У Кропивницькому сьогодні відбудеться Парад вишиванок

Четвер, 17 травня 2018 09:27

Молодіжне Крило Олега Ляшка запрошуємо кропивничан, сьогодні, 17 травня,  підтримати традиції свого народу, гарно провести час у компанії однодумців та гордо пройтись у вишиванці головною вулицею міста.

Парад вишиванок розпочнеться о 17:00 біля пам'ятника "Янгол-охоронець". 

Кожна нація має свій традиційний одяг - елементи, які перейшли у спадок від наших пращурів. Для українців цим традиційним одягом є вишиванка. Дослідники минулого, дані археологічних розкопок, свідчення мандрівників і літописців підтверджують, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з часів енеоліту.

На сьогодні не для кожної людини вишиванка постає символом батьківщини, більш за все вона відіграє роль простого одягу з гарним та яскравим оздобленням. Раніше люди вірили у те, що вишиванка є сильним оберегом для власника і вона наділяє його світлом, любов'ю, здоров’ям та красою. Зараз більшість людей забули про ці надзвичайні властивості вишиванки або не вірять у її магію.

Є також категорія жінок, чоловіків та підлітків, що вдягають вишиванку тільки на свята з метою підкреслення свого уявного патріотизму, хоча у повсякденні такими не є. Вони хизуються коштовними авторськими сорочками з візерунками, роблять селфі, публікують у соцмережі, привертаючи увагу до себе. Зазначимо, що це не завжди погано. Це - модно! З часом, можливо, люди закохаються у зміст та сакральні сили вишиванки.Так, наприклад,стиль Івана Франка вдягати вишиванку під діловий костюм й завжди до останнього відстоювати українську мову та народ, став зразком для наслідування.

Опитування учнів 5-10 класів однієї з шкіл м.Кропивницького на запитання: “Чи носите ви вишиванку не на свята, а й як простий одяг?” мали негативну відповідь. Нажаль більшість опитуваних пояснили, що одягають вишиванку лише на свята, а то й просто про неї не згадують.

Мабуть нам потрібен сильний лідер, який заохотить молодь та дітей вдягнути українську вишиванку, бути з того гордим та згадати про її магічні здібності, що відродять націю.

 

Прочитано 934 разів
Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Додати коментар


+