Як у Кропивницькому радять боротися з мухами

Четвер, 17 травня 2018 14:13

У профілактиці гострих кишкових і деяких інших інфекційних хвороб людини вагомим заходом є боротьба з синантропними мухами, які перелітаючи з харчових відходів, екскрементів людини та домашніх тварин, різних об’єктів на продукти харчування, переносять на лапках збудників заразних хвороб, у першу чергу кишкової групи (дизентерії, холери, черевного тифу, паратифів), а також яйця гельмінтів, цисти найпростіших, вірус поліомієліту. Ймовірна участь мух у перенесенні туберкульозу, інфекційного коньюктивіту та ряду аденовірусів.

Найбільше дошкуляє людині кімнатна муха. У мух добре розвинений нюх – по запаху вони вибирають собі їжу та місце для відкладання яєць. Кожна самка за один раз відкладає від 80 до 120 яєць. Теплого та волого літа мухи дають незліченне потомство. Одна пара мух може дати літом мільярди мух, але це не відбувається тому, що багато яєць і личинок гине, не доходячи до фази статевозрілої комахи.

Через дві години після виплоду муха вже починає їсти. Мухи їдять все, що вживає людина, а також випорожнення людини й інші покидьки тваринного та рослинного походження, часто п’ють воду, їх приваблюють вологі місця. На цьому базується застосування рідких принад і липких стрічок для знищення мух.

Заходи боротьби з мухами включають комплекс санітарно-профілактичних та винищувальних робіт. Найперша умова захисту приміщення від мух – не створювати принад для них, не залишати після себе їжу,  крихт хліба, цукру, немитого посуду. Необхідно старанно закривати залишки їжі та підтримувати в приміщенні чистоту. Для того, щоб мухи не залітали у приміщення через відкриті вікна та кватирки, необхідно їх на літо затягувати металевою сіткою або марлею.

Винищення мух здійснюють із застосуванням липким стрічок та дезінсекційних препаратів, які зареєстровані та дозволені до використання МОЗ України. Такі заходи рекомендовано проводити через кожні 7-15 днів, в залежності від температури середовища та пов’язаної з цим швидкості розвитку личинок.

Треба пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються. Тільки чітке дотримання всіх санітарно-гігієнічних правил та вимог, систематичне проведення дезінсекційних заходів – знищення мух, дасть можливість уникнути захворювань кишковими інфекціями та іншими інфекційними хворобами, що переносяться мухами.

Дезінсекційні заходи із знищення мух проводять відділення дезінфектології відокремлених структурних підрозділів ДУ «КОЛЦ  МОЗ України»

Проконсультуватись з питань проведення дезінфекції, дезінсекції можна за контактним телефоном: 33-12-97, у відділенні дезінфектології обласного лабораторного центру.

Повідомляє Кіровоградський обласний лабораторний центр.

Прочитано 710 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+