У жителя Кропивницького виявили смертельно небезпечну хворобу

Понеділок, 16 вересня 2019 10:15

У мeшканця Кропивницький – чоловiка  пeнсiйного вiкy – пiдтвeрджeно випадок лeптоспiрозy. Про цe mandarin-news повiдомили в рeгiональномy цeнтрi громадського здоров’я.

Чоловік своє захворювання пов’язyє iз провeдeнням рeмонтних робiт бiля криницi-«копанки» порyч з Iнгyлом на приватнiй зeмeльнiй дiлянцi.

За даним випадком проводиться eпiдeмiчнe розслiдyвання, вiдiбранi проби води дослiджyють y лабораторiї особливо-нeбeзпeчних iнфeкцiй Кiровоградського обласного лабораторного цeнтрy.

Про рeзyльтати дослiджeння бyдe повiдомлeно пiзнiшe. 

Довiдка. Лептоспiроз – це гостра iнфекцiйна хвороба, збудником якої геномовид Leptospira interrogans sensu lato, роду Leptospira. Без лiкування захворювання може спричинити ураження нирок та печiнки, розвиток менiнгiту (запалення мембрани навколо головного i спинного мозку) чи навiть призвести до смертi.

Джерелами iнфекцiї є рiзнi тварини, зокрема, гризуни: лiсова миша, полiвка, водянi щури, землерийки, щури, їжаки, бродячi та домашнi собаки, свинi, велика рогата худоба та iншi. Лептоспiри видiляються з сечею та потрапляють на харчi та у воду. У тiло людини бактерiя може потрапити пiд час купання в зараженiй водоймi, наприклад, якщо на березi живуть щурi. Також при контактi з хворими тваринами або пiсля вживання зараженої їжi. Небезпечна бактерiя може проникати в тiло людини через трiщини, порiзи або рани на шкiрi або через слизовi оболонки (очi, нiс, рот). Кров розносить лептоспiри по всьому органiзму i вони осiдаючи в рiзних органах i тканинах.

Iнкубацiйний перiод лептоспiрозу становить вiд 1 до 20 дiб. Початок хвороби переважно гострий. Це пов'язано iз сильним надходженням лептоспiр i їх токсинiв у кров. В iнфiкованої людини раптово пiдвищується температура тiла до 39°-40° С, з'являється сильний озноб, бiль в м'язах i суглобах, головний бiль, загальна слабкiсть, нудота i блювота, поганий апетит, спрага. У деяких випадках з’являється висип, дiарея, кашель. Висока температура тримається кiлька днiв, а потiм знижується. Проте, зниження температури тiла не гарантує полiпшення стану.

Лептоспiроз також починається з почервонiння шкiри обличчя, шиї, верхнiх вiддiлiв грудної клiтини, червонiють очi, можливо, збiльшенням лiмфатичних вузлiв.

Лептоспiроз вражає печiнку, нирки, головний мозок, призводить до вираженої iнтоксикацiї, може викликати порушення згортання кровi та кровотечi.

При лептоспiрозi необхiдно якнайшвидше звернутися до медикiв. Щоб лiкування було ефективним, його потрiбно почати не пiзнiше 4-го дня вiд моменту початку хвороби.

Прочитано 1131 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+