Шахтарі Кіровоградщини можуть відновити протести

Середа, 13 січня 2021 09:48

Гірники Кіровоградщини готові відновити акції протесту через невиконання всіх зобов’язань влади стосовно роботи шахт та виплат заробітної плати працівникам держпідприємства «Східний гірничозбагачувальний комбінат». Про це повідомив очільник незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його інформацією, відучора підприємство вивели з простою. Натомість 6 січня люди не отримали очікуваної зарплати за грудень, не до кінця розрахувались з ними за відпускними останніх місяців минулого року.До того ж, підприємство не має коштів на придбання необхідних техніки, матеріалів та іншого.Трудовий колектив заявляє, що не миритиметься з безвідповідальним відношенням посадовців, які наче навмисно знищують підприємство.

«На п’ятницю, 15 січня заплановані збори трудових колективів «СхідГЗК». Якщо до цього часу з підприємством не будуть проведені всі розрахунки - працівники готові відновити акції протесту.

Структурні підрозділи ДП не працювали з 7 грудня, але і зараз, як повідомляють працівники, члени Незалежної профспілки гірників України немає впевненості у стабільній роботі уранодобувних шахт», – написав Михайло Волинець.

За його словами, сьогодні підприємство має 94 млн грн боргу за електроенергію. І хоча за минулий рік вдалося заощадити енергоносіїв на майже 2 млн грн, постачальник електроенергії відмовився подавати струм у 2021-му. З початку року ДП купує електроенергію у постачальника останньої надії, що значно дорожче.

Не виконало своїх зобов’язань перед шахтарями - уранщиками ДП НАЕК «Енергоатом». Замість передбачених додатковою угодою 290 млн грн на початку січня перерахувало ДП «СхідГЗК» лише 82 млн грн.

«Вчора в шахти спускалися керівники виробничих підрозділів та інженерно-технічні працівники, відповідальні за техніку безпеки - перевіряли технічний стан гірничих виробок та рудничної атмосфери після провітрювання.

А сьогодні під землю поїхали й гірники, щоб перевірити стан кріплень, електрообладнання, машин, механізмів, а також гірничої маси уранового концентрату, який за час простою встиг злежатися і його, певно, доведеться знову розпушувати за допомогою вибухівки. Повністю відновити виробництво вдасться не раніше кінця цього тижня.

Проте, якщо від ДП НАЕК «Енергоатом» до того часу не надійде решта коштів, підприємство не зможе повноцінно працювати», – розповів Волинець.

Він наголосив на необхідності  кардинального вирішення питання своєчасного й регулярного фінансування комбінату і забезпечення його стабільної роботи.

Прочитано 709 разів
Останнє редагування Середа, 13 січня 2021 12:10
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+