Вірменська церква може з'явитись у Кропивницькому

П'ятниця, 07 травня 2021 15:49

Архітектурно-містобудівна рада при управлінні містобудування та архітектури Кропивницької міської ради розглянула передпроєктні пропозиції по будівництву Вірменської церкви по вулиці Михайлівській у Кропивницькому. Про це повідомили в пресслужбі міської ради.

Проєкт представили розробники із Дніпра — старший викладач кафедри архітектурного проєктування і містобудування Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Сергій Подолинний та архітектор Оксана Єпремян.

Зведення Вірменської церкви планується на правому березі річки Інгул по вулиці Михайлівській за хлібозаводом. Оскільки виділена земельна ділянка Кропивницькою міською радою вірменській релігійній громаді підпадає під зону земель історико-культурного призначення і рекреаційну зону активного відпочинку, тут діють певні містобудівні вимоги та обмеження, саме тому проєкт будівництва церкви винесено на розгляд містобудівної ради.

Що стосується, власне, самого проєкту, то Оксана Єпремян розповіла, що він розроблявся із врахуванням канонічних вимог до подібних споруд, будівля має грановану форму, такої форми церкви зводилися на високогір'ях Вірменії. Площа самого храму розрахована на 106 м², і може вмістити максимально до 140 осіб.

- Проєкт Вірменської церкви зроблено на основі історичних будівель, але із сучасним трактуванням. Ми переконані, що такий об'єкт буде привабливим для туристів, і стане справжньою туристичною родзинкою для міста, - зазначила архітекторка.

Члени ради озвучили низку питань до проєктантів та замовника робіт, зокрема начальник управління капітального будівництва Кропивницької міської ради Сергій Білокінь цікавився, чи буде збільшено кількість паркомісць, наразі їх передбачено 6; про інженерні мережі говорив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Кропивницької міської ради Сергій Коваленко. Всі ці нюанси уже враховано, зазначив голова Спілки вірмен України в Кіровоградській області Тігран Хачатрян. Практично через дорогу, за його словами, є платна стоянка, з якою уже укладено договір про співпрацю, і з інженерними мережами теж питання вирішено — прибрано газову трубу, підведено воду з території хлібозаводу.

Були й зауваження, які стосувалися масштабування церкви як об'єкту, чи відповідає він розмірам земельної ділянки, як впишеться із сусідніми об'єктами в загальний вигляд набережної, на яку теж іще чекає реконструкція. Відтак, містобудівна рада рекомендувала проєктантам ретельніше доопрацювати проєкт в частині генерального плану, зустрітися із замовником робіт по реконструкції набережної, узгодити і з ним певні деталі, аби на наступному засіданні ради прийняти рішення, що переведуть роботу над проєктом у більш практичну площину.

Прочитано 391 разів
Останнє редагування П'ятниця, 07 травня 2021 16:12
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+