Справу отруєння учнів кропивницької школи передали до поліції

Середа, 03 лютого 2021 15:27

Продовжується розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в ЗНЗ  №8 у Кропивницькому. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області.

Станом на 3 лютого серед дітей, які відвідують загальноосвітній навчальний заклад, нових випадків захворювання не зареєстровано. Семеро учнів, яким було встановлено діагнози харчова токсикоінфекція (4), гастроентероколіт (3), почуваються задовільно і перебувають вдома під наглядом сімейних лікарів. З 29 січня по 3 лютого навчально-виховний процес для молодшої школи та робота харчоблоку в закладі були призупинені – учнів перевели на дистанційну форму навчання.

За цей час в ЗНЗ провели генеральне прибирання та заключну дезінфекцію на харчоблоці, в санвузлах, класних приміщеннях початкової школи, замінено прибиральний інвентар, ємності для рідкого мила, вилучений з використання надщерблений посуд, проведено гігієнічне навчання з працівниками харчоблоку, встановлено гігрометр в коморі для зберігання продуктів, усунуті інші недоліки.

Згідно з результатами лабораторних досліджень готових страв та змивів з поверхонь (столи, посуд, розробні дошки), які відбиралися на харчоблоці закладу під час позапланової перевірки та досліджувалися в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби, встановлено невідповідності. У 3 пробах готових страв та в 6 змивах з поверхонь були виділені бактерії групи кишкової палички, перевищений вміст загальної кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ) та патогенний стафілокок.

За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування та здійсненого позапланового заходу будуть вжиті заходи адміністративного впливу та притягнуто до відповідальності винних осіб.

Водночас згідно з результатами Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби яйця курячі харчові столові 1-ої категорії, відібрані в закладі, за мікробіологічними показниками не відповідають вимогам ДСТУ 5028:2008 «Яйця курячі харчові. Технічні умови». Це є порушенням ст. 32, 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». На підставі отриманих результатів лабораторних досліджень партію яєць вилучать з обігу в закладі освіти. До того ж за результатами позапланової перевірки харчоблоку винесено припис щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Матеріали справи передали в Головне управління Національної поліції в області. Розслідування випадків ГКІ, протиепідемічні та профілактичні заходи з локалізації та ліквідації спалаху в загальноосвітньому навчальному закладі продовжуються.

Враховуючи результати санітарно-епідеміологічного розслідування, позапланового інспектування харчоблоку та результати лабораторних досліджень управлінню освіти Міської ради міста Кропивницького рекомендовано ініціювати проведення в закладах освіти позапланового гігієнічного навчання з працівниками харчоблоків, посилити контроль за технологією приготування страв, дотриманням виробничої та особистої гігієни на харчоблоці, прийманням харчових продуктів та продовольчої сировини (документи, температурний режим тощо).

Прочитано 287 разів
Останнє редагування Середа, 03 лютого 2021 15:41
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+