Кропивницькі депутати хочуть забезпечити лікарям зарплати на рівні 20 тисяч Рекомендовані

Четвер, 16 грудня 2021 16:53

Депутати Кропивницької міської ради звернулись до Президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра України та голови НСЗУ з проханням посприяти у збільшенні тарифів на медичні послуги у рамках пакетів НСЗУ на 2022 рік, щоб забезпечити зарплати лікарям на рівні 20 тисяч гривень. Про це під час засідання дев’ятої сесії Кропивницької міськради повідомила очільниця управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради Оксана Макарук, передає mandarin-news.

Проєкт рішення щодо фінансового незабезпечення додаткових гарантій для медичних працівників галузі охорони здоров’я на 2022 рік був розроблений депутатською комісією з питань бюджету.

Так, у зверненні мова йде про указ Президента від 18.06.21 року №261 згідно з яким керівників установ, закладів та організацій зобов’язали у 2022 році  забезпечити підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров'я для лікарів до розміру не менше ніж 20 000 гривень на місяць, для середнього медичного персоналу - не менше ніж 13 500 гривень на місяць.

Виконання цього указу Президента викликає занепокоєння та стурбованість у депутатського корпусу міськради та міської влади через невизначеність джерел фінансування та обмежені фінансові можливості міського бюджету.

«У Кропивницькому сформована спроможна медична мережа, яка налічує 10 закладів охорони здоров’я  первинної та спеціалізованої медичної допомоги відповідно до потреб громади. У закладах охорони здоров’я міста працюють 543 лікаря та 1203 професіонали з вищою медичною освітою.

 

Всі заклади охорони здоров’я з комунальною власності перетворені у КНП та співпрацюють на договірних умовах з НСЗУ та отримують фінансування за надані медичні послуги. У 2021 році від НСЗУ отримано майже 700 млн грн, з яких 69 % направлено на виплати зарплати медичним працівникам, але, на жаль, тарифи встановлені НСЗУ не відповідають реальній вартості медичних послуг, що унеможливлює надання якісної меддопомоги у повному обсязі», - вказано у зверненні.

У зверненні додають, що міська влада постійно здійснює фінансову підтримку закладів охорони здоров’я комунальної власності міста. У 2021 році з бюджету Кропивницької міської територіальної громади на потреби медичної галузі спрямовано майже 120 млн грн.

Наразі на законодавчому рівні не врегульовано механізм підвищення зарплати медичним працівникам та не визначено тарифи НСЗУ на медичні послуги на 2022 рік.

«За результатами проведеного аналізу, враховуючи діючі тарифи на медичні послуги  у 2021 році та очікувані пакети послуг на 2022 рік встановлено, що для підвищення зарплати медичним працівникам до рівня, визначеного указом президента України орієнтовно мінімальна потреба в коштах становить майже 80 млн грн.

 

Перерозподіл такої суми коштів в межах бюджету Кропивницької територіальної громади обмежить виконання повноважень міської влади, передбачених законом України про місцеве самоврядування в Україні, зокрема у сфері освіти, ЖКГ та соціального захисту громадян.

 

 

 

Просимо сприяти, у межах наданих повноважень, підвищенню тарифів за надані медичні послуги у рамках пакетів НСЗУ на 2022 рік з урахуванням доплат лікарям та фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою до рівня заробітних плат, встановлених Указом Президента України

», - йдеться в депутатському зверненні.

 Фото: умовне, finbalance.com.ua

Прочитано 2203 разів
Останнє редагування Четвер, 16 грудня 2021 17:16
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+