- Ви тут:
- Мандарин News
- Всі важливі новини
- На Кіровоградщині вилучили з обігу понад 600 кг харчової продукції
У минулому році на Кіровоградщині вилучили з обігу 604,451 кг харчової продукції, що не відповідала вимогам чинного законодавства. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області.
Причиною вилучення стало невідповідне маркування (не вказано дату виготовлення та термін придатності), відсутність супровідної документації, що вказувала б на походження сировини. До того ж частина продуктів та сировини була протермінованою. Отож рішення про вилучення продукції з обігу були винесені стосовно двох закладів громадського харчування та одного торговельного закладу в м. Кропивницький, а також одного лікувального закладу м. Знам’янка.
Під час перевірок фахівці Держпродспоживслужби здійснювали відбір зразків для проведення лабораторних досліджень. За результатами цих досліджень було встановлено 6 випадків фальсифікації молочної продукції (масло, сир твердий) та 2 випадки невідповідності за мікробіологічними показниками (куряче м'ясо). Згідно з рішеннями Головного державного інспектора та Головного державного ветеринарного інспектора в Кіровоградській області цю продукцію було вилучено з двох навчальних закладів у Добровеличківському районі, двох – у Благовіщенському, одного – в Онуфріївському, Маловисківському та Компаніївському районах, а також із торговельних закладів у Світловодському та Олександрійському районах.
Зокрема, наявність у складі немолочних жирів (рослинних замість тваринних) зафіксовано в такій продукції:
сир твердий «Витязь» 50% жиру ТМ «Красноградський» виробництва ТОВ «Богодухівський молзавод», Харківська обл.;
сир твердий «Городенка» 50% жиру виробництва ТОВ «Городенківський сирзавод», Івано-Франківська обл.;
масло солодковершкове 73% жиру ТМ «Анюта» виробництва ВАТ «Заріченський молокозавод», Рівненська обл.;
масло солодковершкове «Селянське» 73% жиру виробництва ТзОВ «Відді», Хмельницька обл.;
масло солодковершкове «Селянське» 73% жиру ТМ «MILKER» виробництва ТОВ «Богодухівський молзавод», Харківська обл.
Довідково. Згідно з Законом України «Про молоко та молочні продукти», молочні продукти – це продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.
До того ж інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживачів. Обіг товарів, які неправильно марковані або не містять необхідної інформації про харчову продукцію, забороняється.