"Важке" дитинство кропивницьких дітей

Середа, 15 серпня 2018 13:18

Дитячі майданчики – головний атрибут щасливого дитинства. Купа веселих гойдалок та гірки . Куди ще повести дитину відпочити як не на ігровий майданчик? Але чи можуть батьки бути впевнені, що їх діти в безпеці? Адже небезпека може чекати будь-де. Тож, які вони дитячі майданчики у Кропивницьку?

Є норми та правила побудови ігрових просторів, але їх потрібно змінювати, тому що вони недосконалі.

 Виділяємо три критерії оцінки для майданчиків:

  1. Безпека
  2. Чистота
  3. Зовнішній вигляд, креативність

Перевіримо наскільки якісні ігрові майданчики нашого міста.

Дитячий майданчик на вулиці Гагаріна.

Загалом, це одноманітні конструкції, де наявні: гойдалки, гірка, карусель, пісочниця, стіл для настільного тенісу. Поставлені лавки для батьків.

Про безпеку на цьому майданчику немає чого і говорити. На землі повинне бути простелене гумове покриття, в разі того, якщо дитина падатиме. Воно відсутнє. Є пісок, але його дуже мало, тому якщо малюк буде необережно з’їжджати  з гірки, то нічого не врятує від травми.

Це стара карусель поставлена, мабуть, ще за часів СРСР. Вона важка і не зручна. Зовнішній вигляд також мав би бути кращим. Адже дітлахи люблять все кольорове і різнобарвне. Тому, якщо не замінити, то хоча б пофарбувати.

 

Залізний стіл для настільного тенісу. Вигляд у нього не надто привабливий. Принаймні, дивлячись на нього, не хочеться мерщій бігти за ракеткою і починати грати.

Паркан, яким обгороджений майданчик, починає падати. Але на це нікому звернути увагу.

Біля лавки і гойдалок повно недопалок, папірців. Як бачимо, деякі батьки не дуже переймаються чистотою майданчика.

Ігровий майданчик на вулиці Арсенія Тарковського.

Стоять недоладні, радянські конструкції, що і на попередньому майданчику, а саме: гойдалки, гірка, турніки, пісочниця.

Але чому насправді існують такі майданчики? По-перше,батьки турбуються про безпеку своїх дітей. Тому намагаються створювати ігрові простори так, щоб захистити дитину від усього на світі. По-друге, саме дорослі вирішують, яким має бути цей простір. Ви чули, щоб у нас до проектування ігрових майданчиків залучали дітей? Або хоча б поцікавилися їхньою думкою?

Дитячий майданчик на вулиці Великій Перспективній.

 Тут ситуація краща. Стоять новіші конструкції: гойдалки, гірка, пісочниця. Для безпеки насипано пісок біля гойдалок і гірки. Та є дуже небезпечна гірка. На ній можна впасти і пошкодитись. Тому мама розслабитись не зможе, а постійно треба буде приглядати за малюком.

У дорослих, які роблять дитячі майданчики, є набір штампів. Наприклад, вони знають, що діти люблять яскраві кольори, їм потрібна активність, вони люблять гойдалки та гірки, але подібні розваги можуть становити для них небезпеку.

 

Стосовно чистоти, то тут наявна табличка «куріння заборонено. Поставлені баки для сміття.

«Майданчик справді не поганий, але відсутній креатив. Всі майданчики однакові», - розказала мама Альона. Отже, про зовнішній вигляд свою думку висловила мама, яка всі свої вечори проводе на дитячих майданчиках.

 

 

Які дитячі майданчики можна вважати хорошими? Це ті майданчики, які не просто «займають» дітей, а дають дітям можливість включити фантазію при виборі сценарію гри, перевірити себе на міцність, пізнати навколишній світ. При цьому ігрові майданчики повинні бути в міру насиченими, красивими, безпечними і дають можливість ризикнути. Ризик – річ, необхідна для розвитку, але він повинен бути помірним. Про безпеку майданчиків забувати не можна ні в якому разі. Найпоширеніші з специфічних «майданчикових» пригод – падіння, удари гойдалками, затискачі, порізи, переломи і удари.

Завдяки  громадським активістам та спонсорам, дитячі майданчики все частіше з’являються у різних містах. Головне, щоб вони відповідали стандартам.

Активісти Кропивницької міської організації  РПЛ просили у міської ради поставити на баланс дитячі майданчики. Посилали запит, але їх проігнорували.

За словами начальника відділу сім’ї та молоді Людмили Дорохіної, на сьогодні в обласному центрі функціонують 371 дитячий та 339 спортивних майданчиків, з них близько половини не мають балансоутримувача.

Тогоріч відділ сім’ї та молоді міської ради Кропивницького вже уклав договори про закупівлю 35 нових дитячих майданчиків на загальну суму 838 999 грн. Завдяки організації закупівлі через систему ProZorro, у міському бюджеті вдалося зекономити 231 201 гривню.

 

Прочитано 1138 разів
Останнє редагування Середа, 15 серпня 2018 16:26
Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Додати коментар


+