Скільки коштуватиме вакцина від COVID-19 для України

Четвер, 19 листопада 2020 16:06

Орієнтовна вартість однієї дози вакцини проти коронавірусу COVID-19 для України становитиме 7 доларів. Курс вакцинації, що складається з двох доз, коштуватиме 14 доларів. Про це повідомив в ефірі телеканалу “Україна 24” заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, інформує mandarin-news з посиланням на Букви. 

Він розповів, що домовленість в рамках механізму COVAX передбачає виділення безкоштовно 8 млн доз вакцини для України. Оскільки необхідно буде дворазове введення вакцини, то 8 млн доз вистачить для вакцинації 4 млн українців.

Головний санлікар уточнив, що в портфель механізму COVAX сьогодні включені вакцини від компаній AstraZeneca, Moderna і Pfizer.

“Після того, як вони будуть зареєстровані, перекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, вони кількома траншами надходитимуть у 180 країн”, – зазначив Ляшко.

Він наголосив, що, крім 8 млн доз, які Україна отримає безкоштовно, можна буде додатково закупити вакцину за спеціальною ціною.

“COVAX підтвердив, що Україна може розраховувати на безкоштовну вакцину. Тобто ті кошти, які закладені в бюджеті на 2021 рік на закупівлю вакцини, можна буде витратити на додаткову закупівлю вакцини понад цих 8 млн доз, щоб охопити якомога більше українців”, – пояснив Ляшко.

“Сьогодні на засіданні (правління COVAX, – ред.) озвучили, що одна доза вакцини в рамках механізму COVAX може коштувати сім доларів. Тобто для повноцінної вакцинації, якщо вона дворазова, – 14 доларів (близько 400 гривень, – ред.)” , – наголосив він.

Ляшко додав, що закладені в плані держбюджету на 2021 рік 2,6 млрд гривень на закупівлю вакцини можна буде витратити на купівлю додаткових доз.

Як відомо, COVAX – це ініціатива щодо взаємодії з виробниками вакцин з метою надання країнам світу рівноправного доступу до безпечних і ефективних вакцин після їх ліцензування та реєстрації.

Раніше американський виробник вакцини від коронавірусу Moderna заявив про 94,5% ефективності на третій стадії випробування.

Pfizer Inc. і BioNTech SE 9 листопада оголосили, що їхня вакцина-кандидат на основі РНК, BNT162b2, продемонструвала високу ефективність проти COVID-19. Остаточний аналіз фази трьох випробувань вакцини проти коронавірусу показує, що вона на 95% ефективна в запобіганні COVID-19 навіть у літніх людей. 

Чотири вакцини проти COVID-19 нині проходять масштабні клінічні випробування, але тільки для вакцини Pfizer необхідно підтримувати температуру близько мінус 75 градусів за Цельсієм або мінус 103 градуси за Фаренгейтом.

Прочитано 1141 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+