Як відбувався перший професійний турнір із панкратіону у Кропивницькому. ФОТО

П'ятниця, 11 травня 2018 15:15

Минулої суботи у приміщенні нічного клубу «Провокатор» пройшов перший Всеукраїнський професіональний турнір із панкратіону WPС  пам’яті героя АТО Максима Бендерова.

Із досьє «СN»

Максим Васильович Бендеров народився 6 квітня 1990 в місті Олександрія. Спортом почав займатися в 1997 році. За свою кар’єру здобув звання «Майстер спорту з панкратіону». Мав чорний пояс (1 дан) з панкратіону, був неодноразовим чемпіоном України з цього виду, чемпіоном України серед спецпризначенців. Срібним призером чемпіонату світу, чемпіоном Європи (2007), срібним призером чемпіонату Європи (2006). Багаторазовий чемпіон України з військово-спортивного багатоборства (розділ «бойове багатоборство»), переможець першості країни з рукопашного бою, призер чемпіонату України з панкратіону. У 2013 почав служити за контрактом старшим розвідником у Кіровоградському 3-му полку спеціального призначення ГУР МО України. Загинув 15 липня 2014 року в місті Ізварине Луганської області, потрапивши під мінометний обстріл терористів.

Турнір розпочався з вітальних слів президента федерації панкратіону України Олександра Мандріка та президента кропивницької міської федерації Тіграна  Хачатряна, які побажали всім спортсменам уникнути травм, а глядачам – отримати насолоду від справжнього мужнього дійства, в якому взяли участь чотири поліцейських, два спецпризначенці та один співробітник ДСНС.  

 Відкривав вечір бій між вихованцем спортклубу бойового самбо «Тайгер» КМС Владиславом Замшею та представником  спортивного клубу «Динамо», кандидатом у майстри спорту з греплінгу Артемом Мирончуком. У цьому протиборстві, внаслідок удушаючого прийому “гільйотина”, ефектну перемогу виборов Владислав Замша.

У поєдинку між майстром із комбат дзюдо Богданом Прозоровим та вихованцем СК «Динамо», КМС з фрі-файту Русланом Заторським, далася взнаки тактична грамотність Прозорова. Богдан зумів нейтралізувати головну силу суперника – удари ногами й перевести бій у партер, де зміг у кінцівці другого раунду виконати больовий захват.

«Битва титанів» – саме так можна охрестити протистояння бійця СК «ПРАЙД», призера чемпіонату України з панкратіону Богдана Цимбала та вихованця СК «Динамо», призера чемпіонату України з рукопашного бою Романа Буковського. Обидва важковаговики за два раунди встигли для численної публіки продемонструвати своє вміння й боротьби, й рукопашного бою. В підсумку, після десяти хвилин напруженого протистояння, суддівська колегія віддала перемогу Богдану Цимбалу.

У четвертому поєдинку у восьмикутнику змагалися справжні Герої – два бійця 3-го полку спеціального призначення Станіслав Статінов та Олександр Тітенко, якого наші читачі добре знають як відомого в області футболіста.

«Талановита людина – талановита в усьому» – це про Тітенка. На початку бою Статінов виглядав куди жвавіше. Тож було зрозуміло, що на перемогу, в бою з, на голову вищим, опонентом, Олександру не варто розраховувати, якщо не змінити тактику. Адже в кікбоксингу особливих шансів Статінов супернику не давав. Тож, у одному з епізодів Тітенко відкрито намагався повалити Стаса на канвас, але той спробував кіком «відбити» в опонента бажання наближатися. Втім, задум Тітенка втілився в життя й він тут виконав больовий прийом, який приніс йому перемогу.

Тут варто віддати належне й Станіславу Статінову, який, у момент удару ногою, влучив у лікоть опоненту, зазнавши прикрої травми гомілкостопа. Та ще й такої, що без допомоги лікарів не зумів покинути восьмикутник. До речі, одним із тих, хто виводив  Стаса з рингу, був і його суперник. Саме такі моменти на турнірі викликали ще більше поваги до атлетів, які, на межі зусиль, боролися за перемогу, але, через секунду після гонгу, по-джентельменськи тисли один одному руки й агресії ніякої зовсім не було видно.

Далі вихованець клубу «Піт файтер» Михайло Сайфудінов, без проблем, переміг майстра спорту з кікбоксінгу Євгена Василенка, який, зазначимо, почав готуватися до турніру лише за тиждень до старту, адже від участі, за дуже поважних причин, відмовився інший боєць.

Ну а бій між призером чемпіонату України із бразильського джиу-джитсу Олександром Королем та ще одним бійцем кропивницького СК «ПРАЙД», призером кубку України із фрі-файту Ігорем Лободаєвим тривав менше хвилини. За цей час Лободаєв буквально «зніс» свого суперника, вдало виконавши “трикутник” та змусивши рефері припинити двобій. Ігор же, під овації глядачів, вистрибнув на сітку октагону, дякуючи за підтримку.

Окрасою вечора став бій №7, у якому зустрічалися вихованець клубу «КейЕфЕй», КМС з ММА та панкратіону Іван Ковальов і представник СК «ПРАЙД», майстер спорту з панкратіону Олег Ляшок.

Інтриги бою двох кропивничан додавало те, що хлопці чудово знали один одного й у кожного в залі була присутня велика група шанувальників – це змушувало викладатися на повну. Саме цей бій і супроводжувався найбільшим гамором, а вдалі дії бійців неодмінно викликали шквал оплесків у «Провокаторі».

Із самого початку ініціативою заволодів Ковальов, який декілька разів встиг нанести опоненту потужні удари по голові та обличчю. Але в цей час Ляшок зумів перевести бій до боротьби в партері, де виглядав дещо впевненіше. Втім, влучні удари й далі наносив Іван, а Олег терпів лупцювання, старанно шукаючи нагоди для вдалого прийому. І от, коли перший раунд добігав завершення, стратегія Ляшка дала свої плоди: Олег, із чергового разу, зумів захопити руку суперника та виконати больовий прийом «трикутник». Опоненту нічого не залишалося, як здатися – ще декілька хвилин весь зал, стоячи, аплодував виснаженим бійцям, які, до того ж, одразу по завершенню, обійнялися та подякували один одному за чудове шоу. От саме після такого бою ми сміливо можемо констатувати: ідея із професіональним панкратіоном у нашому регіоні має шанс на життя.

Ну а в останньому протиборстві вечора вихованець спортклубу бойового самбо «Тайгер», КМС з панкратіону, МС з бойового самбо, МСМК з комбат дзюдо Андрій Турчин на класі переміг представника спортивного клубу «Спорт Макс» Євгена Юзифішина.

    Вже на церемонії нагородження представники ГО «Спілка ветеранів АТО «Редут» нагородили спеціальними призами в номінації «за незламний дух та волю до перемоги»  Олександра  Тітенка, Станіслава Статінова та Богдана Цимбала.

Більше того, на завершення, приємний сюрприз дістався й тому, хто вирішував долю протистоянь – головному судді турніру Ользі Гусак. Ольга Анатоліївна, від керівників всеукраїнської федерації панкратіону, отримала статус судді міжнародної категорії. Аби зрозуміти, яке це велике досягнення, варто знати, що таке звання в Україні мають лише чотири особи, а тепер – ще й кропивничанка.  

По завершенні церемонії закриття своїми емоціями з нашим кореспондентом поділився головний меценат турніру, президент кропивницької міської федерації панкратіону Тігран Хачатрян:

-          Спорт я вже давно підтримую, адже бачу в цьому необхідність – Україні потрібна здорова нація. Тож, у тому році, коли мені надійшла пропозиція очолити міську федерацію панкратіону та допомогти їй у розвитку, то я ні секунди не вагався. Адже всі тренери долучаються до великої кількості заходів, безкоштовно тренують дітлахів. Загалом, живуть цим. Відтак, я вирішив підтримати їх починання та намагаюся сприяти втіленню їх ідей у життя. От одна з них – цей чудовий турнір вже відбувся. Я отримав масу задоволення! Неймовірно круто було весь вечір спостерігати за ось цим дійством та розуміти, що все відбулося так, як ми того хотіли. Думаю, що це далеко не останній подібний захід у нашому місті.

А на завершення хочемо додати, що, за словами головного організатора турніру, надзвичайно скромної, але по-справжньому відданої своїй справі людини Олександра Гусака, незабаром, орієнтовно – восени, у Кропивницьому відбудеться ще більш масштабний турнір із професіонального панкратіону. Тож, чекаємо нових видовищних боїв!

За матеріалом газети "Спортревю New".

Прочитано 1049 разів
Останнє редагування П'ятниця, 11 травня 2018 15:15
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+