Поради кропивничанам: менінгококова інфекція – це небезпечно!

Вівторок, 10 квітня 2018 11:08

Менінгококова інфекція – гостре інфекційне захворювання з групи інфекцій дихальних шляхів, яке характеризується різноманітністю клінічних проявів, поширеним носійством збудника, інколи важким ураженням мозкових оболонок та сепсисом, яке притаманне тільки людині.

Збудник цієї небезпечної хвороби – менінгокок. В зовнішньому середовищі він нестійкий, швидко гине: при  температурі 550 С – на  протязі 5 хвилин, під впливом дезінфікуючих розчинів через 1-2 хвилини. Джерелом інфекції є хвора людина та здорові бактеріоносії. Число носіїв в сотні разів перевищує число хворих. На одного хворого в середньому доводиться близько 2 тисяч носіїв. Тривалість носійства 2 – 4 тижні. Воно формується, як правило, у дорослих. Число їх з осені до весни зростає в 4 – 6 разів. Захворюваність на менінгококову інфекцію максимально підвищується у холодну пору року, найбільші рівні у лютому – квітні, незалежно від географічного розташування та кліматичних умов. Частіше хворіють діти до 14 років

Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.

Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний; менінгокок передається через повітря при розмові, кашлі, чханні на невелику відстань. Зараження відбувається при тісному і тривалому спілкуванні, так як збудник в аерозолі зберігається до 30 хвилин.

Зараженню спричиняє скупченість, тісний контакт між людьми в закритих приміщеннях, що не провітрюються. Крім того, менінгококовою інфекцією хворіють люди зі зниженим імунітетом та особи з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів (хронічні тонзиліти, гайморити, синусити). Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги, тому захворілих різними формами менінгококової інфекції госпіталізують в інфекційні стаціонари. Тривалість заразного періоду при різних формах менінгококової інфекції коливається від 2 до 4 тижнів. Контактні особи підлягають бактеріологічному  обстеженню.

Основні клінічні прояви хвороби: початок гострий, хворі  скаржаться на біль голови, закладання носа, нежить. Задня стінка носоглотки червона, набрякла, лімфоідні залози збільшені. Температура тіла  підвищується до 380 С і більше. Найнебезпечніша форма захворювання – менінгококовий сепсис. Захворювання починається раптово, з підвищення температури тіла до 38 – 40 С, запалення носоглотки та сильного головного болю і м’язів спини та кінцівок, спрага, блідність. Основна ознака блискавичної форми хвороби – це поява на шкірі через декілька годин від початку захворювання висипу у вигляді крововиливів зірчастої форми різної величини. Висипань багато, переважно на сідницях , стегнах, гомілках, тулубі. Забарвлення елементів висипу різноманітне, що зв’язано з підсипанням. Характерні також крововиливи в склеру, кон’юктиву, слизову оболонку зіву. Відмічається виражена інтоксикація, серцебиття, зниження артеріального тиску. Можуть з’являтися корчі, розлади свідомості, вогнищеві ураження нервової системи. Причиною смерті найчастіше є гостре набухання і набряк головного мозку.

Дільничний лікар здійснює диспансерний нагляд впродовж 2 років за особами, які перенесли генералізовану інфекцію.

Щорічно з метою вивчення циркуляції збудника менінгококової інфекції проводяться бактеріологічні обстеження осіб групи ризику (діти з Дитбудинків, шкіл інтернатів та інших)

Батьки повинні пам’ятати, що дітей потрібно максимально захищати від спілкування з великою кількістю людей. Легке нездужання, нежить, кашель у дорослих повинні стати сигналом для надягання масок в приміщеннях, де знаходяться маленькі діти. Необхідно систематично проводити провітрювання приміщень та вологе прибирання 2 рази на день в організованих колективах .

Завжди потрібно пам’ятати, що при перших симптомах захворюваннях треба звертатись за медичною допомогою. Тільки своєчасно почате лікування може врятувати здоров’я і життя хворому.

Повідомляє Кіровоградський обласний лабораторний центр.

Прочитано 1204 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+