У Кропивницькому попереджають про небезпечну полуницю

Вівторок, 15 травня 2018 13:39

Сезон полуниці в розпалі. Ця ягода корисна для людського організму, адже є джерелом багатьох вітамінів та мікроелементів. Однак з нею потрібно бути й обережними. Адже полуниця – один із найсильніших алергенів, особливо небезпечний для маленьких дітей та вагітних. Крім того, наївшись полуниць донесхочу, можна нашкодити своєму організму. Але про це – пізніше. А спершу – про те, де слід купувати ягоди.

Купувати полуницю можна тільки там, де ягоди обов'язково проходять перевірку спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, на агропродовольчих ринках або в магазинах, де безпечність продукції контролюється нашими фахівцями.

Не слід купувати ягоди при дорозі, бо вони додатково забруднюються придорожнім пилом.

Не беріть ягоди з темними цятками - це ознака обприскування хімічними речовинами .

Не соромтеся нюхати полуницю. Ягода, яка дозріла без втручання агресивних хімічних речовин і стимуляторів, має сильний приємний аромат!

Вибирайте ягоди міцні і не пом'яті, звертайте увагу. щоб на піддоні чи іншій ємності, в якій вони перебувають, не було соку - разом з ним полуниця втрачає вітаміни і смакові якості.

Ягоди не повинні бути дуже великими й ідеальної форми. Чим більше розмір ягід, тим вірогідніше, що вони насичені хімією і містять зайву вологу, яка псує смак.

Перед споживанням ретельно мийте ягоди, бажано під проточною водою, або змінюючи воду декілька разів.

Якщо неправильно вживати полуницю, можна спровокувати загострення виразкової хвороби шлунку, гастриту, захворювань кишківника, а також печінкову та ниркову коліку – відома властивість полуниці як жовчогінного та сечогінного засобу. До небажаних наслідків відноситься і загострення карієсу та проблем із суглобами.

Щоб уникнути цього, полуницю слід вживати правильно. Насамперед слід дотримуватися норми споживання її: для дорослого на день - 600 г, а для дитини після року – 100 г! Щоб уникнути проблем з шлунково-кишковим трактом, не їжте ягоди натщесерце, а тільки після їжі.

Щоб знизити навантаження на суглоби і зменшити проблеми з карієсом , краще полуницю їсти з молочними продуктами – вершками, згущеним молоком, кефіром, сметаною.

Якщо є схильність до алергії на полуницю, свіжі ягоди можна замінити варенням або джемом. Дієтологи стверджують, що алергічна реакція на термічно оброблені ягоди не проявляється.

Не зберігайте ягоди полуниці в холодильнику більше 1-2 днів, в такому випадку вони будуть швидше небезпечні для здоров’я, ніж корисні.

А щоб продовжити смачний сезон і довше балувати себе полуницею, заморозьте її про запас або висушіть. Всі корисні властивості при таких способах заготівлі зберігаються максимально. Полуниця містить так званий гормон радості, ця речовина допомагає легше переносити труднощі повсякденного життя, покращує настрій.

Тож будьте здорові та радійте життю!

Повідомляє сайт Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Прочитано 1665 разів
Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Додати коментар


+