тобто людей, які виживають за рахунок державних коштів. Ці «чорні» виконавці, блокуючи картки і розсилаючи постанови по всім банкам України, унеможливлюють зняття коштів зі своїх карток чи зарплатних, чи пенсійних, чи стипендіальних поки люди не доведуть незаконність постанови, – розповідає Дмитро і пояснює чому люди не відстоюють свої права в таких випадках. – Якщо пересічний громадянин звертається  до адвокатів, то коштуватиме вся судова тяганина набагато більше,  ніж сума боргу, тому люди просто дивляться на це.

Ситуацію блокування карток описала на сторінці Мін’юсту лікарка  Інна Коваль. За інформацією, саме приватний нотаріус Клименко арештував її зарплатний рахунок в Приватбанку у розпал карантину.

Хвиля блокування карток приватними виконавцями на підставі виконавчого написуприватних нотаріусів пройшла по всій Україні.  

Чорні нотаріуси купили ліцензію і з недавніх часів приватні виконавці мають таку ж юридичну силу, як і державні виконавчі служби, наприклад, якщо державна виконавча служба стягує аліменти то вони в такому самому порядку стягуватимуться і приватним виконавцем.

Це ще півбіди, бо приватний виконавець виконує виконавчий напис нотаріуса, а ось щодо самого нотаріуса, я вважаю, що він повинен нести кримінальну відповідальність за службову підробку і протизаконні дії. Нотаріус своїм підписом і печаткою псує людині життя, –  констатує Дмитро.

Перше виконавче провадження прийшло на адресу батьків Дмитра, де чоловік на момент вчинення злочину шахраями не проживав і не був прописаний. Ці застарілі дані злочинці взяли з системи «Приват-24». Чоловік не оновлював адресу.

Цей припис мені надіслали після 14 днів з моменту винесення. Таку витримку зробили, щоб я не встиг звернутися до відповідних органів.  Підписали 1 липня, а прийшло 15.

Друге виконавче провадження прийшло про примусове стягнення боргу в установу, де я працюю, 20 липня, а винесено було 16, – розповідає Дмитро. –

Тепер бухгалтер зобов’язана буде перераховувати з моєї зарплати  на рахунок фінансової установи 20% від зарплати на суму близько 10 000 тисяч грн. Кожен місяць я буду недоотримувати заробітну плату. 

Щоб скасувати постанову чоловік звернувся до адвоката.  Вона  вже написала позовну заяву до суду і буде вимагати визнати постанову не дійсною. Проте, як довго це триватиме – невідомо.

Прийшла смс-ка «Кредит успішний», але я не брав кошти

У такій самій ситуації опинився і колега Дмитра – Олександр Андрущенко. Чоловік є учасником АТО.

Фото з ФБ сторінки Олександра. 

Коли це відбулось, я одразу зрозумів, що сталося. Приват заблокував мою картку. На мене встигли взяти гроші в 3 компаніях. Все сталось дуже швидко, буквально за 3-4 години,  поки я поїхав у Водафон і перевипустив картку, – розповідає Олександр. –Я написав заяву до поліції.  Тоді я знав лише про одну компанію, де на мене взяли кредит. Коли увімкнув телефон, то отримав повідомлення з текстом  «Кредит успішний», але я не брав ніякий кредит!  Зателефонував і мені повідомили , що 15 хв тому на моє ім’я взяли кредит. Я не вивчав як розслідується справа, позаяк сам колись працював у поліції і знаю яке ставлення до таких заяв.

Згодом Олександр дізнався, що і на нього прийшла постанова про вирахування коштів із заробітної плати для погашення «боргу».

Наразі чоловік так само звернувся до адвоката, щоб скасувати цю постанову.  

Олександрові теж телефонували з погрозами.

Обидва потерпілих звернулися в центр надання правової допомоги ветеранам. Чоловікам безкоштовно надали адвокатів, тому наразі вони сподіваються на вирішення цього питання.

Якщо почнуть вираховувати гроші із зарплати, а потім виконавчий напис скасують, то доведеться  знову судитись, щоб забрати свої гроші», – говорить Олександр. Якщо встигнуть адвокати спрацювати, щоб суд призупинив дію виконавчого провадження на час тяганини, тоді ми звернемось до наших установ в бухгалтерію, щоб кошти не відраховували, мотивуючи це ухвалою суду.

Учора, 27 липня, стало відомо, що дружині колеги Дмитра теж надійшла постанова цього ж приватного нотаріуса, за  якою із заробітної плати жінки вираховутимуть кошти за кредити, які вона не брала.

У шахраїв знайшли більше тисячі SIM-карт

В березні шахраїв затримали поліцейські ГУ в Дніпропетровській області. За інформацією відомства,  3 злочинців на чолі з 41-річною організаторкою діяли з серпня 2018 року. Під час підготовки до злочину чітко розробляли план та схему, а також роль кожного учасника. Вони деактивували SIM-картки мобільного зв’язку, номера яких були фінансовими номерами потерпілих.

Коли вони мали дублікат SIM-картки, то могли змінювали пароль інтерне-банкінгу та розпоряджалися коштами потерпілих, зокрема брали онлайн-кредити.

За попередніми даними, за цією схемою шахраї заробили майже 1,5 мільйона гривень. 

Відомості про персональні дані клієнтів та тих, хто мали значні суми на рахунках, зловмисники отримували через корупційні зв’язки в банках.

Під час обшуку за місцем проживання шахраїв правоохоронці виявили більше тисячі SIM-карт, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, карт-холдери, флеш-накопичувачі, жорсткий диск, банківські картки, «чорнові» записи та паспорти громадянина України, видані на ім’я інших осіб з ознаками підробки.

Наразі вже забезпечено відшкодування частини заподіяної шкоди шляхом накладення арешту на квартиру та автомобіль зловмисників. 

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою), ст.185 (Крадіжка), ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Всім учасниками групи повідомлено про підозру. Організатору та співучаснику обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі матеріали справи скеровано до суду.

Наші дані можна з легкістю купити

За словами Дмитра, шахраї мають різні способи отримати ваші персональні дані та доступ до банківських рахунків. Кропивничанин розповідає про кожну з них.

Основна схема – від імені друзів чи колег надсилають повідомлення з проханням допомогти увійти в Skype. Люди відправляли паролі і далі шахраї працюють за прикладом програми TeamViewer (шахраї на своєму моніторі можуть управляти через інтернет вашим приладом).

Вони зайшли через інтернет в мій смартфон і бачили вхідні та вихідні дзвінки. Потім вони здійснювали дзвінок оператору і відрекомендувались моїм ім’ям, адже бачили як я підписаний в тієї особи в телефоні і повідомляли, що я втратив мобільний. Далі  просять, щоб картку заблокували і перевипустили, – розповідає про свій випадок чоловік.

Щоб заблокувати вашу сімкарту, достатньо інформації про те, які дзвінки здійснювались з номера. Дмитро реєструвався на сайті мобільного оператора і вводив свої дані, ПІБ та паролі. Вони мали б убезпечити чоловіка, але компанія з легкістю віддала номер невідомим особам.

Іншим способом дублювання сімки, за словами Дмитра,  є дзвінки з окремого номера з пропозиціями послуг чи кредитів, але розмова має тривати більше 30 секунд. Вам телефонують з одного номера, а потім з іншого для того, щоб далі звернутись в компанію оператора і пере випустити SIM-карту.

Наступною схемою Дмитро називає витік персональних даних з банків.

Майже всі брали якісь кредити. Люди несуть в банки паспорт та код. Багато банків залишились на непідконтрольній Україні території, тож відбувся витік інформації. Зараз дані про всіх знаходяться в легкому доступі. Скановані  дані (паспорт і код) на будь-кого можна купити за гроші, – констатує кропивничанин.

Поширеною схемою заволодіння номером телефону людини є дзвінки від покупців OLXчи інших інтернет майданчиків для продажу продукції. Людина телефонує продавцю та  домовляється про зустріч. Згодом телефонує і повідомляє, що не може приїхати. Далі звертається до мобільного оператора з проблемою  нібито втраченої  SIM-карти.

Як вберегти себе?

Дмитро радить заключити контракт з мобільним оператором. Ця послуга безкоштовна. Слід піти у відділення мобільного зв’язку з паспортом  і  кодом. У такому випадку послуги мобільного оператора будуть дорожчі за звичайний передплачений зв’язок, але, якщо у вас буде контракт з оператором зв’язку, то лише ви і тільки з паспортом зможете змінювати тариф, відновлювати сімку та виконувати  інші дії.

Чоловік  пішов до мобільного  оператора і прив’язав до свого номера паспорт і код, проте і це не гарантує повного захисту. Якщо хтось володіє вашими персональними даними, то він може віддалено відновити SIM-карту. Саме тому Дмитро зробив  прив’язку фінансового номера в іншій компанії і нікому не повідомляє ці дані.

 

 

 

 

 

 

 

Прочитано 3241 разів
Останнє редагування Вівторок, 28 липня 2020 14:01
Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Додати коментар


+