Як дурять покупців на Кіровоградщині (ФОТО)

П'ятниця, 15 листопада 2019 12:40
Як дурять покупців на Кіровоградщині (ФОТО) Фото: https://www.obozrevatel.com/

Останнім часом на ринках, МАФах, ярмарках, лотках суб’єкти господарювання, масово використовують вагові побутові пристрої невідомих виробників, які фальсифіковані під ваги торгового призначення, заборонені для використання. Як не стати жертвою шахраїв, mandarin-news розповіли в Держпродспоживслужбі області.

За інформацією установи, при здійснені торгівлі масово використовуються несертифіковані торговельні електронні ваги, технічні ваги та електронні платформні ваги китайського виробництва, перероблені ваги, ваги з ознаками зовнішнього втручання. Саме вони допомагають вдаватися до шахрайських дій при зважуванні товарів.

Такі ваги не мають:

  • маркування компанії-виробника, зокрема, найменування, серійного номера та адреси виробника;
  • знака відповідності;
  • додаткового метрологічного маркування;
  • експлуатаційної документації;
  • сертифіката електробезпеки;
  • технічної документації;
  • декларації виробника;
  • повірочного тавра, тавра-етикетки або свідоцтва про повірку.

Таким чином, зазначені ваги не відповідають технічним вимогам, запровадженим українським законодавством.

В багатьох випадках зважування товарів дійсна похибка ваг в 10-20 разів перевищує границі допустимої. Особливе занепокоєння викликає те, що велика кількість вагів, що використовуються продавцями, не відповідають вимогам з електробезпеки через те, що конструкція зважувального приладу під’єднаного до електричного живлення та не забезпечує захист людини від дотику до струмопровідних частин, що може призвести до ураження реалізатора або покупця електричним струмом.

На сьогоднішній день використання дешевих неякісних ваг набуло масового характеру і переростає в соціальну проблему. Ці так звані засоби вимірювальної техніки не мають захисту від несанкціонованого доступу до органів регулювання вагів, що дозволяє їх налаштовувати на обвіс, тобто обманювати покупців, що, в свою чергу, сприяє поширенню шахрайства в сфері торгівлі, – наголосили в Держпродспоживслужбі.

Виходячи з вищенаведеного, фахівці установи рекомендують:

  • споживачам бути уважними, здійснюючи покупки фасованого товару та товару, що підлягає зважуванню;
  • уникати зважування товару на вагах невідомого походження, з відсутнім маркуванням та повірочним тавром, які мають зовнішні пошкодження, ознаки переробляння та не занесені до Державного реєстру законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки;
  • вимагати від суб’єктів господарювання документи, які підтверджують проходження засобами вимірювання повірки та оцінки відповідності;
  • юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють торгівлю з використанням неавтоматичних зважувальних приладів, дотримуватися правил торгівлі та відмовитися від використання ваг, що не відповідають метрологічним вимогам. 

Прочитано 2192 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+