На Кіровоградщині вилучили з обігу понад 600 кг харчової продукції

Вівторок, 26 січня 2021 15:48

У минулому році на Кіровоградщині вилучили з обігу 604,451 кг харчової продукції, що не відповідала вимогам чинного законодавства. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області.

Причиною вилучення стало невідповідне маркування (не вказано дату виготовлення та термін придатності), відсутність супровідної документації, що вказувала б на походження сировини. До того ж частина продуктів та сировини була протермінованою. Отож рішення про вилучення продукції з обігу були винесені стосовно двох закладів громадського харчування та одного торговельного закладу в м. Кропивницький, а також одного лікувального закладу м. Знам’янка.

Під час перевірок фахівці Держпродспоживслужби здійснювали відбір зразків для проведення лабораторних досліджень. За результатами цих досліджень було встановлено 6 випадків фальсифікації молочної продукції (масло, сир твердий) та 2 випадки невідповідності за мікробіологічними показниками (куряче м'ясо). Згідно з рішеннями Головного державного інспектора та Головного державного ветеринарного інспектора в Кіровоградській області цю продукцію було вилучено з двох навчальних закладів у Добровеличківському районі, двох – у Благовіщенському, одного – в Онуфріївському, Маловисківському та Компаніївському районах, а також із торговельних закладів у Світловодському та Олександрійському районах.

Зокрема, наявність у складі немолочних жирів (рослинних замість тваринних) зафіксовано в такій продукції:

сир твердий «Витязь» 50% жиру ТМ «Красноградський» виробництва ТОВ «Богодухівський молзавод», Харківська обл.;

сир твердий «Городенка» 50% жиру виробництва ТОВ «Городенківський сирзавод», Івано-Франківська обл.;

масло солодковершкове 73% жиру ТМ «Анюта» виробництва ВАТ «Заріченський молокозавод», Рівненська обл.;

масло солодковершкове «Селянське» 73% жиру виробництва ТзОВ «Відді», Хмельницька обл.;

масло солодковершкове «Селянське» 73% жиру ТМ «MILKER» виробництва ТОВ «Богодухівський молзавод», Харківська обл.

Довідково. Згідно з Законом України «Про молоко та молочні продукти», молочні продукти – це продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.

До того ж інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживачів. Обіг товарів, які неправильно марковані або не містять необхідної інформації про харчову продукцію, забороняється.

Прочитано 194 разів
Останнє редагування Вівторок, 26 січня 2021 15:52
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+