Кіровоградщина: ситуація зі "Схід ГЗК" зайшла у глухий кут

Середа, 14 липня 2021 10:57

Ситуація щодо стабілізації роботи підприємства зайшла в глухий кут. Акції протесту гірників тривають. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Фейсбук сторінку первинної профспілкової організації ДП «СхідГЗК».


Проєкт Постанови КМУ «Деякі питання діяльності ДП "СхідГЗК" щодо передачі комбінату в управління ДП «НАЕК «Енергоатом», яка мала б покращити ситуацію на підприємстві, не схвалено профільними міністерствами та Урядом не розглянуто. Також заблоковано подальший розгляд законопроєкту 5201 «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про видобування і переробку уранових руд» щодо державної підтримки ДП "СхідГЗК".
Негативний висновок проєкт отримав від парламентського комітету з питань бюджету і, якщо будуть знайдені джерела для формування 2,2 млрд грн державної підтримки і народні обранці проголосують «за», закон запрацює в кращому випадку в 2022, а то і 2023 році.
Єдине джерело надходження коштів на комбінат – це реалізація уранового оксидного концентрату Енергоатому. Об’єми фінансових надходжень від НАЕК не покривають витрат комбінату. Сьогодні підприємство не має коштів ні на виплату заробітної плати, ні на мінімальну підтримку виробничого процесу, - йдеться на сторінці організації. 


Станом на вчора, 13 липня,  видобуток уранової руди практично зупинений. Гірники всіх трьох шахт з 12 липня не спускаються в забій, поновили акції протесту шляхом перекриття державних автомобільних доріг. Профспілки підприємства, не зваживши до кінця всіх наслідків, продовжують розхитувати ситуацію, своїми діями ведуть комбінат до повної зупинки.
Сьогодні ж, 14 липня,  біля с. Покровське та смт Смоліне Кіровоградської області триває акція протесту працівників держпідприємства «Схід ГЗК». Про це повідомив Михайло Волинець.
Люди вимагають від влади та адміністрації підприємства виплатити зароблені кошти, знайти шляхи виведення ДП з кризи, забезпечивши його стабільну роботу.

 

Прочитано 352 разів
Останнє редагування Середа, 14 липня 2021 11:24
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+