Лікарі на межі можливостей: ситуація з COVID-19 у Кропивницькому

П'ятниця, 02 квітня 2021 13:47

Ситуація із поширенням пандемії залишається складною: в Україні встановлено два нових антирекорди за кількістю захворювань на коронавірусну інфекцію та реєстрацією смертельних випадків від ускладнень  COVID-19.

Станом на сьогодні, 2 квітня, у головній антиковідній базі - Центральній міській лікарні Кропивницького, яка має 225 ліжкомісць, на госпіталізації перебувають 130 пацієнтів з підтвердженим діагнозом коронавірусна інфекція. Ще близько 20 осіб мають підозру на COVID-19. Про це повідомила головний інфекціоніст ЦМЛ Ірина Панченко під час  брифінгу у міській раді, інформує mandarin-news з посиланням на пресслужбу міськради.

За її словами, у місті, як загалом по Україні, спостерігається тенденція до збільшення кількості важкохворих людей. Хвороба стала агресивнішою, вік пацієнтів помолодшав, збільшилась кількості важких хворих, які потребують цілодобової кисневої підтримки.

- Все що ви бачите, чуєте по телебаченню, на жаль, не фейки! Медичні працівники працюють на межі свої можливостей. Бережіть себе, щоб ми могли максимально якісно надавати медичну допомогу, - наголосила Ірина Панченко.

У нещодавно відкритому відділенні легеневої терапії ЦМЛ ефективно працює нове якісне обладнання: шість апаратів ШВЛ експертного класу. Завдяки цим приладам медики можуть результативно проводити кисневу підтримку та терапію важких хворих. Наразі троє пацієнтів лікарні підключені до апаратів вентиляції легень.

- Підкреслю, із шести апаратів, які знаходяться у новому відділенні легеневої терапії лише три вільні! Кисню наразі вистачає. Бережіть себе! Понад шістдесят відсотків пацієнтів лікарні потребують цілодобової кисневої підтримки, - звернула увагу головний інфекціоніст.

Ірина Панченко також нагадала мешканцям міста про необхідність неухильного дотримання засобів захисту: це обов’язкове правильне носіння маски,  обробка рук, використання дезінфекторів, соціальна дистанція, мінімізація відвідувань місць загального скупчення людей, дезінфекція поверхонь.

За її інформацією, станом на 1 квітня по Кропивницькому вакцину Covishield отримали 2352 особи. Через три місяці цим громадянам необхідно пройти ревакцинацію. Для всіх, хто вакцинувався перший раз, у місті передбачено друга доза вакцини, яка є обов’язковою. Лікарі ЦМЛ, які за показниками підлягали вакцинації, її пройшли.

Наразі в Центральній міській лікарні госпіталізованих дітей немає, троє медичних працівники знаходяться на стаціонарному лікуванні. Терапевтичне відділення ЦМЛ заповнене, звернула увагу Ірина Панченко. У разі серйозних супутніх хвороб, тяжкого перебігу коронавірусної хвороби пацієнт переводиться до Кіровоградської обласної лікарні.

За призначенням тестувань на COVID-19 головний інфекціоніст порадила звертатися, до лікаря.

- Госпіталізація до коронавірусного відділення та верифікація діагнозу відбувається лише за ПЛР тестом. - наголосила Ірина Панченко.

Прочитано 368 разів
Останнє редагування П'ятниця, 02 квітня 2021 13:57
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+