Стало відомо, які порушення виявили в меню для школярів Кіровоградщини

Вівторок, 23 листопада 2021 15:45

Майже 2 тисячі примірних меню для закладів освіти розглянули спеціалісти Держпродспоживслужбив області з початку року.

Про це повідомила начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко під час засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, передає mandarin-news з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в області.

Фахівці територіальних підрозділів Держпродспоживслужби в області з початку цього року розглянули 1 807 примірних чотиритижневих та двотижневих меню для закладів освіти, із них погоджено 77,5 %. Перспективні меню погоджені у 96,2 % закладах освіти.

Водночас станом на 12 листопада 23 заклади освіти Світловодської міської територіальної громади харчували дітей без погодженого примірного сезонного меню. Це 8 закладів загальної середньої освіти та 15 закладів дошкільної освіти, де організовано гаряче харчування.

Меню-розклади у закладах освіти були проаналізовані під час 919 перевірок/обстежень, порушення виявлені в 177 випадках, а саме:

меню-розклад складалось без врахування погодженого з Держпродспоживслужбою менювідсутні технологічні карти на сучасні готові страви або не дотримувалась технологія приготування страв відповідно до наявних технологічних картне виконувалися норми харчування по основним групам харчових продуктів.

Новий асортимент харчових продуктів перевірили в 464 закладах освіти, виявлені порушення в 17:

Долинська громада – у шкільних буфетах реалізувалась харчова продукція (цукерки, печиво, вафлі) зі смаковими добавками, підсолоджувачами, рослинними жирами; в харчуванні відсутнє молоко, замість нього використовується молоко згущене;

Гурівська громада Кропивницького (Долинського) району – використовується приправа зі смаковими добавками – підсилювач смаку;

Знам’янська громада – виявлено плавлений сир та молоковмісна сметана, що містять консерванти, підсилювачі смаку; відсутня йодована сіль в закладах загальної середньої освіти;

Суботцівська громада Кропивницького (Знам’янського) району – в їдальнях допускався до використання маргарин з пальмовою олією та з ароматизатором;

Новопразька громада Олександрійського району – допускалася до використання капуста маринована, яка в своєму складі містить оцет;

Дмитрівська громада Кропивницького (Знам’янського) району – в харчуванні дітей використовується печиво з ароматизатором;

Олександрійська громада – у шкільному буфеті реалізувався борошняний кулінарний виріб з начинкою (пиріг з куркою – м’ясо курки відварене).

«Керівникам закладів освіти було надано пропозиції щодо приведення асортименту харчових продуктів у відповідність до вимог чинного законодавства. Це дало змогу внести корективи в організацію харчування, тим самим не тільки усунути порушення, а й запобігти шкідливому впливу небезпечних продуктів харчування на організм дітей.

Завдяки зусиллям спеціалістів територіальних структурних підрозділів Дежпродспоживслужби Кіровоградщини та співпраці з органами місцевої влади й самоврядування значно покращено матеріально-технічну базу харчоблоків у 166 закладах освіти (49 ДНЗ та в 117 ЗНЗ). Зокрема проведено модернізацію, капітальні та поточні ремонти, покращилось забезпечення харчоблоків гарячою проточною водою, вентиляцією, оснащення холодильним та технологічним обладнанням, виробничим обладнанням та інвентарем, столовим і кухонним посудом, меблями в обідні зали, покращено умови для дотримання правил особистої гігієни учнів перед прийомом їжі, умов праці працівників харчоблоків в 166 закладах освіти, з них в 49 закладах дошкільної освіти та в 117 закладах загальної середньої освіти», - повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області.

 Фото: умовне, kyiv.media

Прочитано 573 разів
Останнє редагування Вівторок, 23 листопада 2021 16:28
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+