Кількість ВІЛ-інфікованих людей у Кропивницькому суттєво збільшилась

П'ятниця, 01 грудня 2017 15:52

30 листопада, о 10 годині у Кіровоградському обласному відділенні Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» відбулася прес-конференція «ВІЛ небезпечний, доки ти не знаєш про нього» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Вперше Україна існує в умовах, коли пацієнтам з ВІЛ доступна сучасна терапія, яка дозволяє жити повноцінним життям. Україна має реальний шанс зупинити епідемію. ВІЛ-інфіковані частіше це люди віку 18-45 років. Багато ВІЛ-позитивних не знають про свій стан. За останні роки в Кропивницькому ВІЛ-інфікованих збільшилось на 45,5%, а хворих на СНІД на 43,3%.

Головний виклик сьогодні - обізнаність населення щодо свого статусу. Сьогодні є реальна можливість зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні. На цьому наголосили громадські активісти Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

У 2017 році 1628 клієнтам надано послуги соціального супроводу, 2089 осіб протестовано на ВІЛ, 71 клієнту надано психологічні консультації, 100 пацієнтів отримали юридичні консультації, - зазначив виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.

- Ми хочемо, аби українці не боялися тестуватись. Кожен має знати про свій статус. Це наше право на здоров’я. І це відповідає глобальній концепції Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2017, тема якого «Право на здоров’я». Мережа розробила зручний додаток — онлайн-тест на ВІЛ, який допоможе визначити ризик інфікуватися. Мета додатку — вивести людину з онлайну в офлайн та спонукати пройти тест на ВІЛ у реальному житті. Онлайн-тест матиме gps-навігацію та показувати людині, де найближчий до неї пункт тестування. Для цього ми просили вас долучитись до пунктів тестування  на ВІЛ у ваших містах, - наголосила голова правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк.

Представники організації відзначили, що у шести пілотних медичних закладах м. Кропивницького та області впроваджено інноваційні моделі роботи з людьми, що живуть з ВІЛ: до співпраці в медичних закладах залучено соціального працівника організації, в закладах впроваджені політики, що захищають права ВІЛ-позитивних осіб та медичних працівників, створено комісії щодо розгляду випадків порушення прав ВІЛ-позитивних, активізовано процеси тестування на ВІЛ в цих закладах.

Прочитано 587 разів
Останнє редагування П'ятниця, 01 грудня 2017 12:32
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+