У Кропивницькому міська влада намагається співпрацювати з Інгульською шахтою

Четвер, 03 травня 2018 08:52

Сім мільйонів гривень на виконання природоохоронних, соціальних та інших робіт у Кропивницькому протягом 2017 – 2020 років передбачено у підписаному минулого року меморандумі про співпрацю між міською радою та шахтою Інгульською», яка входить до складу державного підприємства «Схід–ГЗК». Хід виконання даного документа обговорювався на зустрічі міського голови Андрія Райковича з новопризначеним керівником підприємства Олександром Піциком. На заході були присутні секретар міської ради Андрій Табалов, заступники міського голови Олександр Грабенко та Олександр Мосін, а також керівники відповідних управлінь міської ради. Про це повідомляється на сайті міської ради Кропивницького.

Свого часу міська рада Кропивницького надала дозвіл на гірничий відвід для шахти «Інгульська» за умови її участі у вирішення ряду екологічних та соціальних проектів, що знайшло відображення у підписаному між керівництвом міста та підприємства меморандумі, – зазначив Андрій Райкович. – Вже понад рік ми виконуємо зазначені у документі пункти. При цьому розуміємо, що роль шахти у соціально-економічному розвитку міста досить вагома. І від того, з яким настроєм будуть йти на роботу шахтарі, праця яких досить важка, але шанована, в яких умовах навчатимуться та лікуватимуться їхні діти, якими будуть умови їхнього проживання, багато залежить у їхньому житті. Зараз знову почастішали звернення мешканців мікрорайонів, які межують із шахтою, вулиці Полтавської про збільшення кількості вибухів, необхідних для проведення гірничих робіт. Тому треба частіше зустрічатися з мешканцями Великої Балки, Завадівки, Савинівки, розповідати їм про діяльність шахти, запровадження нових технологій видобутку уранової руди.

Олександр Піцик повідомив, що нині на шахті працює понад 1300 працівників. За словами керівництва підприємства, вони приділяють чимало уваги умовам їхньої роботи, запровадженню новітніх технологій, закупівлі передового оснащення світового рівня, і все це впливає на економічні показники підприємства. Стосовно вибухів, то зараз вони проводяться відповідно до світових стандартів, будинки не руйнуються, побоювання у людей виникають здебільшого через їхнє незнання стану справ. Протягом найближчих двох років шахта не буде знижувати темпів виробництва, а це гарантуватиме її працівникам і робочі місця, необхідний соціальний пакет, а також надходження коштів на виконання програм, передбачених підписаним меморандумом.

Також директор шахти повідомив, що в нинішньому році заплановано висадження дерев на відвалах Інгульської шахти на Завадівці. На ці потреби буде використано 300 тисяч гривень.

Дерева посадять, аби зміцнити відвали, – підкреслив Олександр Піцик. –  Плануємо висадити на восьми відвалах клени та інші листяні дерева.

Заступники міського голови, звернули увагу керівника шахти на необхідність побудови доріг у таких мікрорайонах, як Завадівка та Савинівка та на розробці програми озеленення мікрорайонів. 

Начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко зазначив, що при виконанні меморандуму, в першу чергу, потрібно визначитись з екологічними заходами. Крім озеленення територій, прилеглих до шахти, відвалів порід та благоустрою мікрорайонів міста, необхідно визначити вплив виробництва на навколишнє середовище та людей, а також ряд інших питань, які були зазначені у меморандумі. Поки що зарано говорити, скільки коштуватиме той чи інший вид робіт. Зараз триває глобальна робота з визначення пріоритетів з підтримання інфраструктури Кропивницького. Одним із таких напрямків є протирадонові заходи в міських навчальних закладах, адже відомо про шкідливий вплив радону на людський організм.

- Коли підписувався меморандум, зазначалось, що визначена в ньому сума не є остаточною і може змінюватись залежно від того, як працюватиме шахта «Інгульська», та і саме ДП «Схід–ГЗК», до складу якого вона входить, – уточнив Сергій Коваленко. – Якщо підприємство матиме гарні виробничі показники, то і фінансові вливання у розвиток нашого міста будуть збільшуватись. Зараз ми також наголошуємо на необхідності розчищення русла річки Біянки. В нинішньому році виконано масштабну науково-дослідницьку роботу і проект розчищення русла річки. Якщо вчасно будуть виконані всі експертні оцінки та погодження, то у 2019 році розпочнемо оздоровлення Біянки.

Спеціаліст управління земельних відносин та охорони природного середовища міської ради Галина Негода повідомила, що у минулому році було передбачено мільйон гривень на протирадонові заходи. Управління освіти міської ради подало пропозиції здійснити ряд робіт у дошкільних навчальних закладах №№  69, 72 та загальноосвітня школа № 22. До кінця 2017 року було профінансовано два дитячих садочки (по 200 тисяч гривень). Решта визначеної суми надійде до кінця другого кварталу цього року. У 69-му садочку замінюються вікна, а у 72-му – значно більший обсяг робіт: заміна вікон, підлоги, її ущільнення та вентиляція, тому замовили проект їх виконання. До кінця року всі кошти будуть освоєні.

 

Прочитано 276 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+